hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴84M、284減班
開啟左側

[服務調整] 九巴84M、284減班

S3BL100 發表於 2023-11-15 12:03 | 顯示全部樓層

12Lane 發表於 2023-11-15 10:02
40分變番30分鐘一班82K叫「做好區內客」?而家85A都25分班啦你真係講經。
又當幾分鐘一班803/804係死嘅? ...

請問新田圍有其他替代品嗎?803 804 同鐵入到邨嗎?

點解我話想做好區內客就不如加密返 82K?正正就係新田圍。85A 都做到但站位明顯差過 82K 唔少,82K 仲可以方便埋往來同樣無鐵既美林,區內運輸角度好明顯比起 85A 有用

同埋你知唔知點解 82K 會出現 40 分一班?唔係因為無客,本身由火炭搬去黃泥頭果期起初係三部車開 30 分一班,係之後加時,45 分鐘唔夠跑,又要按新指引加休息時間,唔加車咪 30 變 35,然後 35 變 40 囉。論客量,分分鐘而家 85A 同 89B 都差過佢

唔止係起唔起死回生問題,而係開 25 定 40 都一定差過定點 30 分一班。十年前施將軍果期已經明白呢個道理,雙位數班次一定要除得盡 60,所以當年 14X 開線點都要死多部車畀佢 40 變 30,係後尾摒棄左呢個原則越搞越衰。當年所謂定點班次根本唔會同你玩 25,一係 20 一係 30,頭尾幾班除外

由得班客等 40 分一班車就真係唔見得有幾好

fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2023-11-15 12:07 | 顯示全部樓層
1181174166 發表於 2023-11-15 10:06
唔畫bus zone隊條密車線落啲流量路段就係拖哂卡咁
亦都因為流量問題又爆唔到條幹線出嚟

我同你講緊既係邏輯問題,bus zone 同有幾多條線重疊緊,根本係兩個問題,風馬牛不相及

大路組合,正常乘客都會想唔需要預時間,< 10 分鐘之內有車,而唔係 25 分鐘來三架車,唔知點等
12Lane 發表於 2023-11-15 12:11 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2023-11-15 12:03
請問新田圍有其他替代品嗎?803 804 同鐵入到邨嗎?

點解我話想做好區內客就不如加密返 82K?正正就係新 ...

哦,原來只係為左新田圍,281又唔計?
咁新田圍又關85A咩事?
我係回應緊你cut 85A加82K喎,沿途其他客又死嘅?唔好轉移視線啦,喺道講咩40同25都衰過30?合併係由40+25變左一架30喎,整體班次足足少左一半,呢個就係你講嘅加強區內接駁?
而你都係冇答到問題,加82K去30,係咪代表唔比減?邊條法例邊個規管到佢唔好再減?係規管到嘅今日已經可以開番30,同85A已經冇關係。
12Lane 發表於 2023-11-15 12:17 來自手機 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2023-11-15 11:44
又咁講
以前沙乙-廣源成段流水又真係有收視
與其慢慢由得佢死

咁問題係果位版友果個係咪合適plan?
沙乙去廣源你都話有收視,然後有條友話定點30好過40+25,你話係咪好矛盾啦。你話加到做20,最低限度有甜頭,密過晒兩部一齊,但問題係82K開20分班保唔保證到真係有足夠收視?
S3BL100 發表於 2023-11-15 12:25 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2023-11-15 12:11
哦,原來只係為左新田圍,281又唔計?
咁新田圍又關85A咩事?
我係回應緊你cut 85A加82K喎,沿途其他客又 ...

85A 新田圍無擺站?281 又做到美林同威院?

但 85A 唔夠客亦係事實,沙田區部分路線的確坐擁緊同實際需求不成比例資源

表面就少一半班次但好大程度因為站位問題,82K 作為社區有需要路線,比 85A 有用。我就唔知道點解你會認為兩條線做緊同一組區內客生意,但站位完全唔同,好似好好

同埋凱婷雖然都係信唔過,但佢地事實係有權規管,問題係佢地點管,批與唔批咩野。事實係大部分減班申請雖然唔需要擺上 RPP,但一樣要凱婷批准先可以落實,本版就多次傳過有路線減班不獲批准。但另一方面,改師傅表、加時以至符合休息時間指引,都係要跟凱婷果套。如果佢地真係無規管權,巴士公司角度唔係盡用每部車既時間做生意,司機有無得抖就話知你?
12Lane 發表於 2023-11-15 12:41 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2023-11-15 12:25

但 85A 唔夠客亦係事實,沙田區部分路線的確坐擁緊同實際需 ...

老實講,85A呢啲,如果有一日上RPP要cut到40或者取消嘅,你個alternative plan咪work囉。我睇就好簡單,你建議重組後嘅服務數量唔衰過家陣好多,咪得囉,但25+40變30,sorry暫時唔太接受,到40+40或者85A取消再諗好過。

「事實有權規管」
咁事實係點?就係好多線都跌晒落30甚至更疏,包括你講嘅82K。咁你理想中嘅30分班係咪一個可預見加可維持嘅事實?
唔係嘅話根本「合併會好左」、「合併會密左」、「合併後會有規管」只係空中樓閣,根本support唔到任何改動原因。除非82K加密後條數仲好過以前,但問題係咪真係會咁?

106116_1023 發表於 2023-11-15 12:45 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2023-11-15 11:47
咁現實係82X好大部分客又真係廣源出嚟
第一城就區內客為主
唔見得有範圍太細既問題

現時做廣源+第一城當然夠皮,
但上面有人話縮到只做廣源,全日計咁服務範圍真係太細,
睇下當日淨繁時82P搞成點,當年0遠89D兜入去都唔83X全日,而家就算83X全日都要另搭水泉澳。
咁佢出隧道就直上廣源同廣源尾站入隧道,大部分係廣源客好正常架。
Chelsea FC
1181174166 發表於 2023-11-15 13:38 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2023-11-15 12:07
我同你講緊既係邏輯問題,bus zone 同有幾多條線重疊緊,根本係兩個問題,風馬牛不相及

大路組合,正常 ...

又唔係無
解決車程不穩先有造幹線嘅基礎去解決重疊問題

又咁講啦有ETA慣咗等就等唔等就算
即使外國一樣係有聯合班次,多線唔係問題,而係香港連聯合班次都一鑊粥
Snoopy@FB8617 發表於 2023-11-15 14:00 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2023-11-15 12:17
咁問題係果位版友果個係咪合適plan?
沙乙去廣源你都話有收視,然後有條友話定點30好過40+25,你話係咪好矛 ...

咁我又無話佢既做法係好合適
但at least好似你上面前半part咁講
合完好左既咪值得試下
合完仲差一截既當然唔唔合理

後半part水晶球問題就無需要諗太多
改動完起碼試到有無得救
好過陰下陰下最後咩都無
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
KE7066 發表於 2023-11-15 14:04 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2023-11-15 12:25

但 85A 唔夠客亦係事實,沙田區部分路線的確坐擁緊同實際需 ...
但另一方面,改師傅表、加時以至符合休息時間指引,都係要跟凱婷果套。如果佢地真係無規管權,巴士公司角度唔係盡用每部車既時間做生意,司機有無得抖就話知你?

巴士公司係咪會用盡啲車,呢幾年我睇真係唔係
呢幾年有啲減班動作係寧願擺站開少幾班燒少啲油,減完車同人都無少到