hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 元朗區鄉事派要求改善251A服務
開啟左側

元朗區鄉事派要求改善251A服務

tina 發表於 2024-1-6 01:34 | 顯示全部樓層

AVBWU291 發表於 2024-1-5 10:05
上繁坐滿下層?

上星期六中午又新街都係下層兩三人咋,定係運吉真係要吉到一個人都冇?係嘅話 20A 都唔 ...

老實個句成個江夏圍夾埋都係6000人,一定係要溝埋其他區嚟做
所以班議員都係嘈加開村巴同加強64K/251A
混吉就懶醒開架251C

同心村架69出過一次事都未知死~

延伸文件:

八鄉南議員要求九巴加強64K及251C線服務

八鄉南議員要求開辦專線小巴往來同心村及元朗市

265B 22年不變
kay 發表於 2024-1-6 08:22 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2024-1-5 23:29
其實錦上路多客過錦田公路
點解要 251A 251B 雙循環?

其實係錦上路角度無改251A必要
251A亦改過一次
依家條線基本上係九巴想要

反而251B要救
不如自己救自己
例如上村做總站
上村<>錦田公路<>東匯路/錦河路<>轉車站<>東匯路/錦河路<>錦田市(掉頭)

呢個方案問題係
來回跟251A落2次轉車站
里數長過依家251B
唔加車做唔做到30分一班都係問題
世界很簡單 人類很複雜
castanopsis 發表於 2024-1-6 10:54 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2024-1-6 01:11
八鄉警署唔夠轉,掉唔到頭。

其實宜家有 251C 新資源,想像空間大左唔少。

251C半粒鐘一班,要做欖隧轉車,車唔應該咁疏
宜家做元朗市買餸客,反而比較有機會夾到時間搭車
只係有條64K喺隔離鬥搶,結果定位都係模糊

251A 八鄉路以東冇人搭去錦上路站,本身就係浪費資源。我自己會諗 251A 八鄉路之後經錦河路直飛錦上路站,善用載客空間。251C 拉去八鄉路,兼經停錦田市中心,將八鄉路以西的客比晒 251C。251B 就可以飛走錦田市中心,專心做錦田公路,加快回車。

251A 江夏圍<>八鄉路 值得做
反而唔值得做既,係錦河路
無理由掟251A去錦河路,AB重疊開密車,江夏圍反而開疏車

而251B飛走錦田市,似乎會死得更快
錦上路站同54疊到正,54元朗獨市又唔會取消得到
當然無容置疑 橫台山>八鄉路 係快咗(21.7分鐘>14.1分鐘)
但唔做錦田市之下,真係夠客支撐一個轉到車既班次?
留意到橫台山 經 上村錦上路 去 八鄉路,一樣快咗唔少(17.1分鐘)
可能會係一個比較好既折衷

castanopsis 發表於 2024-1-6 11:09 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2024-1-5 23:29
其實錦上路多客過錦田公路
點解要 251A 251B 雙循環?
錦上路,八鄉路以東既客唔會想兜八鄉路去錦上路站,所以八鄉路以西一段不嬲無貨交

251A飛走錦上路站,雙循環行曬全條錦上路/錦田公路
埋單加多2部車,就可以直接食咗用緊4部車既251B
按客量,非繁班次有機會可以加密一級
資源用少咗,大家都密咗,無乜壞處

反正如你所講 錦上路<>錦上路站 啲客唔鍾意兜八鄉路
上次搭非繁上村上251A,基本上啲客主要都係去欖隧
錦上路站交返俾64K/251C,除咗朝早可能要補返一兩班特車清客,問題不大

錦田市啲客倒落251A度,順便解決埋條線八鄉路以西少客既問題
12Lane 發表於 2024-1-6 11:45 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2024-1-5 10:04
251A宜家載客率,九巴怕且麻麻地滿意
251A/B錦上路站班客完全視乎64K/54/77K位置,唔係一個穩定既客源
如 ...

講載客率嘅根本AB非繁都要cut,甩埋西鐵站甚至更難睇,要搵咁大部巴士做鄉郊接駁線本身就唔會期望載客率會好。但睇番歷史脈絡事實上九巴賺左個251M同51重組,還番兩條自閉線唔駛爬山過隧道本身除笨有精。

而家個問題係喺錦上路沿線發展下點樣提供到合理班次比居民轉車啫。而家251A已經非繁20,再落就要去15,咁點比到車佢做15就係一個問題,現成有條好密嘅64K,反而最唔明係點解251C去元朗同時唔維持番八鄉路做總站,基本上佢係幫到64K而且有足夠理由向64K攞車去分擔番呢段客。
castanopsis 發表於 2024-1-6 12:16 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2024-1-6 11:45
講載客率嘅根本AB非繁都要cut,甩埋西鐵站甚至更難睇,要搵咁大部巴士做鄉郊接駁線本身就唔會期望載客率 ...

251A客量未算太差,只係唔多人搭去西鐵站
上次運輸署朝早數客,啲客七八成都係欖隧上落,去到錦上路站得返兩三成載客率
早繁都搞成咁,非繁更加對清64K客無幫助
64K爆瀉,最簡單係早繁上村特,由定點開車,改為睇住64K個ETA開車
一見到班次間距>10就開車補位,而唔係搵架251A喺度跟尾

我同意鄉郊接駁搵巴士做有時係太大部,但小巴中途站上唔到車,又係問題
以前251A/B單層開密車,其實幾理想
不過今時今日人工咁貴,251A又屢次打爆單層上唔到車
變咗無咗呢支歌仔唱

251C擺返八鄉路係可以考慮
但誘因會象徵式做返 欖隧<>錦上路站 同 高埔<>欖隧
順便釋放68E做重組
YellowWorksheet 發表於 2024-1-6 15:17 來自手機 | 顯示全部樓層

tina 發表於 2024-1-6 01:34
老實個句成個江夏圍夾埋都係6000人,一定係要溝埋其他區嚟做
所以班議員都係嘈加開村巴同加強64K/251A
混 ...

其實251C比起69已經算好睇,
69係連元朗廣場都甚少有人排隊等車,
不過69整體客量點我就唔敢評論,
唔係長客唔會拎1、2班車數據(仲要所謂目測)就自以為全個時段都係咁。
tina 發表於 2024-1-6 17:08 來自手機 | 顯示全部樓層
YellowWorksheet 發表於 2024-1-6 15:17
其實251C比起69已經算好睇,
69係連元朗廣場都甚少有人排隊等車,
不過69整體客量點我就唔敢評論,

69 有天水圍落元朗頂住,整體客量點都高過251C嘅
(雖然天水圍個邊都想69甩同心村啦)

同心村好似夾埋得4000人,佢側跟啲住宅又有自己小巴落元朗市,加上69又做唔到又新街一帶。
所以69同心村個邊出客少過江夏圍其實係合理

但講到最尾都係運吉啲人問題
得個幾錢人人口唔批博愛開邨巴,反而叫九巴開線
多客都係奇蹟
286X 發表於 2024-1-6 17:10 | 顯示全部樓層
tina 發表於 2024-1-6 17:16 來自手機 | 顯示全部樓層

286X 發表於 2024-1-6 17:10
但251C有得做大馬路
醜巴歧視天北69冇得做大馬路

講緊同心村同江夏圍

關天北咩事?