hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴21減班
開啟左側

[服務調整] 九巴21減班

JX9097 發表於 2023-12-5 08:16 | 顯示全部樓層

SE7378 發表於 2023-12-5 01:23
慈雲山北  彩虹可唔可以透過 3D/15A 交換總站解決?

15A依家都擺喺慈北
同埋慈北應該放唔落3D,太多車
kay 發表於 2023-12-5 08:25 來自手機 | 顯示全部樓層
SE7378 發表於 2023-12-5 01:18
所以跳出慳車角度,3B/3M/21 合併唔見得係服務有進步,
當年 796B 換 798、692 換 290 系、14C 換 14X 都 ...

咁依家興整頓廢線
都開始無野換返黎
亦唔係事必要做

不過大家期望有d高
成日希望假如3B 11K 21整頓
可以開密D但45證明唔一定會

依家25分鐘3B 11K 21齊齊行
其實都衍生一個問題
一次過3部車到站運力就乘3
但以紅土需求一部車爆都難3部更不能
其實都暗示一次拎你兩部車走都唔會有事

九巴除左做生意
最值錢其實係營運數據
不過呢d野都算係機密變現唔到收入
JX9097 發表於 2023-12-5 08:39 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2023-12-5 08:25
咁依家興整頓廢線
都開始無野換返黎
亦唔係事必要做

換唔換到嘢,有時都要「過五關斬六將」
一嚟睇下九巴有冇心
二嚟睇下運吉頭
三嚟仲要睇埋「既得利益者」嘅面色

好似之前傳嘅慈沙咁
結果影都冇埋
EX-TL 發表於 2023-12-5 10:32 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2023-12-4 22:38
你明知「留戀化石冇用」,要「搵新客」,點解仲一定要留齊 3B 21 兩條獨立線?

3B 3M 21 合併後釋放資源 ...

不如問下自己, 嚟呢度FF目的係: 想個建議一定要落實, 定還是實唔實行都冇所謂, 我FF開心就得?!

我從來唔鍾意跨post去sell FF文, 但最近我有出過彩雲 慈雲山 沙田一齊重組出慈沙線, 有慈沙, 有沙市 源禾-李嘉誠專科 廣源全日特快, 有彩雲直出太子道東輔助26 27, 有3B補彩虹道新公居屋.

3B客少, 21客少, 3M上課時間外客少, 我會盡量劈走客少位, 而你就支持繼續掟資源落去客少位, 而且兜得仲勁咗, D舊位一個都冇變, 咁既然你(哋)講到紅土3B 21咁差, 一刀劈落去乜都唔補就得啦, 係咪?

而家好似突然180度思維大逆轉支持路線兜路, 博做貴價流水, 當日606同人哋拗到面紅耳熱話要改快嗰個你去咗邊? 咁多年後, 你想嘅分拆又有冇上過現實世界正式討論?

慈沙經常有板友提到被慈雲山小巴反對ban咗, 因此任何人上嚟FF開辦慈沙都無需要太認真, 因為暫時九成九唔會實現到.

不過, 我唔想再潑你冷水, 亦唔想浪費時間, 你都係想人同你講「呢個建議做得非常好, 好鬼正, 快D落實啦!」, 就成全你啦!
SE7378 發表於 2023-12-5 10:51 | 顯示全部樓層
咁依家興整頓廢線
都開始無野換返黎
亦唔係事必要做

咁個人認為重組又唔係事必要換到某啲野先叫做有進步,
應該咁講,線換線嗰啲例子有進步嘅 point 係資源得以善用,
例如唔要將南 <> 觀塘道、黃大仙,做全個將軍澳出入沙田,
由本身客量低迷,變成開線首日頂閘,之後亦叫長做長有,
巴士公司嘅資源投放左更加有用嘅地方,個人認為就係進步;
就算當初直接取消 692 系,唔交換任何野,但基於佢客量低迷,
可以釋放資源去幫其他線加強服務或做其他嘢,都係一種進步。

但 3B/3M/21 合併?Again,佢對於彩雲只會係拉到九碼嘅 3M、
對於富山就只係拉到去彩雲嘅 3B,同埋九碼版嘅 203E,
的確可以慳好多車,但係都要用剩低嘅車去行呢條客源又窄,
仲要相信表現亦唔會好嘅新 21,咁樣叫做善用咗資源?
而且如果要進一步重組,到時咪又係要嘔返本身 3M 嗰段出嚟,
咁樣又係 turn out 要用更多時間去幫呢組線拆局,有進步?

需求低,個人傾向於直接轉兩味甚至取消,再諗方法補償,
資源投放去其他更值得投放嘅地方,對大家應該係有好無壞。
曾經滄海難為水,除卻巫山不是雲。
KE7066 發表於 2023-12-5 12:11 | 顯示全部樓層
咁依家興整頓廢線
都開始無野換返黎
亦唔係事必要做
不過大家期望有d高
成日希望假如3B 11K 21整頓
可以開密D但45證明唔一定會

要理解到 41 轉 241X 成個工程無慳到任何車
最後 execute 除咗要 45 加時包底之外都無其他位係關 45 事

咁嘅設定我又唔覺得大家係期望緊巴士公司肯額外加車落去做
大家嘅期望只係用同樣甚至更少資源底下做返密,搵個平衡點睇下點樣儘量做到乘客同巴士公司雙贏

kay 發表於 2023-12-5 12:26 來自手機 | 顯示全部樓層

KE7066 發表於 2023-12-5 12:11
要理解到 41 轉 241X 成個工程無慳到任何車
最後 execute 除咗要 45 加時包底之外都無其他位係關 45 事

係無慳到車
但41 45聯合班次無左一半
KE7066 發表於 2023-12-5 12:52 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2023-12-5 12:26
係無慳到車
但41 45聯合班次無左一半

但設定係零和遊戲底下
一定會有位係唔著數

大家諗緊搞 3B 11K 21 普遍都唔係牽涉加車
但 41>241X 如果同時要 45 加班就點都牽涉加車

1181174166 發表於 2023-12-5 14:30 來自手機 | 顯示全部樓層
KE7066 發表於 2023-12-5 12:52
但設定係零和遊戲底下
一定會有位係唔著數

45感覺係倒落咸水海都唔益你
明明已經屈緊短途畀多咗

1181174166 發表於 2023-12-5 18:24 來自手機 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2023-12-5 10:32
不如問下自己, 嚟呢度FF目的係: 想個建議一定要落實, 定還是實唔實行都冇所謂, 我FF開心就得?!

我從來唔 ...

其實同唔同版友討論有唔同睇法,好正常
但係就算中鐵綫個post都無討論到咁「激氣」

擅長we connect版友群起討伏
之前仲人前人後各有一套同唔同版友sell(佢嘅)對手乜乜咀臉,噁心至極