hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 派米, 究竟係幫人定害人...
開啟左側

派米, 究竟係幫人定害人...

tomtom2015 發表於 2005-9-2 17:09 | 顯示全部樓層

其實係次次派米活動,係咪真係怪晒主辦單位呢?
難道取米的長者真是一些責任也沒有?
看新聞,有時取米的長者爭先推後,又係咪主辦單位的問題呢?
orange 發表於 2005-9-2 17:14 | 顯示全部樓層
[ref=358641]M[/ref]  在 2005-9-2 04:11 PM 發表:

相比起巴格達清真寺踩死千幾人既意外,今次事件唔算太嚴重。
不過點都好,希望死者早日安息。同時有關單位亦應檢討有乜方法
可以解決。

PS 與其注意呢個不幸案件不如多留意世界大事吧!

[ Last edited b ...

我覺得兩者都係相近,都係一個宗教活動引來大班人聚集,
結果一個為自己利益亙相推撞發生意外,而巴格達係有人
話將會發生自殺式炸彈爆炸,導致人踩人意外

如果話要留意外國,不如留意埋美國風災所引發既搶略事件
240SX 發表於 2005-9-2 17:16 | 顯示全部樓層
[ref=358660]HY671[/ref]  在 2005-9-2 04:37 PM 發表:

你咁以遍蓋全實在很難服眾,更係對死者及其他長者既不尊敬及侮辱!
你知唔知有幾多老人家係無人理?仔大女大個個有自己家庭?有d就無
親人無物,乜都靠自己同政府果少少福利金。(我並不是指政府既福利
金 ...

冇錯有d可能真係好窮, 但有幾多真係窮得咁交關呢..
頭先睇無記午間新聞訪問位老人家問佢點解咁辛苦又要車錢都黎排隊拎米, 佢話因為得閒冇野做就排下..

真係唔明點解香港人無論老幼都硬係有條癮走去排隊又唔守秩序
如果個個都守秩序根本唔會發生咁多事, 睇新聞d老人家你推我我推你, 又鬧交,真係...#:-/
人們說愛情就如等巴士...
orange 發表於 2005-9-2 17:30 | 顯示全部樓層

[ref=358678]tomtom2015[/ref]  在 2005-9-2 05:09 PM 發表:

主辦單位搞得活動就要預個活動點搞法,同埋要計算所存在風險,
但而家從電台同電視新聞俾我覺得主辦單位講到好似乜都唔關自
己事,有意外就賴三賴四,話唔係欄內唔關佢事(其實那位老人家係
準備入去排隊時跌倒),在場又只得警察維持秩序,自己工作人員又
無點幫過手(除o左派米同水),又唔肯提早派米讓老人家離開,結果將
一個孟蘭節活動增添不安感覺
tomtom2015 發表於 2005-9-2 18:35 | 顯示全部樓層
[ref=358701]orange[/ref]  在 2005-9-2 05:30 PM 發表:
主辦單位搞得活動就要預個活動點搞法,同埋要計算所存在風險,
但而家從電台同電視新聞俾我覺得主辦單位講到好似乜都唔關自
己事,有意外就賴三賴四,話唔係欄內唔關佢事(其實那位老人家係
準備入去排隊時跌倒 ...

咁如果D人係唔守跌序,其實幾多差人都冇可能控制到(頭先睇新聞D推向前搞到骨牌效影,唉~)
當然,主辦單位個番話的確係反感。

[ Last edited by tomtom2015 on 2005-9-2 at 23:09 ]
a396 發表於 2005-9-2 18:49 | 顯示全部樓層
[ref=358599]5074[/ref]  在 2005-9-2 15:06 發表:

樓上果幾位知唔知一個老人家
工作能力有限
拎雞碎咁多山果金

一個月d錢都係好唔夠用架?
人地無錯係貪小便宜,慳得幾多得幾多嘛
我早排探過位老人家
食完既粥灘左係度成個星期都照食
連整返熱佢都唔想, ...

不過有好多老人家係冇工作能力, 連照顧
自己o既能力都冇, 自然佢地o既積蓄都好
有限, 佢地貪小便宜係無可厚非, 但係佢r
地排隊所引起混亂o既情況, 我就非常擔
心如果日後舉辦同一活動o既時候會攪成
點. 既然呢件不幸o既事已經發生o左, 我
覺得政府要認真檢討今後派米活動o既安
排甚至暫時停止舉辦呢個活動.
獨派交通迷同政治學人
3AD172004 發表於 2005-9-2 20:28 | 顯示全部樓層

唉......近期多次既派米活動都出現左混亂既情況,可以睇得出既係有D香港人真係唔守秩序。#]
係,唔係所有香港人都唔守秩序既,大多數既香港人都識得守秩序既,例如佢地o係巴士站等巴士既時候都會排隊等車,唔會打尖,亦都唔會爭先恐後既;不過一D唔守秩序既人,佢地有一種心理,就係唔想排包尾,一排包尾就要等好耐既時間先輪到佢地。有呢種心理既人,就會以打尖既形式去取得較前既位置,咁就可以唔使等咁耐,但佢地咁做都只會帶來不必要既混亂。亦有D人爭先恐後,佢地都抱住同一個心理,就係取得較前既位置,但結果都係一樣,就係出現混亂,如果嚴重D既話,一有人跌倒,後面D人都會跌晒落黎,形成骨牌效應,咁就亂上加亂喇,隨時都會出現人疊人,甚至再嚴重D既話,會人踩人添啊~

以上只係我既個人意見。
主賜我異象,來委身香港!
 樓主| 3ASV196 發表於 2005-9-2 22:27 | 顯示全部樓層
[ref=358678]tomtom2015[/ref]  在 2005-9-2 05:09 PM 發表:

其實唔係話長者無責任, 而是個問題在於, 正如我之前講,
長者教育水平低, 本身又唔鍾意聽人講, 呢個係社會問題,
搞得呢d活動, 就要有返一個適當的duty of care 俾那一班目標
群眾......長者爭先推後唔係第一次, 出事亦唔係第一次,  如
果係控制唔到, 或就真係唔好搞好過......

[ Last edited by 3ASV196 on 2005-9-2 at 22:30 ]
3ASV196.KE7270
HY671 發表於 2005-9-2 23:19 | 顯示全部樓層
[ref=358687]240SX[/ref]  在 2005-9-2 05:16 PM 發表:
冇錯有d可能真係好窮, 但有幾多真係窮得咁交關呢..
頭先睇無記午間新聞訪問位老人家問佢點解咁辛苦又要車錢都黎排隊拎米, 佢話因為得閒冇野做就排下..

真係唔明點解香港人無論老幼都硬係有條癮走去排隊又唔守秩序
如果個個都守秩序根本唔會發生咁多事, 睇新聞d老人家你推我我推你, 又鬧交,真係...

咁你有冇諗過改返你果句得罪/侮辱人既說話?
永遠懷念MJ
240SX 發表於 2005-9-2 23:46 | 顯示全部樓層

[ref=359068]HY671[/ref]  在 2005-9-2 11:19 PM 發表:

咁你有冇諗過改返你果句得罪/侮辱人既說話?

OK咁我del左佢
人們說愛情就如等巴士...