hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴21減班
開啟左側

[服務調整] 九巴21減班

ENS529 發表於 2023-12-5 18:37 來自手機 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2023-12-5 08:39
換唔換到嘢,有時都要「過五關斬六將」
一嚟睇下九巴有冇心
二嚟睇下運吉頭

慈雲山真係笑話嚟~
連302開回程都唔得...
JX9097 發表於 2023-12-5 19:04 | 顯示全部樓層
SE7378 發表於 2023-12-5 10:51
咁個人認為重組又唔係事必要換到某啲野先叫做有進步,
應該咁講,線換線嗰啲例子有進步嘅 point 係資源得 ...

個人估計九巴冇太大誘因去搞3M
因為佢孭住彩虹轉乘
依家班次疏你唔等佢,直接上3D位位賺多啲
3M就繼續陰,陰到用最少資源「霸住」轉乘線呢個位
S3BL100 發表於 2023-12-6 06:56 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2023-12-5 10:32
不如問下自己, 嚟呢度FF目的係: 想個建議一定要落實, 定還是實唔實行都冇所謂, 我FF開心就得?!

我從來唔 ...

你將兩件無可比性既事拉埋一齊講,簡直以偏概全

咁當然重點係如果厹認為改快左會蝕得仲多,又或者兩線合併後節省成本,或者抽調資源做其他更有需要服務搵到既新客,是但一樣足以抵銷合併後兜路兜走既客,咁佢地寧願唔做果班嫌兜路既客既生意

但 3B 21 同 606 根本無可比性,606 的確係講緊兜走晒班客,而兜路路段剩返既客基本上都有齊其他替代品,又畀 608 分走大量乘客,去到個地步連兜路路段居民、本版版友,都認為自己樓下無需要有呢條線存在

但想唔兜路,首先就要搵返來既新客足以令整體盈利上升或者虧蝕減少

21 就算畀你拉直飛起彩虹道,有咩新客?彩雲往來紅磡土瓜灣既需求會突然因為唔兜路而上升?而家果班客坐緊咩車?有無其他巴士以外競爭對手?唔係塘水滾塘魚?如果佢地坐緊 26,21 拉直後轉投,厹就仲大件事,每個客 $7.5 變 $5.4,收少 $2.1

除非你數學上證明到呢班客 26 轉投 21,26 的收入唔會相應減少,但少左人又點會收返一樣咁多錢?21 就算蝕少左,整體加埋會唔會賺多左或者蝕少左?

我只係教緊大家,巴士公司重組思維咋

至於 606,改快係要由鐵路、小巴搶返乘客返來,同 21 塘水滾塘魚根本好大分別。問題反而係聯營線兩巴各懷鬼胎

至於你提到你 F1 版果個慈沙建議,原來我先前無睇過,但而家睇返,代價係要彩雲往來慈雲山得返上繁單向服務,已經唔使睇落去。學生返左學就唔使放學?兩邊同屬黃大仙區,唔會自然衍生需求?就算唔計學生,斷左彩雲往來斧山道泳池同東九龍分科診所係好大鑊,難度一定比起叫班往來紅土乘客兜多十分鐘難好多倍

反而係如果 3B 3M 21 三合一縮落九龍城碼頭、3M 只留上繁,而家 3M 都撐得住非繁廿分班,合併後單靠社區需求同剩返往來土瓜灣乘客都夠做廿分班就真

評分

參與人數 1aPower -1 收起 理由
EX-TL -1 病入膏肓

查看全部評分

fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2023-12-6 06:58 | 顯示全部樓層

SE7378 發表於 2023-12-5 01:18
所以跳出慳車角度,3B/3M/21 合併唔見得係服務有進步,
當年 796B 換 798、692 換 290 系、14C 換 14X 都 ...

其實既然慳車係為左籌旗滿足地區願望,只要換到野返來、滿足到佢地願望,整體服務都係有進步

但前提係要換到佢地最需要既野返來
S3BL100 發表於 2023-12-6 07:05 | 顯示全部樓層
epsilon 發表於 2023-12-5 00:06
3B,11K,21比較的話,3B最唔值得保留直出走線,
慈雲山疊咗5C/P,斧山道疊咗116,5,
鳳德道疊咗11,就算係去 ...

