hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 龍運巴士 A42 線延長服務時間
開啟左側

龍運巴士 A42 線延長服務時間

S3BL100 發表於 2024-1-10 23:53 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2024-1-10 23:43
咁四美搵邊條線兜? 如果照原建議,搵A46繼續做沙中加四美,而家既沙田區議會應該唔會收貨.

...

我上面咪已經講左囉
fb.com/scientisthk2usa/
82M 發表於 2024-1-10 23:54 來自手機 | 顯示全部樓層
Vittorio 發表於 2024-1-10 23:30
正路啦新田圍嗰站咁偏,多數281/282/81K落山轉啦
A42咁改主要係世界花園未必制,又好難比野佢補數
(不過嗰 ...

其實係好應該要由新田圍開線啦,落新翠、入隆亭顯徑、再兜四美上青沙啦
12Lane 發表於 2024-1-11 00:33 來自手機 | 顯示全部樓層
286X 發表於 2024-1-10 23:44
個人睇A42全日得既話A46河西 A41河東呢個方案都好微
依家似想A41主力做沙市 A42主力做大圍多
A46就擺埋一 ...

認同,方案無論好定差,given that事情有進展就唯有用呢個脈絡去延伸討論,先會有比較確切嘅結論。
而家佢諗住谷密A42,方向似係想用A42幫A41,睇佢會唔會加海福,而A41繼續維持疏車用A42加密輔助大圍,但變相A41番沙中尾站就變得幾渺茫;然後睇怕就係擺埋A46呢條半日車埋一邊唔理住,等第時火炭人口增長再算數。
toby_tl10 發表於 2024-1-11 03:44 來自手機 | 顯示全部樓層

ky927 發表於 2024-1-10 17:03
搞咁多野,其實將A41打回原形兼班次,睇下原A41範圍以外點增補服務仲好

你咁make sense點搞啊,運吉同厹冷氣房超高智商表示完全跟唔切
AVW28 發表於 2024-1-11 08:10 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2024-1-10 23:04
邊有提及臨時唔臨時? 佢最終版本係而家呢個,冇話過A46全日後,A41會再執過走線.

再者,而家A41問題,不單是 ...

大圍秦石不如比A42落返山就算啦!最多好似82K咁上一上新田圍巴總。
A41我都覺得應該要還原之前既走線,或者麗豪後入沙中改帝都走。
A46不變。

老實講,A41沙中直出左咁多年,係本身無A車既地區,都一樣有人落沙中轉車,原因就係個性價比高。
A41直出既年代,係沙中上車比要經東涌、青衣和大圍既E42快最少20分鐘到機場,去珠橋更加係唔洗轉車。

A41咁搞法,係沙中優勢少左,咁去機場既點解我唔搭E車?
大圍上唔到A41,E42都要照搭。

況且A41改路出現既問題,其實都一樣會影響埋A41P,A41P係第一城起飛,如果住得近A41P個站,我估想快又夾到時間既都寧願A41P;住近商場應該一係焗搭A41,一係叫車/打的。
當然,繁忙時間就...
LL3850
kwn1029 發表於 2024-1-11 09:12 | 顯示全部樓層
AVW28 發表於 2024-1-11 08:10
大圍秦石不如比A42落返山就算啦!最多好似82K咁上一上新田圍巴總。
A41我都覺得應該要還原之前既走線,或 ...

A41P 出機場方向係多左第一城客搭既
至於返入馬鞍山方向,以我近12月至1月搭過3次夜晚 A41P 返黎經驗
沙田第一城呢一個站,一般都係冇人落/得1-2個人落
請時刻保持感恩及包容的心
pch_yeung 發表於 2024-1-11 09:41 | 顯示全部樓層

回程個站要過兩條大馬路, 仲要畀馬鞍山價, 少人唔出奇
去程個站只喺邨口, 有分段(同A41同價)+尾站, 正路都係搭A41P, 相信有心搭A41都只係驚要企近一個鐘去機場

kwn1029 發表於 2024-1-11 10:48 | 顯示全部樓層
pch_yeung 發表於 2024-1-11 09:41
回程個站要過兩條大馬路, 仲要畀馬鞍山價, 少人唔出奇
去程個站只喺邨口, 有分段(同A41同價)+尾站, 正路都 ...

回程冇幾多人會特登過呢幾條馬路,kick燈得太緊要了
除非衝燈啦 否則行第五座果邊至少要走兩個 cycle 燈行 觀感太差

A41P 平日/旺季朝早可能會滿座 過左朝早應該易有位坐
請時刻保持感恩及包容的心
kk12120 發表於 2024-1-11 13:31 | 顯示全部樓層
IMG_0033.jpeg IMG_0034.jpeg
流星☆雨 發表於 2024-1-11 14:00 | 顯示全部樓層

286X 發表於 2024-1-10 23:44
個人睇A42全日得既話A46河西 A41河東呢個方案都好微
依家似想A41主力做沙市 A42主力做大圍多
A46就擺埋一 ...

但而家雙向經帝都嗰條係A46

似乎要再有文件上會先知道巴士公司真正諗法。
趕客路上 理_得你