hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 博覽館散場加班列車
開啟左側

博覽館散場加班列車

siupy 發表於 2024-2-14 01:49 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2024-2-8 21:08
個人甚至對第一句都有保留。

準確D黎講我嘅保留係中共出聲,對促成縮減玫瑰園計劃規模有幾大嘅影響力。( ...

https://www.gvm.com.tw/article/3345

中方當年講明
未得中國允許自建機場,所有合約一律無效
結果無人敢借錢,無人敢投資
最後馬卓安死死地氣去北京見李鵬
簽署《關於香港新機場建設及有關問題的諒解備忘錄》

eternalflame 發表於 2024-2-14 05:20 | 顯示全部樓層
siupy 發表於 2024-2-14 01:49
https://www.gvm.com.tw/article/3345

中方當年講明

調返轉黎講,中方用新機場做政治籌碼
當年英國外交部班中國通為左想成deal
先叫左John Major去北平
仲要成為64後第一個西方領袖去北平
John Major對此非常慣怒
亦令到後來班中國通遭到撤換

s3n370 發表於 2024-2-14 06:20 來自手機 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2024-2-13 04:18
你第一段論據正正證實當局諗野有幾短視
當年屯公日日塞,塞到元天線特登兜大圈行新田吐露港大隧東隧,十 ...

咁睇野幾時都要睇闊D嘅。
正如荔景站點都係要改建,唔係起夠大嘅跨層轉乘通道,
就係改對面月台轉乘,而兩者嘅成本差距唔係真係大。
相對橋隧要起四軌更加係蚊髀同牛髀。

短期黎講,對面月台轉乘吸到更多人過東涌線,
可以最大程度舒緩荃灣線嘅擠迫程況,
長遠黎講荃灣線市區段有承接更多西鐵出市區嘅乘客。
不論短中長期都有利之餘,又合哂地鐵算到盡嘅性格,
簡直係無懈可擊啦。

更何況新線通車嘅影響,係好區域性而唔係局限某幾點

第一句同樣適用於其餘嘅argument。

就如葵涌邨重建的確對930有所影響,
咁問題係葵涌邨出到客但未係930客倉。
而去到重建完成、人口更勝從前,930一樣無法回復舊觀。

個人打從930開辦/東涌線通車起已經係常客。
初年未有南昌,奧運九龍近乎係沙漠,荔景轉得東涌線嘅近乎全數過海。
而當年係快到就算要响九龍站等機場快線行先,
十分鐘內一定可以响香港站落車。八分幾九分係常態。
邊似今日多佐站又多佐客上落?

至於東涌線你剩係識講幾慢,咪就係剩係拎住個時間J囉。
你質疑我行得快,你嘅時間咪一樣只代表你自己。

就算剩係計時間,人人步速唔同,等東涌線嘅時間又可以唔同,
甚至廣播話十分鐘後先有車,而對面架車等埋先開又經常發生,
咪造就佐有人轉軚、有人繼續慢轆,
而唔係睇住只代表你自己嘅數據囉。

更何況分流就梗係睇繁忙時間啦,
莫講話繁時開5分彌補償到到行多段路嘅時間,
剩係金鐘站要等幾班車,幾方便都輸蝕先啦。
更何況揀搭乜車剩係J住圈速咩。

所以都係果句,睇野睇闊D好。
s3n370 發表於 2024-2-14 06:33 來自手機 | 顯示全部樓層

clivetock 發表於 2024-2-13 15:31
關於荔景站 and 東涌綫,有幾點觀察:
  • 不論繁忙時間還是非繁忙時間,橙色往港島通常落多過上,往東涌 ...

• 未有東涌線前,唔少青衣客係去緊荃灣或葵芳站上車。
    東涌線通車後自然大批改去青衣站上車。
    所以東涌線嘅客量,尤其是初年,就直接反映分流效果。

而荃灣線轉港島線,無錯金鐘轉係方便。
    但東涌線通車後唔係捱佐好多年,繁忙時間响金鐘站都要等幾班車先至上到。
    相反中環香港站之間有一大段路有travelator,大大減少佐距離呢個心理障礙。
    無論响香港定中環都幾乎肯定即班走人。
    個人識得嘅除非真係好唔行得,繁忙時間幾乎都會揀轉多次。
    非繁忙時間就會多番人揀金鐘站轉。
    s3n370 發表於 2024-2-14 08:52 來自手機 | 顯示全部樓層
    siupy 發表於 2024-2-13 17:49

中方當年講明

呢D野唔識嘅就嚇死,識嘅就笑死。

我當大家真係玩到盡,中方真係唔承認合約。
    訂貨要落訂,家居裝修除佐落訂更加要按期找數。
    更何況係大工程。

中方夠膽唔承認,建築商都按期收佐錢,
    大不了咪齊齊躺平走人,頂多咪賺少個尾期。
    但係咁就會成件事爛尾,你話邊個大鑊D啦?
    更何況中共一向面子要緊,當年仲要統戰各界,一國兩制仲要有台灣呢個終極目標?你真心覺得當年真係咁玩到咁大,而唔係平穩過渡,做得好好睇睇?

