hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 派米, 究竟係幫人定害人...
開啟左側

派米, 究竟係幫人定害人...

clkwok 發表於 2005-9-4 16:55 | 顯示全部樓層

[ref=358599]5074[/ref]  在 2005-9-2 03:06 PM 發表:

樓上果幾位知唔知一個老人家
工作能力有限
拎雞碎咁多山果金

一個月d錢都係好唔夠用架?
人地無錯係貪小便宜,慳得幾多得幾多嘛
我早排探過位老人家
食完既粥灘左係度成個星期都照食
連整返熱佢都唔想, ...

正確係生果金
唔係“山果”
服務陰質 乘客第七
307 發表於 2005-9-4 17:06 | 顯示全部樓層
[ref=358687]240SX[/ref]  在 2.9.2005 17:16 發表:
冇錯有d可能真係好窮, 但有幾多真係窮得咁交關呢..
頭先睇無記午間新聞訪問位老人家問佢點解咁辛苦又要車錢都黎排隊拎米, 佢話因為得閒冇野做就排下..

真係唔明點解香港人無論老幼都硬係有條癮走去排隊又 ...

你都好不食人間煙火....
邊個話今時今日的香港人好有錢?

老人家的生活可以有幾慘,
樓上的5074兄已經講左....

講就梗係講話無野做、得閒來排隊,
唔通一開口就話自己窮咩?
人都有尊嚴嘛....
只罵不建議=不負責任
240SX 發表於 2005-9-4 17:48 | 顯示全部樓層
[ref=360425]307[/ref]  在 2005-9-4 05:06 PM 發表:

你都好不食人間煙火....
邊個話今時今日的香港人好有錢?

老人家的生活可以有幾慘,
樓上的5074兄已經講左....

講就梗係講話無野做、得閒來排隊,
唔通一開口就話自己窮咩?
人都有尊嚴嘛 ...

我冇話今時今日的香港人好有錢..
不過我覺得, 有幾多人真係為左個意頭去輪米呢? 我相信d人多數都係為左包米而去輪囉, 如果唔係點會有咁多老人家推黎推去爭住拎米.. 如果將5kg米改做5g, 唔知仲會唔會有咁多人爭呢...
同埋最主要都係老人家唔守秩序o者, 又唔見書展漫畫展會發生咁多意外?
人們說愛情就如等巴士...
307 發表於 2005-9-4 18:00 | 顯示全部樓層

[ref=360456]240SX[/ref]  在 4.9.2005 17:48 發表:
我冇話今時今日的香港人好有錢..
不過我覺得, 有幾多人真係為左個意頭去輪米呢? 我相信d人多數都係為左包米而去輪囉, 如果唔係點會有咁多老人家推黎推去爭住拎米.. 如果將5kg米改做5g, 唔知仲會唔會有咁多人爭呢...
同埋最主要都係老人家唔守秩序o者, 又唔見書展漫畫展會發生咁多意外?

老人家唔守秩序?
何以見得?
如果果度係派野,唔係要你駛錢的,
你都會想早一點拿到手啦...
唔通想等完一大輪,最後空手而回咩?

如果係為包米而輪米,
最後發生意外的,
咁我地係應該諗係因為唔守秩序而出事,
定係應該睇下係唔係我地的社會有點問題呢?
只罵不建議=不負責任
240SX 發表於 2005-9-4 18:30 | 顯示全部樓層
[ref=360465]307[/ref]  在 2005-9-4 06:00 PM 發表:

老人家唔守秩序?
何以見得?

如果係為包米而輪米,
最後發生意外的,
咁我地係應該諗係 ...

個個你推我我推你, 明知前面停低仲要向前行, 咁唔係唔守秩序?
當然係人都想快d拎到, 但睇新聞如果排完隊都冇得拎的話工作人員係會同你講叫你唔駛排, 佢地放得人入去排隊即係個個都有份.. 咁仲要急d咩?
現今社會有問題我唔否認, 但我覺得發生意外的主要原因始終都係因為排隊人仕唔守秩序...
hk4sure 發表於 2005-9-4 18:30 | 顯示全部樓層
[ref=360465]307[/ref]  在 2005-9-4 06:00 PM 發表:

老人家唔守秩序?
何以見得?

應該說部分老人家不守秩序。

想早一點拿到不是問題, 但也應守秩序,
爭先恐後怎也說不通。

派米造成的混亂, 部分不守秩序的老人家要負上一定責任,
當然派米者也有責任做足安全措施。
《遇見你,我更懂自己》— 吳若權
307 發表於 2005-9-4 18:45 | 顯示全部樓層

[ref=360495]240SX[/ref]  在 4.9.2005 18:30 發表:
個個你推我我推你, 明知前面停低仲要向前行, 咁唔係唔守秩序?
當然係人都想快d拎到, 但睇新聞如果排完隊都冇得拎的話工作人員係會同你講叫你唔駛排, 佢地放得人入去排隊即係個個都有份.. 咁仲要急d咩?
現今 ...

唔係話同意佢地咁樣做...
但如果你係排左一段唔短的時間,
最後得個吉,
咁唔知你又會點樣諗呢?

當然,如果係話部份人爭先恐後的,
相信我唔可能反對...
亦都係相當正常....
只罵不建議=不負責任
240SX 發表於 2005-9-4 19:02 | 顯示全部樓層
[ref=360513]307[/ref]  在 2005-9-4 06:45 PM 發表:

唔係話同意佢地咁樣做...
但如果你係排左一段唔短的時間,
最後得個吉,
咁唔知你又會點樣諗呢?

當然,如果係話部份人爭先恐後的,
相信我唔可能反對...
亦都係相當正常....

我相信人人都會覺得好唔抵..
但係咪真係有人排左隊拎唔到米呢?
Ketsu 發表於 2005-9-4 20:57 | 顯示全部樓層
[ref=358426]superbus[/ref]  在 2005-9-2 11:30 AM 發表:

講果個係主辦單位0既人黎架
佢梗係話長者唔鐘意未拜過神既米啦
但小弟聽過唔少老人家講
佢0地話去平安米,其實主要係為包米
因為包平安米之後,就可以慳番唔少(事關唔駛&# ...

我諗真係應該叫d 主辦單位
每個月都走去派一包米俾d 老人家
(唔係叫佢去排隊去拎喎
要送到府上既)
講明包米係冇拜過神既
你睇下有冇老家會話唔要丫!
Abusing dead rule -> Denial of reality
tomtom2015 發表於 2005-9-4 21:03 | 顯示全部樓層

[ref=360649]Ketsu[/ref]  在 2005-9-4 08:57 PM 發表:
我諗真係應該叫d 主辦單位
每個月都走去派一包米俾d 老人家
(唔係叫佢去排隊去拎喎
要送到府上既)
講明包米係冇拜過神既
你睇下有冇老家會話唔要丫!

我覺得,如果佢係唔要ge,即係唔急住食或者係有經濟能力,衰D講句,「慳番」,比其他真正有需要的長者。
如果佢係冇經濟能力買ge,佢跟本唔會理有冇拜過神....

[ Last edited by tomtom2015 on 2005-9-4 at 21:05 ]