hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 博覽館散場加班列車
開啟左側

博覽館散場加班列車

HU6455 發表於 2024-2-5 20:15 | 顯示全部樓層

D201 發表於 2024-2-3 00:15
專家唔好亂講

首先博覽館得一個月台可以經大堂直接到達,除非搵車做橋,唔係普通市民係無可能係3號月台上 ...

其實講開又講,呢個站既設計,算吾算另一個失敗既例子?
HU6455 發表於 2024-2-5 20:19 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2024-2-4 10:29
承上,龜鐵加班車因為當一發發子彈咁用,所以經常遲開
係咪正車博覽館已經畀啲早走客上得差唔多,機場客 ...

不如問下佢點解永遠都係會用「子彈車」,而吾整體加密班次去解決問題! 定話又係寫子樓班人懶去執個時間表?
cat666 發表於 2024-2-5 22:34 來自手機 | 顯示全部樓層
HU6455 發表於 2024-2-5 20:15

我個人覺得係,只要頭尾加條天橋落三號月台,有需要時開便可。當然。當年起是咩年份,正如一直所說,近代建築不是利民,不然,美孚,尖東就不會行到傻。
Ricky403 發表於 2024-2-5 22:56 來自手機 | 顯示全部樓層

cat666 發表於 2024-2-5 22:34
我個人覺得係,只要頭尾加條天橋落三號月台,有需要時開便可。當然。當年起是咩年份,正如一直所說,近代 ...

荔景個搬月台工程特別就真
大部分地方新舊結構連接無預留位係連紅磡嗰種上落一層嘅轉車都做唔到,鑽石山式短通道轉車已經算無咁哽
當然今日睇,當年舊錢係咁多,撥黎做荔景跨月台轉車,定其實再多少少做青馬西隧四軌好?
D201 發表於 2024-2-5 23:13 | 顯示全部樓層
HU6455 發表於 2024-2-5 20:15

其實博覽館本身就唔係機場核心發展計劃範圍,用"格硬加個站"形容博覽館會比較更加貼切。
如果一開始真係預左會起站,中間就唔會起到窄一窄連電梯都塞唔落

s3n370 發表於 2024-2-7 21:16 來自手機 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2024-2-5 14:56
大部分地方新舊結構連接無預留位係連紅磡嗰種上落一層嘅轉車都做唔到,鑽石山 ...

今日橋隧都未用盡兩線容量。機鐵要增加運量仲可以加車卡。

如果當日荔景站嘅轉乘做得差,分流紅線嘅效果差,更加唔駛諗四線。
巴士迷A號 發表於 2024-2-7 21:24 | 顯示全部樓層

S3V3 發表於 2024-2-3 22:45
真係要去機場站嘅應該得博覽館職員或者活動工作人員,好心就睇下牌聽下PA啦等返正常AEL車啦,咁都要投訴 ...

聽講有啲人散場會特登搭一個站出機場轉其他巴士走
HU6455 發表於 2024-2-7 22:15 | 顯示全部樓層
D201 發表於 2024-2-5 23:13
其實博覽館本身就唔係機場核心發展計劃範圍,用"格硬加個站"形容博覽館會比較更加貼切。
如果一開始真係 ...

要加有幾難,佢中間個月台點計都闊過羅湖! 另外佢用一卡5度幕門,其實係咪當初係想成為東涌綫其中一站?
siupy 發表於 2024-2-8 01:54 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2024-2-5 22:56
大部分地方新舊結構連接無預留位係連紅磡嗰種上落一層嘅轉車都做唔到,鑽石山 ...

青馬四軌係中方覺得貴
迫英方修改設計慳錢
變成兩軌

s3n370 發表於 2024-2-8 03:33 來自手機 | 顯示全部樓層

siupy 發表於 2024-2-7 17:54
青馬四軌係中方覺得貴
迫英方修改設計慳錢
變成兩軌

到今日為止,青馬最頂峰果陣,每個鐘都開唔夠18班列車
(東涌線4-4-8及10分一班機鐵)西隧嘅列車班次甚至連新近通車嘅東鐵過海段都不如。

純粹個人意見,個人覺得呢件事唔簡單,當日連繫港九嘅鐵路加埋都係四軌。
明眼人一睇,無理由睇唔到青馬大橋同西隧憑乜一開初就可以睇齊有四軌?
圍繞呢組咁偏離嘅數字嘅討論,都幾大成數係英中兩方嘅角力、
談判策略、甚至係公關語言藝術,多過實際需要。
當年嘅詳情小弟當然無資料。講番正題。

西隧段或者可以勉強講得通------條件就係沙田九龍線(今日嘅沙中線)經九龍角接入九龍站預留位,
到時會有一大班客經九龍站過海。
不過呢個說法都好牽強------咁支持四軌嘅需求有唔少係源自沙田九龍線,
咁點解唔係每邊起兩條,俾機場鐵路同沙田九龍線齊齊過海?