咁上文只係設想真係玩到盡先至係咁。
    而當年嘅政治現實枱面就大聲製造soundbite甚或虛張聲勢,
    真係埋枱傾係會理性地傾,唔會玩串嘅。

更何況入邊有講,賣地收期入唔入落條數、預算突然煲大成倍呢D財技,有大把空間去玩。
    好似眾公共交通申請加價預佐削一半,於是有咁高開到咁高,
    咁算唔算壓低佐加幅,其實好見仁見智。

sunhoo 發表於 2024-2-14 12:10 | 顯示全部樓層
    有無人記得陳佐洱寫嘅果本講中英談判嘅書?小弟多年前讀過,確實有講機場鐵路造價係中英談判議題之一。

而家我地揾唔到青馬大橋四軌方案嘅資料,只可以話詳盡設計無流出市面,唔等於英方完全無設計過四軌方案。如果完全不存在四軌方案,點解三十年前中共宣傳佢將青馬大橋斬至雙軌時,英方唔出來反駁?
    任何變動都會破壞得來不易的生態平衡
    Ricky403 發表於 2024-2-14 14:17 來自手機 | 顯示全部樓層

DIH 發表於 2024-2-13 22:07
    我住鑽石山,30多年來一直都去葵芳剪髮,睇住荔景站改建,落成後亦間中經荔景往大嶼山,我非常多謝前人有 ...

就出入東涌嘅方便程度講,現行跨月台必然好過上或落兩層,係無錯,但變咗靠東涌同欣澳上車嘅人去撐住個客量
    對於佢地黎講,可能無咗跨月台,但同機快分離運作可以有更密班次,兩樣野係indifferent
    至於青衣站,其實見每班車落嘅客量都唔少,不過呢度又一個二個青衣站友話唔用青衣站🤭係佢地精神錯亂平行時空定係佢地不能代表整體青衣人?
    東涌綫同時仲因為青馬雙線限制要固定開青衣特車,無得盡做最多人轉車個方向,某程度上都係一種浪費 (至少逆通勤方向),只可以話畀南昌站易啲上車囉

另,顧問對於荃灣站上車人數估算都樂觀咗,荃灣區實質南半同西約都頗常用荃灣西站,而家實測載客率繁忙時間都係葵芳隧道多人過大欖隧道
    eternalflame 發表於 2024-2-14 14:36 | 顯示全部樓層
    sunhoo 發表於 2024-2-14 12:10
    有無人記得陳佐洱寫嘅果本講中英談判嘅書?小弟多年前讀過,確實有講機場鐵路造價係中英談判議題之一。

而 ...

問題就係中方自己一方面要求英方係新機場問題上提高透明度
    另一方面就借新機場過橋玩自己個套political agenda呢

Ricky403 發表於 2024-2-14 14:46 來自手機 | 顯示全部樓層
    s3n370 發表於 2024-2-14 06:20
    咁睇野幾時都要睇闊D嘅。
    正如荔景站點都係要改建,唔係起夠大嘅跨層轉乘通道,
    就係改對面月台轉乘,而 ...

南昌都必然要停㗎啦,唔駛接西北鐵路客,吉車過海咩
    咁所以我咪話最大效益僅限於西北鐵路通車前,呢段「蜜月期」

死攬著呢段蜜月期嘅收益,而家咪見到當年短視度縮嘅禍害囉
    唔係話荔景站跨月台唔好做,唔應該做;而係中長期收益起碼相比預先提前到2003年甚至1997年搞完AREOT低太多,當年排序上係要低過AREOT
    車買唔夠日日扯盡行,仲要大修拖住做,CAF車殘哂,既無時間洗番車身立立令,一抽車壞一組摩打或VVVF照跑都等閒事;仲要遲遲先推AREOT,短隧道搞十年先完工,香港隨時都真係及埋興,東涌綫再度班班爆閘,都仲未加到繁忙時間班次🤭

當然,對住一間紅磡新舊路重造超高呢一項工程都可以無了期拖延,以判上判削減開支搵打工仔笨榨乾剩餘價值為樂嘅公司,係無得對佢嘅服務或將來發展有啲咩期望
    sunhoo 發表於 2024-2-14 14:46 | 顯示全部樓層

eternalflame 發表於 2024-2-14 14:36
    問題就係中方自己一方面要求英方係新機場問題上提高透明度
    另一方面就借新機場過橋玩自己個套political a ...

政治嘢,雙方都係做show,好正常。我只係唔同意某專頁所講話根本無四軌方案。
    任何變動都會破壞得來不易的生態平衡