hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士迷吹水區 (B22) 大家覺得有什麼特快線一d都唔特快??
開啟左側

大家覺得有什麼特快線一d都唔特快??

TL 發表於 2009-4-27 11:49 | 顯示全部樓層

teddybus 發表於 2009-4-27 12:53 | 顯示全部樓層
原帖由 箭豬 於 2009-4-27 02:59 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

我認為
30X應該改返行西九龍走廊(都唔明點解當年要改行長沙灣 )

改行西九龍走廊?好呀,不過麻煩先拉212去美孚....
leochill 發表於 2009-4-27 12:58 | 顯示全部樓層
其實所謂特快都不過係相對於一條現有o既慢線來講就可以叫做特快,
但當呢種特快服務已經成為最基本o既要求, 例如荃灣入元朗唔會再經屯門,
中環去小西灣唔會再經環翠, 銅鑼灣去筲箕灣唔再經北角, 已經被視為理所當然,
呢d所謂特快線仲係咪應該收取特快線o既較高收費呢?
我對較高收費o既理解係, 巴士公司要付出額外o既資源去經營特快線,
例如客量比慢線小, 又或者要交隊橋費, 所以要收貴d,
但事實係, 如果特快線客量足夠, 做特快係可以慳到車,
每轉又行快d, 即係收錢都收得快d,
例如開2x總將所有客轉去2, 2a慳車呱, (雖然d 客好可能轉投地鐵)
無錯, 乘客係慳左時間, 好似應該畀多d, 但巴士公司都慳左成本,
巴士公司係受利潤管制o既, 一條特快線如果(即係假如係的話)令佢賺多左,
唔減價都算啦, 點解仲要收費d 呢? 問題可能係我地o既車資釐訂準則根本就係黑箱作業中o既產物
hong28828 發表於 2009-4-27 13:03 | 顯示全部樓層

原帖由 箭豬 於 2009-4-27 02:59 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
我支持九巴30X,234X,238X
我認為
30X應該改返行西九龍走廊(都唔明點解當年要改行長沙灣 )
234X亦應該行西九龍走廊(老尖方向可以跟回程那段路)吸引多d客
238X 都應該上西九龍走廊,但先行一行葵涌,咪有客lor~ ...

荃威去長沙灣既客點算
叫人搭39M轉港鐵定係搭30遊花園??!!
 樓主| 箭豬 發表於 2009-4-27 15:51 | 顯示全部樓層
新巴970X
邊條路特快???
hkaiw 發表於 2009-4-27 16:07 | 顯示全部樓層
原帖由 箭豬 於 2009-4-27 15:51 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
新巴970X
邊條路特快???

山道天橋?

喵...
ATE24 發表於 2009-4-27 16:29 | 顯示全部樓層

原帖由 hkaiw 於 2009-4-27 16:07 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

山道天橋?
係呀
所以只會o係北行方向先會出細字「Express 特快」
公器公用 香港早要有品
lsc04d11 發表於 2009-4-27 16:31 | 顯示全部樓層
原帖由 hkaiw 於 27-4-2009 04:07 PM 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

山道天橋?

你是完全正確的啊!!
只有往蘇屋方向的顯示才有「特快」二字....
而往香港仔方向冇ga....

另外一提,962X是特快,X962會是超超超快。
E21A唔敢話係特快,只會說「快速」Rapid
JX9097 發表於 2009-4-27 18:21 | 顯示全部樓層
70X...未有277X之前真係兜到暈都未出粉嶺
有咗277X之後,雖然70X冇咁兜
但對比都唔係"X"
bewin2009 發表於 2009-4-27 18:26 | 顯示全部樓層

72x