hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴84M、284減班
開啟左側

[服務調整] 九巴84M、284減班

天空之神 發表於 2023-11-15 08:36 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2023-11-15 07:14
當年82M 85A當係合併都唔係話一條20一條30加埋開12分

有D重組好似66 263M直頭BBI當補償班次其他線班次無 ...

合併就係2 條 30 分變 1 條 30 分

.
S3BL100 發表於 2023-11-15 09:19 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2023-11-15 06:54
85A 食左 83P 82M (82s) 落肚之後

都變埋做區內線

真係想做好區內客,斬 85A 非繁換 82K 加一部車上返 30 分一班好似仲實際同貼近地區需要
fb.com/scientisthk2usa/
12Lane 發表於 2023-11-15 09:36 來自手機 | 顯示全部樓層
HR1377 發表於 2023-11-14 18:24
284應該改去碩門邨,濱景搵86K做雙向分段收費取代

學你咁講86K食晒成條284都得添。
letter_li 發表於 2023-11-15 09:42 | 顯示全部樓層

74K 和 275 合拼, 都算成功.
12Lane 發表於 2023-11-15 09:45 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2023-11-15 01:05
分清楚兩件事,就算畫 bus zone 限私家車,都無解決過巿區多條路線重疊攬炒既問題。客就得咁多,唔會因為 ...

果啲咩野最少10分鐘最多20分鐘偉論你次次都攞出黎講,但就完全唔知你想講咩,亦都見唔到任何實際執行方法,一味畫餅。你自己攞住你堆偉論黎呢度都sell唔掂,落街sell比市民?真係are you kidding me。
12Lane 發表於 2023-11-15 10:02 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2023-11-15 09:19
真係想做好區內客,斬 85A 非繁換 82K 加一部車上返 30 分一班好似仲實際同貼近地區需要
...

40分變番30分鐘一班82K叫「做好區內客」?而家85A都25分班啦你真係講經。
又當幾分鐘一班803/804係死嘅?定係以為馬鐵未通車?呢班客係可以做得好就唔洗cut到今時今日咁慘啦。佢唔夠客就總有一日要收檔;大家嘅intention都係由得佢慢慢死,而唔係搞合併加速整死佢,咁至少我搭得一日多一日,你就完美示範冇果樣搵果樣黎搞。82K加番做30唔會起死回生嘅咪又係有一日變番40,any difference?
1181174166 發表於 2023-11-15 10:06 來自手機 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2023-11-15 01:05
分清楚兩件事,就算畫 bus zone 限私家車,都無解決過巿區多條路線重疊攬炒既問題。客就得咁多,唔會因為 ...

唔畫bus zone隊條密車線落啲流量路段就係拖哂卡咁
亦都因為流量問題又爆唔到條幹線出嚟

而且仲要諗外國搭車模式係咪合適,例如香港車程對比上短,搞搞下行路佔行程一半又有無意思呢
又或者離車站遠啲揸車,外國人口密度亦未必及香港高,嘔出嚟嘅車流量都有限,但係香港市區郁啲都數以百甚至千計
以上就有空間討論,但係有一點問題更大嘅係上落車
所謂重疊高都唔係30X/234X之流,而係6/6A或者四順堆長短線,咁好大機會重組完補償都係上落車拍卡
三門雙層加堆加量批鬥座令下層更少位就更趕客,18米車就唔會畀

當然pay as you go係好
106116_1023 發表於 2023-11-15 10:23 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2023-11-14 23:08
唔合併分分鐘係 82X 縮去廣源止步慳車……

仲話合?只做廣源明顯範圍太細,又想步82P後塵?你想富安客廣源自轉坐9個字都未到富安?你想比巴公用富安價做沙田?
以為合併可以變5-10?人地一樣可以減到30.....慳尼做乜.....
Chelsea FC
Snoopy@FB8617 發表於 2023-11-15 11:44 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2023-11-15 10:02
40分變番30分鐘一班82K叫「做好區內客」?而家85A都25分班啦你真係講經。
又當幾分鐘一班803/804係死嘅? ...

又咁講
以前沙乙-廣源成段流水又真係有收視
與其慢慢由得佢死
肯做下功夫其實可能唔使死

班次/服務從來無下限
今日同你講縮82K
下個月85A再減到全日30
再下個月減到30/40又得

當然有個合適既plan出嚟係後話
但睇82X/84M/85A成組線既結果
就係keep住郁唔到就係咁縮
縮到後者2條線無晒客
本應好客個條82X都差左好多
(Again唔係代表夾硬合併82X/84M就係好出路)

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
Snoopy@FB8617 發表於 2023-11-15 11:47 | 顯示全部樓層

106116_1023 發表於 2023-11-15 10:23
仲話合?只做廣源明顯範圍太細,又想步82P後塵?你想富安客廣源自轉坐9個字都未到富安?你想比巴公用富安 ...

咁現實係82X好大部分客又真係廣源出嚟
第一城就區內客為主
唔見得有範圍太細既問題

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過