hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 博覽館散場加班列車
開啟左側

博覽館散場加班列車

s3n370 發表於 2024-2-8 21:08 來自手機 | 顯示全部樓層

AVBWU291 發表於 2024-2-8 12:04
咁玫瑰園計劃的確因為中共而縮減咗規模,呢樣嘢冇錯。只係「青馬四綫」呢樣嘢未有實質證據證明佢嘅存在啫 ...

個人甚至對第一句都有保留。

準確D黎講我嘅保留係中共出聲,對促成縮減玫瑰園計劃規模有幾大嘅影響力。(為免生疑,只係唔知有幾大,絕對唔係想否定,亦唔可能完全否定)

先講門面包裝野:
當年都有說法,指英方想將香港交俾中共之前,可以啟用新機場攞番個尾綵。
咁睇的話就算真係中共施壓要縮,都唔會落盡全力去縮。

講番實際野,剩係新機場選址同擴建啟德都有咁多選項。
就算落實佐選址,中間起幾多點樣分期都可以有就算無一百都有幾十個方案。

當年玫瑰園計劃基本上扯盡哂香港本土嘅建造能力,人工建材上漲不在話下。
就算英國想攞尾綵只係都市傳說,新機場項目出現延誤的確係事實。
响咁嘅情況下,就算無政治角力,項目入面都有壓力將非必要嘅項目推遲,早得一日得一日。
呢度有D似屯馬線要分期通車類似嘅道理。

當然呢D門面野無論係乜政體都會有,之不過睇得多都會歸納到,
邊D頂多係吹大佐D,邊D吹佐當做佐,
甚至係邊D吹同做嘅完全無邏輯背道而馳。
groom1002 發表於 2024-2-11 16:47 | 顯示全部樓層
groom1002 發表於 2024-2-11 17:49 | 顯示全部樓層
HU6455 發表於 2024-2-5 20:19
不如問下佢點解永遠都係會用「子彈車」,而吾整體加密班次去解決問題! 定話又係寫子樓班人懶去執個時間表? ...

其實博覽館散場車出曬10列機場A-TRAIN,無需動用東涌線車,係咪已滿足需求?
groom1002 發表於 2024-2-11 18:12 | 顯示全部樓層

siupy 發表於 2024-2-8 01:54
青馬四軌係中方覺得貴
迫英方修改設計慳錢
變成兩軌

俾返資料澄清https://www.facebook.com/PNUTCre ... VjmF8pppNiPsaVp5ENl

Ricky403 發表於 2024-2-12 09:44 來自手機 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2024-2-8 19:13
咁如果只係睇站,咁都啱佐一半嘅。但係分流唔單單係睇某一點。
西北鐵路通車後,係會少佐一大批客响荃灣上 ...

一則當年荃灣綫爆棚嘅位都唔係荔景去美孚,而係旺角打後,呢層當年運署肯畀300存活多六年已經足夠應付
二則之前都講過,西北鐵路一通車,起碼元朗天水圍就會少咗人搭M線去荃灣站或大窩口站駁鐵,實際上都幾肯定會多過跨月台會轉,唔跨月台就唔會轉呢班「遊離」客
何況東涌綫通車頭七八年都只係開繁忙時間5分鐘一班非繁忙時間10分鐘一班,見要等都未必轉軚,而實際上中環或香港站出步程相若,而轉車可能會快啲嘅,都係僅限於畢打街以西嘅四隅,同埋怡和,最多人返工嗰堆置地匯豐都係中環出近得多

當然,就算個跨月台轉乘唔似得太子旺角金鐘北角咁多人用,或者油塘咁總有班fans,相比分開起嘅好處都有,不過就唔喺個月台上面,而係行車線可以做多啲野
改建同時利用條荔景中央側線整咗條聯絡線,畀URL同AT&D可以駁埋一齊,方便共用工程車同埋直接喺SHD上落船,叫做而家運Q-Train同退M-Train都慳到一大筆,不過派唔派番畀客或市民要另計🤭
HU6455 發表於 2024-2-12 22:22 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2024-2-12 09:44
一則當年荃灣綫爆棚嘅位都唔係荔景去美孚,而係旺角打後,呢層當年運署肯畀300存活多六年已經足夠應付
二 ...

你講起列新車上岸可以省一大筆,就係吾太明點解前紅磡貨場用地,吾留番一係路比新車上岸直通屯馬/東鐵
s3n370 發表於 2024-2-13 07:23 來自手機 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2024-2-12 01:44
二 ...

