hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 論南韓人的英語水平(二)
開啟左側

論南韓人的英語水平(二)

M 發表於 2005-9-15 16:12 | 顯示全部樓層

[ref=369262]CK4013[/ref]  在 2005.9.15 15:21 發表:

本人並不清楚南韓有咁多人報TOEFL
不過可能同他們文化有關
可能在找尋工作時或到海外留學需要
始終南韓人無日本人咁著重自已文化
(日本有部份人實在太自大又唔識尊重人,連法文無用都講得出)

韓國人冇日本人咁著重自己文化?
如果係咁,當年朴正熙就唔會廢除漢字啦!
抵制家樂福‧打倒妖僧達賴
 樓主| cheung1303 發表於 2005-9-15 19:37 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
M 發表於 2005-9-15 19:58 | 顯示全部樓層
[ref=369425]cheung1303[/ref]  在 2005.9.15 19:37 發表:

唔係掛!
韓國交通設施都仲有用漢字顯示地方名稱。

韓國恢復用漢字係10年前既事,而且漢字響韓國路牌一般都
係放響英文下面。
抵制家樂福‧打倒妖僧達賴
arhang2001 發表於 2005-9-15 20:34 | 顯示全部樓層

[ref=369219]cheung1303[/ref]  在 2005-9-15 12:52 PM 發表:

仲係奉勸仁兄一句:問人問題要理吓我諗D乜。

你唔講邊個知你諗d乜?
邊個係你肚裡面條蟲?

可笑。
HY671 發表於 2005-9-16 00:10 | 顯示全部樓層
[ref=369219]cheung1303[/ref]  在 2005-9-15 12:52 PM 發表:

仲係奉勸仁兄一句:問人問題要理吓我諗D乜。

奉勸閣下一句:貼文前諗清楚人地會唔會唔明你講乜。 :mad:
永遠懷念MJ
la22 發表於 2005-9-16 05:01 | 顯示全部樓層
 樓主| cheung1303 發表於 2005-9-16 09:00 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
CK4013 發表於 2005-9-16 12:34 | 顯示全部樓層
[ref=369847]la22[/ref]  在 2005-9-16 05:01 發表:
另外我想表達些少個人感興:
本來我很有興趣就這個本來是很學術的話題討論下去,但是看見這個
巴士討論區的惡劣板風一樣沒有改善,為這句「想清楚我心裏想甚麼
才回應」都可以爭論(即是口角)一番,說這句的那位板友和罵那個人的
板友都有錯,真是覺得這個巴士討論區很無聊,難怪這個板也被有些人
說是「低B板」。我都知道這樣說會得罪不少人,說這些說話被人用停
板的方式秋後算賬都試過,我都不怕了,反正被這種質素的巴士討論區
停板都不是甚麼可恥的事。我一直非常討厭巴士討論區「寸來寸去」的
說話方式,不過我很久以前開始已經回頭是岸,不再是巴士迷了,
我來主要只是找些喜歡的非巴士話題來討論,喜歡的就討論,不喜歡的
始乎不應該再走入去。(可能會有板友回文罵我,但是我不怕,我會
盡量克制,不捲入罵戰,有時很難忍的,盡量吧)

"寸寸貢"並不是巴士愛好者之獨有文化
有好多香港年青人網上討論區亦都係咁
當然應該好野先學啦!

不過,我只怕有人踩低人地而抬高自已者!~
(這句並不是針對你,我亦只係表達我所見到發生的事)

你唔講南韓人崇美
我都唔記得南韓人音樂文化
亦幾乎學哂美式R&B同Hip Pop
例如Fly in the street
相反日本音樂反而仲有自己特色!
Uh jjuh myun (左右為難)
 樓主| cheung1303 發表於 2005-9-16 12:47 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
la22 發表於 2005-9-16 13:20 | 顯示全部樓層