hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 派米, 究竟係幫人定害人...
開啟左側

派米, 究竟係幫人定害人...

3ASV196 發表於 2005-9-2 10:33 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

82歲老婦尖沙嘴輪米死亡[09:36]

http://www.mpinews.com/content.cfm?newsid=200509020936gb50936w

次次派米, 表面係對老人家好, 主辦單位實際都可能係...
但次次唔係有碰撞就係熱親D 人........差不多成日都出事的,
今次仲搞出人命, 另外撞傷, 熱倒的不計其數, 真係 唔知為乜....

明知D 老人家會長時間排隊, 又明知好易有推撞, 點解仲要搞,
幫人方法有好多, 點解唔可以透過登記機制, 知道老人家的住址,
主動送米上門呢....

派米, 直言, 我自己覺得似害人多.....

[ Last edited by 3ASV196 on 2005-9-2 at 10:39 ]
3ASV196.KE7270
winningmok 發表於 2005-9-2 11:06 | 顯示全部樓層
尋晚新聞都講啦,d長者唔鐘意d未拜過神既米架!
如果就咁拎上門d長者會覺得包米無意義,同普通米無咩分別
唉....呢d係佢地既習俗,派米係為求平安,對佢地黎講好重要~
寧願打死半夜三更去排隊都要囉到包米為止

[ Last edited by winningmok on 2005-9-2 at 11:14 ]
 樓主| 3ASV196 發表於 2005-9-2 11:18 | 顯示全部樓層
[ref=358417]winningmok[/ref]  在 2005-9-2 11:06 AM 發表:

唉....呢d係佢地既習俗,派米係為求平安,對佢地黎講好重要~

[[i ...

其實上門都可以拜過神架......雖然習俗都好難改了, 但都
好過求平安變唔平安, 都無意思....
superbus 發表於 2005-9-2 11:30 | 顯示全部樓層

[ref=358417]winningmok[/ref]  在 2005-9-2 11:06 AM 發表:

[[i ...

講果個係主辦單位0既人黎架
佢梗係話長者唔鐘意攞未拜過神既米啦
但小弟聽過唔少老人家講
佢0地話去攞平安米,其實主要係為包米
因為攞咗包平安米之後,就可以慳番唔少(事關唔駛嘥錢去買米)
ev5774 發表於 2005-9-2 11:40 | 顯示全部樓層
[ref=358426]superbus[/ref]  在 2005-9-2 11:30 AM 發表:

佢梗係話長者唔鐘意攞未拜過神既米啦
但小弟聽過唔少老人家講
佢0地話去攞平安米,其實主要係為包米
因為攞咗包平安米之後,就可以慳番唔少(事關唔駛&# ...

你講得好o岩丫~
你睇佢地派咩米......5公斤細象......
超市賣幾多錢丫...
Sorry! Not In Service.
HY671 發表於 2005-9-2 11:41 | 顯示全部樓層
[ref=358426]superbus[/ref]  在 2005-9-2 11:30 AM 發表:
佢梗係話長者唔鐘意未拜過神既米啦
但小弟聽過唔少老人家講
佢0地話去平安米,其實主要係為包米
因為包平安米之後,就可以慳番唔少(事關唔駛錢去買米)

岩勒,根本係為慳錢,d婆仔一年出動幾次,儲埋既米夠食一年!
(報紙係咁寫)
我又唔信包米未拜過神佢地會唔高興或者唔要!

不過就算派上門,咁點集齊人名呢?唔通之前搵日做登記?咁咪即
係點都要排一次隊?
永遠懷念MJ
 樓主| 3ASV196 發表於 2005-9-2 11:55 | 顯示全部樓層

[ref=358431]HY671[/ref]  在 2005-9-2 11:41 AM 發表:

岩勒,根本係為慳錢,d婆仔一年出動幾次,儲埋既米夠食一年!
(報紙係咁寫)
我又唔信包米未拜過神佢地會唔高興或者唔要!

不過就算派上門,咁點集齊人名呢?唔通之前搵日做登記?咁咪即
係點都要排一 ...

其實可以透個一d 人口資料, 同埋社區調查, 又例如長者卡,
平安鐘, 社工家訪, 等記錄去做, 都有返一定人數, 當然,
技術問題仲要解決....

[ Last edited by 3ASV196 on 2005-9-2 at 12:00 ]
bigfish_hk2 發表於 2005-9-2 12:55 | 顯示全部樓層
[ref=358429]ev5774[/ref]  在 2005-9-2 11:40 AM 發表:

你講得好o岩丫~
你睇佢地派咩米......5公斤細象......
超市賣幾多錢丫...

早幾日o個次派米
70歲以下係得到兩包5kg金象米
70歲以上除左獲得一包5kg金象米外,仲有一封$100利是添!

點解有機構有咁多錢派平安米同$100一封o既利是俾老人家架?
教會都冇咁多經費派禮物俾老人家啦!
福建幫超市有過期30日叉燒包
240SX 發表於 2005-9-2 13:09 | 顯示全部樓層
del.!

[ Last edited by 240SX on 2005-9-2 at 23:46 ]
人們說愛情就如等巴士...
鄭笑 發表於 2005-9-2 13:49 | 顯示全部樓層