hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴21減班
開啟左側

[服務調整] 九巴21減班

S3BL100 發表於 2023-12-3 21:57 | 顯示全部樓層

1181174166 發表於 2023-12-3 12:33
拆人牆仲話人大窿補細窿,依家幾個招呼你你唔知醜就是旦啦,我唔幫人教仔

其實講咗咁耐你都係話我鍾情5X ...

你唔好話自己好冇?
fb.com/scientisthk2usa/
1181174166 發表於 2023-12-3 22:25 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2023-12-3 21:55
大家對「水位」既理解唔同,我既著眼點係客量支唔支持到再減,同埋編定班次會唔會跌穿密車線日間非繁 10  ...

明明自己挖窿一味屈人,叫人唔好話自己,呃自己呃得幾透,你繼續你嘅100幻想世界啦下

2P慈雲山開2F可以一車不減,6C理論上都撐到你口中10分鐘一班,驚乜嘢6F啫?X6C按計劃爆7部車吖嘛
條條線生仔可以唔使喺主線拎車,偏偏一開始X6C就要抽6C呢呵?

咁易亂拆人牆,係都加返落45先啦,爆到搞唔掂先皇恩浩蕩加一班咁大把,都未輪到畀車你fing囉
kay 發表於 2023-12-3 22:51 | 顯示全部樓層
其實拎教材不如拎D最垃圾黎講
41 45變做45 241X
美孚到旺角最後得返一條45
又係咪無左41唔得
當然大家會話城巴幫拖
但大家清楚去到25-30分一班
真係多你一條唔多少你一條唔少

3B 11K 21一齊紅磡開都算
6F成日見佢係6C後面
如果唔係返九龍城改左路
同埋6F行長沙灣道返麗閣/荔枝角道落太子
應該一早執左
世界很簡單 人類很複雜
S3BL100 發表於 2023-12-3 23:50 | 顯示全部樓層

1181174166 發表於 2023-12-3 22:25
明明自己挖窿一味屈人,叫人唔好話自己,呃自己呃得幾透,你繼續你嘅100幻想世界啦下

2P慈雲山開2F可以 ...

X6C 真係做到開線後 6C 一車不減先算啦,否則請你話畀大家聽邊度可以有七部車從天而降

2P 邊度抽車我就已經交代左,唔似得你,至少我交代左個方法唔使 2F 交數。調返轉你一路堅持話因為 2F 2P 慈雲山重疊所以 2F 要跌落 30 分一班,但你拉 2B 上富山,2B 2F 鳳凰新邨重疊,你又隻字不提

RPP 路線重組拆人牆就肯定,問題係鑽大窿補細窿定係鑽細窿補大窿而已。不如你又解釋下,點解 6F 執笠就一定要 6C 掟出長沙灣道,令受影響人數暴增三倍先啦。如果原本 1000 人受影響,變成 4000 人受影響,唔通 4000 人仲少過 1000 人?所以你都係唔好話自己先啦

fb.com/scientisthk2usa/
SE7378 發表於 2023-12-4 01:14 來自手機 | 顯示全部樓層
下路呢一組線要重組嘅最大問題係,佢哋各自都有無鐵嘅獨市位,
3B 係富山,5D 係啟麗,11K 係竹園,而 21 係彩雲,
如果全部位都要留,就根本無辦法,類似對面海 4/71 嘅合併唔可行,
叫曬所有地方兜路亦唔見得有效益,就好似 3B + 3M + 21 建議,
係就係慳到車,但彩雲出入十三街要承受 203E 式兜山行法,
到頭來彩雲咪又會當原本 3M 咁搭去慈雲山,仲會有人搭出九碼?
鳳德出入十三街多咗條線,又變相同 5C 分客,真係好?

所以要重組嘅話,取捨的確無可避免,如何取捨就留待大家討論了。
1181174166 發表於 2023-12-4 06:39 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2023-12-3 23:50
X6C 真係做到開線後 6C 一車不減先算啦,否則請你話畀大家聽邊度可以有七部車從天而降

2P 邊度抽車我就已 ...

佢寫到天降你不如問佢點解有多七架車,佢咁講嘅
再者廢嘅長深荔仲有46

2B鳳凰新村重疊問題,最少竹園仲有車搭,橫頭磡唔需要聯合班次
況且本身2F站位比2B更好

長沙灣道兵家必爭你無理由唔明,北河街街市元州街唔近,你口中嗰堆人係咪全部去哂大埔道先?
受影響當中如果係新落車點都覆蓋到,其實影響遠比你啲大區論細喎
10598C 發表於 2023-12-4 06:58 | 顯示全部樓層

SE7378 發表於 2023-12-4 01:14
3B 係富山,5D 係啟麗,11K 係竹園,而 21  ...

其實 3B 3M 21 合拼呢個方案,額頭都刻住 "唔想做彩雲客"
只係保留直達路線,係係減車前提下,將難度同地區阻力降到最低

4 同 71 可唔可以複製到 3M 3B 21 身上,非常取決觀點與角度
本身 3B 21 全日廢,3M 非繁廢
要 keep 富山去下路線,用 21 食其實唔算太過分,已經唔係叫 21 經竹園食埋 11K
而且本身彩雲要快一早去左直出嘅 26,鳳德出紅土一路都有 3B 不過係龍蟠苑上車咁解

難聽講句,彩雲因為觀塘山頂發展,近年交通路線選擇多左好多,要補償都會係 last priority

再退一步到路線應否合拼嘅話題,有人話 6 6A 當日合拼後,到而家已經減返個突
但當日唔合拼,今日可能都 25/30,又或者不如話,本身需求有下降

係以前地區意見無咁當道嘅時候,每年咪又係有一堆線合拼重組取消

講到底,呢堆路線巴士公司無心營運,都係無解
咪永續殭屍路線,地區永遠無進步
kay 發表於 2023-12-4 09:20 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2023-12-4 06:58
其實 3B 3M 21 合拼呢個方案,額頭都刻住 "唔想做彩雲客"
只係保留直達路線,係係減車前提下,將難度同地 ...

其實巴士公司都應該適應左新模式
試下呢幾年先推6D 40重組
一見到4000人轉車應該過唔到區議會

依家減班不重組都係想規避受影響乘客問題
3B 11K 21是但殺一條
雖然3條都少人搭
但殺一條應該受影響乘客都係以千計
最後有幾多人可以比其他線接收
有幾多人行幾個街口搭到車
有幾多人被迫轉車
呢幾個都係問題

所以睇牌面先會話最易殺係3B
KE7066 發表於 2023-12-4 09:53 | 顯示全部樓層
SE7378 發表於 2023-12-4 01:14
3B 係富山,5D 係啟麗,11K 係竹園,而 21  ...

如果單純 21 行蒲崗村道補 3B 富山位其實係同 4/71 接近

彩雲焗兜富山就好似黃竹坑咁焗兜華富無其他車揀

問題係咁玩終有一日要拆埋同 3M 重疊個包袱
就好似依家 4/71 併完接續就係併 48

慈雲山路網位置差要搞咩都好困難

10598C 發表於 2023-12-4 10:12 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2023-12-4 09:20
其實巴士公司都應該適應左新模式
試下呢幾年先推6D 40重組
一見到4000人轉車應該過唔到區議會

近年都唔係無路線取消,不過 4/71 模式重組,都係用相近路線一步步將客源合拼
最大考慮應該係幾多人被迫轉車,其次係係咪大部分人都係合理範圍裏面有替代品
至於車程,如果係合理範圍內耐左,其實 bargaining power 一直都唔高

個人覺得後疫情時代,重組路線門檻比早幾年其實低左