hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 元朗區鄉事派要求改善251A服務
開啟左側

元朗區鄉事派要求改善251A服務

castanopsis 發表於 2024-1-8 09:34 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2024-1-8 06:44
Y型線係251A實踐過但大循環九巴自己提過但唔要
根本分別

東施效顰
251A實踐Y型,唔代表251B都適合Y型
人哋251A行Y型,成條錦上路去八鄉路,即刻快咗一大截
而總行車時間不變甚至短咗,車都唔使加
251B唔係同一件事

你對別人IDEA有意見無問題
但人地對你IDEA有意見
係咪應該先反思自己?
憑環境證供我唔見雙循環有落實機會

討論區互相質疑,正常不過
你提出既疑問,我樂意慢慢去研討

但話又說回來
"九巴自己有提過但唔要",唔係一個valid既理據去證明一樣嘢唔work
更何況呢句話大大話話十年前既事
你要人哋反思,至少都分析下點解當時九巴唔prefer,同點解今日呢啲理據仍然生效
castanopsis 發表於 2024-1-8 09:39 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2024-1-8 09:08
少客咪疏車,好make sense
你根本由頭到尾都justify唔到錦田公路嘅需求
正如12版友所講,如果251B段錦田 ...

轉雙循環,掉轉頭仲用少咗兩部車
如果你既立場係錦田公路唔夠客獨立成線
咁搵251A食咗佢,係咪更加合理?

我個方案,某程度上減緊錦田公路資源(抽走251B兩部車)
只係因為資源得以善用,減咗車之餘,反而車程快咗+班次密咗
如果咁既角度諗,會唔會容易入口少少?
12Lane 發表於 2024-1-8 09:57 來自手機 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2024-1-8 09:08
少客咪疏車,好make sense
你根本由頭到尾都justify唔到錦田公路嘅需求
正如12版友所講,如果251B段錦田 ...

所以你見我都冇再回應,個個post都喺度sell重組plan,佢已經講到個重組規模係大到超越左討論範圍,越講越大,影響越多人,包括係要令服務錦上路站嘅班數大幅減少,但又可以唔洗跟F1規矩同格式,我諗係爭未攞埋268M出黎講,咁咪大家得個拗字,佢有佢講人有人講。

篇篇都長篇大論,但又冇完整同solid嘅方案擺喺出黎討論,成個討論鬆散又空泛,又死都唔去F1要喺呢度發揮表演欲。咁都唯有「你說得對」Ain’t no body got time for that。
castanopsis 發表於 2024-1-8 10:37 | 顯示全部樓層

12Lane 發表於 2024-1-8 09:57
所以你見我都冇再回應,個個post都喺度sell重組plan,佢已經講到個重組規模係大到超越左討論範圍,越講越 ...

呢個帖主題係"元朗區鄉事派要求改善251A服務”
討論點樣改善錦田欖隧接駁,何來 “超越咗個討論範圍”
又想問,你心目中想呢個帖講啲乜嘢?
不斷重申"九巴唔想做錦田"然後報下客量,就係高質素討論?

呢度係italk,唔係連登
如果你鍾意睇啲三言兩語就表達到既膚淺嘢,可以過去個邊
但呢度十幾年來既討論,都係從分享見聞,到深入討論

B2版係圍繞住新聞去討論
討論既過程中,版友難免會有自己既見解同諗法
呢個帖入面,天空之神/tina/kay/2076等各自都拋咗啲idea出來討論
我承認我口水佬多嘢講,但無理由每一個未諗好既idea都掟曬去F1
組織好咗,自然會喺F1出文,前兩日先啱啱喺F1出咗個帖講 大棠<>欖隧
你鍾意睇曬啲detail既,歡迎過去討論
12Lane 發表於 2024-1-8 10:50 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2024-1-8 10:37
呢個帖主題係"元朗區鄉事派要求改善251A服務”
討論點樣改善錦田欖隧接駁,何來 “超越咗個討論範圍”
又 ...

我要講嘅講晒啦,就係反對雙循環同埋反對唔再服務錦上路站。改善錦田接駁欖隧,但就影響左錦田接駁錦上路站,做到一樣野但同時放棄左另一樣野,咁樣叫改善?恕難認同。未講64K, 77K同54幾咁受元朗擠塞情況影響。
如果欖隧夠養起251AB,當年251A都冇需要加經錦上路站,251A亦冇為到欖隧客以外嘅錦田人提供到額外價值,為九巴如是,只係一條連64K都幫唔到嘅廢線,所以我嘅提議就係支持唔改線。而家嘅討論係一定要改線先至係「改善」?維持原狀但加班一樣係改善喎,有251C之類嘅新資源都一樣係改善
要求嘅唔係三言兩語嘅膚淺野,而係你連錦田嘅服務背景同生態都未搞清楚,一味執住雙循環個切入點去講,一開始已經係離地,咁好難講落去。