先唔質疑你嘅理據住。
若果東涌線同荃灣線嘅轉乘差,連中環客都無乜著數果陣,
咁咪更多客會繼續搭荃灣線,咪違背佐起東涌線嘅目的。
咁東涌線本身客路少過其餘三條過海鐵路,
吸引力再低D咪更加無理據諗四線囉。
搵其他站同西部鐵路去比較係無意思架喎。

仲有荔景站嘅連絡線同車站改建唔係綑綁埋一齊嘅。
就算東涌線擺哂上層,下層一樣有機場快線隧道貼住荃灣線隧道,可以起聯絡線。
甚至怕改建隧道嘅,上層起條橋駁番下邊嘅荃灣線又得。
即係而家荃灣線行緊條新橋呀。

P.S.荃葵對東涌線嘅最大意見,普遍係要去金鐘打後要睇彩數。
你所講東涌線嘅慢,咪又係巴迷一貫搵最慢圈速+最長等車時間去J。

剩係東涌線一通車,往日搭多個站去中環上荃灣線嘅客幾乎絕跡---
一係金鐘上荃灣線,去得中環嘅就行埋去香港站。
都唔好提從Day 1已經人流不絕嘅中環香港站通道。

又,大多西隧巴士响東涌線通車後仍然保持增長,
唯獨是人口覆蓋唔差嘅930就逆市跌客。
近年要靠遠離鐵路嘅新屋苑,拆埋線仲要入埋銅鑼灣,
加加埋都要捱佐多年,先至上番930東涌線通車前最高峰嘅水平。
Ricky403 發表於 2024-2-13 12:18 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2024-2-13 07:23
先唔質疑你嘅理據住。
咁咪更多客會繼續搭荃灣線 ...

你第一段論據正正證實當局諗野有幾短視
當年屯公日日塞,塞到元天線特登兜大圈行新田吐露港大隧東隧,十足十堆沙田東區9字頭同978
西北鐵路根本遲早都要起,亦無論地鐵定九鐵起都會駁東涌綫過海,如果走去考慮「西北鐵路唔起」只可以話離地
識得諗嘅,就唔係齋睇東涌綫day 1起出黎吸到幾多荃灣綫客,而係隔幾年撈埋西北客有幾多人過海

跟住聯絡線嗰段,無錯係可以經大堂轉車照用機場快綫隧道去起
但諗得荔景改跨月台,因為最大效益都係得西北鐵路通車前幾年,方便調車如果唔係一個好處,咪更加奇怪

講得分流,同樣全鐵但要人由一車過變成中途落車轉車,點會唔駛睇班次呀ching
客係唔介意班次,龜都唔駛叫TO喺葵芳去荔景段路報東涌綫仲有幾多分鐘到站
至於你話係金鐘打後先至睇彩數,咁係你步速異於常人又懵然不知姐🤔
點解我話畢打街以西四隅先至差唔多,因為遮打道月台行過去都要3-5分鐘,香港站出黎就5-7分鐘,計埋額外等車時間大家差唔多打和

至於人流,講緊係荔景站同條通道喺1998-2003年嘅轉車人流,隔咁多年,容乜易記憶錯亂變咗平行時空,都係有數字會好討論啲
你講到930呢,就仲要諗同期大窩口邨人口老化舊葵涌邨清拆,同東涌綫比邊個大力啲,又930其實係西隧通車JB線黎㗎喎,係咪暗指當年運署做錯野🤭
.
DIH 發表於 2024-2-13 22:07 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2024-2-13 12:18
你第一段論據正正證實當局諗野有幾短視
當年屯公日日塞,塞到元天線特登兜大圈行新田吐露港大隧東隧,十 ...

我住鑽石山,30多年來一直都去葵芳剪髮,睇住荔景站改建,落成後亦間中經荔景往大嶼山,我非常多謝前人有遠見起咗跨月台。

睇返呢篇舊文:https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1050358-1-1.html
顧問預計2036年十大轉車方向荔景佔了兩個,數字亦遠遠高於南昌站。
當然,北港島綫凍過水,南港島綫西段又係未知數,只供參考,不過至少顯示荔景轉車人數唔差。之前提到東涌綫南行荔景上車不及南昌多,但荔景落車往深長荔應該都係重要轉乘方向。

我覺得最理想係荔景南昌都跨月台,但南昌點起同荔景點起係無必然關係(金錢上或配置上)。西鐵工程都落重本,但南昌個位實在太多限制,要做到皆大歡喜的配置都幾高難度。
clivetock 發表於 2024-2-13 23:31 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2024-2-13 07:23
先唔質疑你嘅理據住。
咁咪更多客會繼續搭荃灣線 ...

關於荔景站 and 東涌綫,有幾點觀察:
  • 不論繁忙時間還是非繁忙時間,橙色往港島通常落多過上,往東涌上多過落
  • 下繁橙色往東涌,南昌往荔景係比較少人嘅一段,通常香港站打爆開出之後車上乘客會逐漸減少,但去到荔景會再次上爆甚至留後
  • 不論紅色還是橙色,荔景落車3分2過對面月台,3分1上/落扶手電梯,當中一半出閘,另一半去逆方向月台轉車
  • 依家金鐘轉車容易咗,唔認為會好多人藍色沿線去荃葵會特登行橙色轉多次
  • 並不是所有行經香港站轉車通道嘅人都係轉車,有一定數量嘅人係行去另一邊出閘

利申不認為荔景站跨月台轉乘無意義