原則上唔反對,如果純粹為慳車都係一條出路

但我會比較關注既係,如果 3B+11K、5D+21,後者慳出來既車畀慈雲山換線既理據係相當薄弱,但明明佢地先係鐵路通車後無差別減班既最大受害者,亦唔似得彩雲近幾年賺左咁多條新線

再細微少少,3B+11K 齋睇行車時間似乎要 150 分鐘一轉,七部車做唔到非繁廿分班,繁忙時間單向就得,但非繁睇怕都係同 11K 而家班次無分別。而 5D 改經體育園後,德福花園個站係咪咁無用,已經可以商榷;至少喺 RPP 條 25 開辦之前,5D 似乎無乜條件完全放棄德福或淘大
S3BL100 發表於 2023-12-6 07:17 | 顯示全部樓層
1181174166 發表於 2023-12-5 07:18
2B唔飛石硤尾
6C東京街以西可以入返元州街

唔係話提唔提款機,而係事實紅土對比其他地區無乜話語權

舊區需求下降加上新鐵路通車,紅磡土瓜灣已經無乜野換到返來,相反其他無鐵路山頭就因為無差別減班而一同受害,而佢地又有其他未滿足願望,所有重組第一件事都應該先滿足佢地

咁我又唔係無諗過其他幫紅土改善服務同覆蓋既建議,例如之前提過 41 45 46 重組畀 45 加落廿分班、41 大幅修改服務範圍覆蓋青山上路同荃富街,至少係對紅土何文田相對有用而又唔需要同鐵路太直接競爭既野。但除左呢樣,紅土基本上要有既野都齊晒,又有大大條屯馬線,仲有咩值得同可以換?想一車不減或者要其他區遷就自己,會唔會太大諗頭、太過份?

見到成堆下路流水攬炒,我提出話要合併其中幾條來保住真係仲有客果幾條班次唔會再跌,都係為左你地好咋

唔係我深水埗前深水埗後,而係元州街青山道比起長沙灣道遠離鐵路,當區亦無新鐵路通車,佢地事實上係無義務為左滿足因為鐵路通車而巴士客量暴跌地區,為左遷就 1000 人而影響 4000 人。單純講道理,元州街青山道係完全無理由要交條 6C 出來畀你地,你地根本就係主客不分
kay 發表於 2023-12-6 07:18 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2023-12-6 07:05
原則上唔反對,如果純粹為慳車都係一條出路

但我會比較關注既係,如果 3B+11K、5D+21,後者慳出來既車畀 ...

不過有心重組既就唔會搞到今日咁

3B 11K 21講到口臭
但另外仲有
5A 5D
7B 8 8A
6F 45 241X

一個紅土都最少11條線25-30
世界很簡單 人類很複雜
1181174166 發表於 2023-12-6 09:01 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2023-12-6 07:17
唔係話提唔提款機,而係事實紅土對比其他地區無乜話語權

舊區需求下降加上新鐵路通車,紅磡土瓜灣已經無 ...

下路夠無鐵路啦
一車不減?3B乜嘢嚟?加落5C度又你自己講嘅

6F作用就無補完北河街街市嗰邊,青山道唔肯行出行,我係咪要當6C/6F無重疊?
45我夠想郁佢啦,紅土何文田一條市區線收返平啲又密啲
問題係荔景山綁手綁腳
你一而再,再而三屈人唔減車,我劈頭一句話你方案垃圾任何重組都唔做啦
咁多版都講緊減得嚟紅土服務合理,話語權唔會紅土特別少,長深荔一樣有鐵路,服務水平對比下,荃灣綫比屯馬更密,要計有鐵路,長深荔較完善

kay 發表於 2023-12-6 09:30 來自手機 | 顯示全部樓層
1181174166 發表於 2023-12-6 09:01
下路夠無鐵路啦

以運輸署步行標準唔叫無啦
S3BL100 發表於 2023-12-6 09:45 | 顯示全部樓層

1181174166 發表於 2023-12-6 09:01
下路夠無鐵路啦

套用你個邏輯,有朝一日 93K 執笠,係咪要成條 6C 搬去盛德街同改行上路去補位?

你簡直係己所不欲、must 施於人。你明白你套論調同邏輯出左咩問題未?