12Lane 發表於 2024-1-8 13:20 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2024-1-7 09:10
數學問題
251A宜家一轉49分鐘
飛走錦上路站,八鄉路開車,行曬全條錦上路/錦田公路做雙循環

數面睇我見唔到呢個咁大改動有咁大著數。

251A同251B大約行車時間係45-50,用番繁時15/20班次,「理論用車」係4同3架總數7,每行50分有10分buffer(而實際上兩線係行緊8-9部?呢個我真係唔清楚)而家你話每個圈要40,要維持15分班,當兩條線互跳「理論用車」係6架車,仲要每80分先得10分鐘buffer,用番原本派車邏輯,6架車夠唔夠都成問題,原本我個計法咁鬆動但可能實際已經用更多車,你6部車會唔會太樂觀?但drawback係放棄西鐵站同(唔知為左咩)幫錦田公路加做15分班,唔…又去到老問題,點解錦上路要幫錦田公路埋單?

tina 發表於 2024-1-8 14:43 | 顯示全部樓層

12Lane 發表於 2024-1-8 13:20
數面睇我見唔到呢個咁大改動有咁大著數。

251A同251B大約行車時間係45-50,用番繁時15/20班次,「理論用 ...

其實明castanopsis版友想做乜嘅--
首先我諗大家都認同一項事實嘅-錦田公路客數係少過錦上路
假設251A B成功變到雙循環呀
咁其實最多客個段都係上村<>蓮花地<>八鄉路

去到最尾咪又係cut咗全程251A B落20(繁時)/30(非繁)
再開30/1嘅特別班次由上村往返八鄉路

其實仲有樣嘢
251A)先去上村再返橫台山要行22 mins(15分開,37分到
251B)先去錦田再返橫台山要行32 mins(00分開,32分到)
咁你比我係九巴一定係揀15分鐘1班卡啦卡啦係八鄉路咁開架啦,
到最尾錦田公路大部份路段咪變咗5分鐘2班之後再等25分鐘
咁對錦田公路係咪一定好事呢?又未必

我總結返啦
1)雙循環會延長251B原有乘客嘅乘車時間
2)雙循環好大機會會造成聯合到站,講白啲則係冇密過
3)去到最後反而會開返短棍,咁你想雙循環嘅目的其實係達成唔到
265B 22年不變
kay 發表於 2024-1-8 19:33 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2024-1-8 09:34
東施效顰
251A實踐Y型,唔代表251B都適合Y型
人哋251A行Y型,成條錦上路去八鄉路,即刻快咗一大截

咁你解釋點解251B咁多年唔改線走去減班
同埋錦上路用你方案無實質好處下
人地點解要比你改

為改而改呢度好多人唔buy

12Lane 發表於 2024-1-8 21:22 來自手機 | 顯示全部樓層
tina 發表於 2024-1-8 14:43
其實明castanopsis版友想做乜嘅--
首先我諗大家都認同一項事實嘅-錦田公路客數係少過錦上路
假設251A  ...

錦公少客過錦上路已經講完啦。橫台山有聯合10-15分班仲勁過54+77K班次都咪話唔威,攞走多客果段嘅車比一段少客嘅,同實際需求相反諗果個真係天才。

淨係20/30呢樣已經冇可能收貨,咁251A咪即係疏過而家?繁時開多條30短棍咪變左轉車站5-20分班,問題一樣喺度。反而第日251A需求再上升都仲可以再加一車令佢變12分班;要條雙循環繁時開15?我諗錦公咁嘅路況七部車應該都炆水;

都未計無啦啦西鐵同錦上路比人攞走左一個鐘三四班251A;少客果個錦公多左野,原本多客嘅錦上路少左野,本來251A一雞兩味每班車繁時都執到二三十個有錢收嘅客;九巴係buy轉車站自閉線嘅就唔會一開始就幫251A加站,就係自覺欖隧轉車餅太細車太吉,地方太大,又幫唔到條大食怪64K,唔去西鐵站真金白銀執客都係蝕到入肉or跌比小巴。
蒸蝦餃 發表於 2024-1-9 10:55 | 顯示全部樓層

而家251A 條路線基本滿足到錦上路要求
極速上大欖叫多蛋
再加行車路線反而令到D 人去晒西鐵唔上再大欖
呢個先斷左 KMB 條大水

成日都諗如果要密D
早繁時架64S 花5分鐘轉入大欖其實都清到下客
加埋下繁其實都有得諗

住錦田市中心其實真係無必要坐巴士
西鐵行過去番果邊D 村其實都係10分鐘