hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有車長以為聯營路線是不同車費
開啟左側

[經歷分享/報告] 有車長以為聯營路線是不同車費

ahken 發表於 2023-11-25 22:33 來自手機 | 顯示全部樓層

hokwanlam 發表於 2023-11-25 14:36
反而唔係九巴宣傳唔夠,係宣傳個方法有啲問題,
對於長途過海客,你唔宣傳佢地都會買,
一日40-50蚊車費vs ...

啱,閣下道出咗重點,點樣令中間游離乘客買月票係九巴一定要做嘅事

如果做到埋呢堆客,“upgrade”佢地用月票,九巴cash flow又再多啲,對佢都係好事嚟
12Lane 發表於 2023-11-27 06:03 | 顯示全部樓層
ahken 發表於 2023-11-25 11:46
咁講啦,本人買月票係咩目的,咪就係慳到錢(哪怕我每個月真係只搭800蚊心理上都覺得係“抵“咗,因為一 ...

每個人買有咩目的無需深究,人地個business model就係咁樣run。
人地唔係開善堂嘅,係咪賣月票間公司就唔加價?擺明唔係,講加幅間接上正常客補貼左月票客。
只不過800呢個價門檻唔低,唔係對呢度啲某君門檻低,而係整體賣出數量已經答左你,佢收少左錢都係有限數。

本身日日都大西北/北區長征果堆,幾乎有冇月票你都搭嘅,九巴咪當益街坊;本身聯營線680 307嘅都照買死等嘅,或者九巴網絡差要車駁車駁車嘅,九巴咪講聲多謝你支持。

JC8385 發表於 2023-11-27 06:11 來自手機 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2023-11-24 12:30
但城巴的財務狀況較差,咁樣做可能會增加加價壓力,變相令港島居民補貼新界過海客。駁腳收 75 折,其實都 ...

以而家盤爛數
大西北過海同港島蛋撻價加同一個percentage
何償又唔係幫緊港島盤爛數埋單?
hokwanlam 發表於 2023-11-27 11:06 | 顯示全部樓層

12Lane 發表於 2023-11-27 06:03
每個人買有咩目的無需深究,人地個business model就係咁樣run。
人地唔係開善堂嘅,係咪賣月票間公司就唔 ...

其實咩係門鑑唔低?佔月薪2-3%算低定高?每個人都唔同,
但係相信既係大家都係有個宗旨,哩啲洗費平得就平啦,
對自己好啲,慳出黎食多一餐好既行街買多啲自己中意既野唔好咩,

賣出既數量多與少,其實牽涉好多好多野,
對手,價格,宣傳策略,地方優勢,
其他優惠,用車,班次,定線配合,
唔一定係我最平,所以我一定賣得最多最好,

長遠黎講,聯營線係要搞,尤其係本身車費over 20蚊個堆,
朝早九巴放工城巴,唔買我一個月番工硬食1000蚊,我已經唔係搭緊最貴個條線,
最大問題係對家真係咩都冇

12Lane 發表於 2023-11-27 11:13 來自手機 | 顯示全部樓層
hokwanlam 發表於 2023-11-27 11:06
其實咩係門鑑唔低?佔月薪2-3%算低定高?每個人都唔同,
但係相信既係大家都係有個宗旨,哩啲洗費平得就 ...

講緊喺九巴嘅角度門鑑唔低呀…係講緊對你門檻低唔低咩…掉番轉講,就係人地開呢個「善堂」係咪有so,係睇好多factor,如果唔係點解唔係賣七百唔係賣六百?仲多人受惠添。咪就係人地公司自己有條數,出幾多錢會對自己條數影響會有幾大,會承受幾多風險。越平,越大機會搶到客,加大佔有率;亦越大機會收少左錢,risk and return.
我用九巴business model個角度去講呢個定價,唔係想討論對individual用家,因為賣出數量同九巴年報收入已經答左你月票吸引力呢個問題。對個人,覺得抵咪買唔抵咪唔買,我點評論到每個人應唔應該買?
我同你講嘅野係冇衝突的,唔洗咁緊張。

hokwanlam 發表於 2023-11-27 15:47 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2023-11-27 11:13
講緊喺九巴嘅角度門鑑唔低呀…係講緊對你門檻低唔低咩…掉番轉講,就係人地開呢個「善堂」係咪有so,係睇 ...

咁講啦,佢出哩張月票既服務對象係我地,即係乘客,
800蚊哩口價唔只係計佢盤數,仲要計啲客搭車既成本先得出黎既,
站係佢既角度,佢緊係要睇住自己盤數去定價,
但係亦都唔可以只係睇住自己盤數去定價,
佢大可以俾600-700蚊月票架,加limitation,
比如車價高過20蚊就唔適用/過海線唔適用/減程數etc,我講啫,

年報收入同月票賣出數量=/=月票吸引力,
因為中間好多variable factors影響緊,好似marketing strategy,
簡單啲,佢點樣去演繹哩張月票,
演繹得唔好,哩一件貨品幾好用都可以變一件死貨,
其實九巴個角色最後就係要做到,
唔好俾乘客用"覺得"主導佢地買唔買

12Lane 發表於 2023-11-28 11:09 | 顯示全部樓層

hokwanlam 發表於 2023-11-27 15:47
咁講啦,佢出哩張月票既服務對象係我地,即係乘客,
800蚊哩口價唔只係計佢盤數,仲要計啲客搭車既成本先 ...

唔睇住盤數點定價?你都識講賣600-700都有機會要加limitation,咪已經係睇住盤數嘅表現。

賣出數量唔一定等於月票吸引力,但肯定係最具參考性指標之一,執住「宣傳唔夠」無限延伸無意思架。九巴對月票嘅宣傳我諗僅次於都會票甚至超過左啦,仲唔夠「演繹」同「宣傳」?定係其實你講緊嘅吸引力係講緊廣義嘅「月票」,唔係狹義嘅「九巴月票」?

無論邊間公司出月票都好,在九巴呢個例子而言,我諗冇人會反對呢張800蚊月票嘅宣傳已經係做到鋪天蓋地,係爭未賣電視廣告架啫,但頭幾日都賣晒新聞,依稀記得有受訪者喺欖隧轉車站直頭話係因為月票棄城巴。要出嘅潛在買家都已經出得七七八八,800呢個水平就係出到呢個銷量,僅此而已,所以我唔明呢點有咩拗。呢個銷量係多定少,佔全年收入幾%係多定少,睇法因人而異啦,但數面上睇呢個大包一定賣得唔算大。但以2019已經賣到15000張一個月,我諗同「死貨」、「演繹差」呢幾個description都相距甚遠。