hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2008-2009東區及灣仔區巴士路線發展計劃
開啟左側

[服務調整] 2008-2009東區及灣仔區巴士路線發展計劃

orange 發表於 2008-3-19 01:46 | 顯示全部樓層

原帖由 on11358 於 2008-3-19 01:27 發表

如果純粹計嘈音,西九龍走廊距離民居比西九龍公路近好多,
而且有第一條,就會有第二三四五條,加上又唔係服務自己區,
換著我係區議員都唔會贊成。

p.s.西九龍走廊不在小弟住所視線範圍內 ...

嘈音問題唔單係巴士先會發出,如果要禁,點解唔禁止
所有重型車行,而係學荃灣德士古道天橋深夜只禁止
專利巴士行,同時容許貨櫃小巴行,唔通重型車行就無
嘈音巴士行就嘈到拆天?

我家露台面向公路,未起天橋前貨櫃車經過總會嘈到拆
車,而家天橋起好先無嘈音滋擾,更何況要改善公路嘈音
問題應該係路政署負責,而不是一味只禁巴士而無實際
方案去解決
da54 發表於 2008-3-19 01:55 | 顯示全部樓層
原帖由 orange 於 2008-3-19 01:46 發表

嘈音巴士行就嘈到拆天?

我家露台面向公路,未起天橋前貨櫃車經 ...

我諗無人討論緊要西九龍走廊禁行巴士,
而係諗緊點解九巴唔考慮同城巴一樣選用
西九龍公路。(更何況現在 N968 正是使用西九龍公路)

另外,西九龍走廊在 2000 年曾試行禁止所有重型車輛
使用的措施,但發現措施令荔枝角道嘈音顯著增加而擱置。
至於你們信不信?反正我信了
2296 發表於 2008-3-19 04:11 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2008-3-18 23:08 發表

5X咁改真係算係咁啦,不過回程最好由盧押道出,再經海富站和干諾道中上林士街橋返西環,咁就可以飛左大道中塞車.
不過,去程定線真係唔錯.飛埋中環只會搞到非繁時冇客,不過繁時真係可以考慮一下. ...

absolutely agree
終於睇倒+等倒條快線銅鑼灣<->西環
小弟都認為由盧押道出最好
不過繁時尤其黃昏咁行法
國金出金鐘又塞
灣仔去銅鑼灣又塞(最憎菲林明道個燈位 \_/)
5X實際唔快得幾多

不過係有誠意既...
2296 發表於 2008-3-19 04:15 | 顯示全部樓層

原帖由 ksmbh 於 2008-3-18 23:59 發表
總體來說份RDP唔錯,
82X既concept唔錯,
其實西區其實都需要有條線太古坊.

5x定線可以更加進取,
而且擺天后會好過威菲路道,
擺威菲路道好易受興發街交通影響而脫班,
帆船街又成日有違例泊車阻住,好麻煩!

19搞黎搞去 ...

所以小弟建議18P延長至太古
又可開拓太古->銅鑼灣客源
但聽聞之前18都嘗試研究延至鰂魚涌但無疾而終...
ausbus 發表於 2008-3-19 07:20 | 顯示全部樓層
一架飛仔車﹐Harley Davidson 可能仲嘈﹐不如禁埋。

原帖由 orange 於 2008-3-19 01:46 發表

嘈音巴士行就嘈到拆天?

我家露台面向公路,未起天橋前貨櫃車經 ...
You are passing another FOX
FBI2 發表於 2008-3-19 08:09 | 顯示全部樓層
原帖由 rudolflau 於 2008-3-19 04:15 發表

所以小弟建議18P延長至太古
又可開拓太古->銅鑼灣客源
但聽聞之前18都嘗試研究延至鰂魚涌但無疾而終...

咁搞只會令M722更冇客...
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
FBI2 發表於 2008-3-19 08:14 | 顯示全部樓層

原帖由 106116_1023 於 2008-3-19 00:41 發表
682明顯有加車需求,下繁太古坊附近的分站等682的人龍十分長..
19建議更改同上年差唔多,但唔知同2/2A轉乘有冇得減
82X建議唔錯,不過得早上4班同得單向實在太少,平時早繁82去小西灣方向到太古城已經full,
所以可以試下全日, ...

85又唔係多人坐,咁改咪可以多D客源,反正而家條線都唔生唔死(以前都冇咁差).
至於19,上年都提過啦,冇意見.
今年港島都好多假日線執,61,309玩完機會好大,315都係高危,不過有機會聽到反對聲,399就當佢唔存在吧啦,區議會攬住呢個"山墳"都唔知做乜.
至於5X,去到摩頓台都夠啦,唔駛拉到去威菲路道咁遠.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
SmiTHy 發表於 2008-3-19 09:35 | 顯示全部樓層
671個加車...加就好耐都未有野做過- -"
fai 發表於 2008-3-19 09:41 | 顯示全部樓層
82X建議唔錯,不過華蘭路係私家路,太古城管理及居民可能會
反對巴士線駛入。

[i]影像.從心[/i]
238X 發表於 2008-3-19 09:50 | 顯示全部樓層

原帖由 FBI2 於 19/3/2008 08:09 發表

咁搞只會令M722更冇客...

但的確 M722 某程度上唔快得 18/P 幾多...
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知