hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 問有關東涌線
開啟左側

問有關東涌線

tonyng 發表於 2005-9-25 23:10 | 顯示全部樓層

[ref=377984]MANNL262[/ref]  在 2005-9-25 09:32 PM 發表:
我想問新買既車,批新車速會否同現在用緊既一樣,
定會同觀塘線果批咁呢#:-[#:-[我希望佢同現有用緊果批一樣咁快啦##

東涌線製新列車的設計最高車速與舊有的ADTranz-CAF製列車一樣,
是135km/h,(路線的最高營運車速為130km/h)。列車的造價亦
相當貴,平均每卡約值1420萬。(SP-1950平均每卡約值1310萬)
ben2004 發表於 2005-9-26 22:09 | 顯示全部樓層
[ref=377956]ahbong[/ref]  在 2005-9-25 21:19 發表:

對東涌線(非繁時)加班不甚樂觀
而家客量仍然係... 頗低

依家迪士尼線開o左, 搭東涌線o既人明顯多o左
人流以平日中午至兩點最為顯著
而其他時段 東涌開出o既班次已經可以坐滿位, 去到欣澳有人企, 去到青衣分分鐘仲要迫
去到落景又會鬆小小, 之後一路都會有人企, 所以東涌線加班係有迫切性需要
on11358 發表於 2005-9-26 22:37 | 顯示全部樓層
[ref=378030]68A[/ref]  在 2005-9-25 10:05 PM 發表:

相反在早上繁忙時間,
就真係需求很大,
舉個實例吧。

點先可以搞掂南昌站的人呢?

答案:
正常東涌開的班次,
拖一抽2分鐘一班(其實30秒就到左)既青衣班次,
先至可以解決到...

不過奧運站都係 ...

大約有30%乘客會o係奧運站落車,o係附近返工(匯豐/中銀中心...),
仲有附近幾間學校學生,所以上車唔算好難(以小弟經驗黎睇)。
不過當有更多樓盤入伙/落成,這個班次還能否承受實在存疑。
ctb1042 發表於 2005-9-26 23:07 | 顯示全部樓層

其實現有班次受到的最大限制是不夠車用還是路軌問題(要與機場快線共用)?
到第日東涌線加班後,機場快線是否需要減班配合?
9042 - 化
ben2004 發表於 2005-9-27 00:06 | 顯示全部樓層
[ref=378975]ctb1042[/ref]  在 2005-9-26 23:07 發表:

其實現有班次受到的最大限制是不夠車用還是路軌問題(要與機場快線共用)?
到第日東涌線加班後,機場快線是否需要減班配合?

最大問題應該係唔夠車用
一般離講起大嶼山o既共用路軌上面機場快線同東涌線可以隔得好陶, 中間至少可以夾多兩班東涌線
不過青馬大橋就未知, 一抽車百幾二百噸, 真係唔知橋上面有冇列車o既數量限制
而海底隧道方面亦都唔係咁清楚
kychung 發表於 2005-9-27 00:06 | 顯示全部樓層
[ref=378106]tonyng[/ref]  在 25/9/2005 23:10 發表:
東涌線製新列車的設計最高車速與舊有的ADTranz-CAF製列車一樣,
是135km/h,(路線的最高營運車速為130km/h)。列車的造價亦
相當貴,平均每卡約值1420萬。(SP-1950平均每卡約值1310萬)

價錢差唔多係觀塘線K仔ge兩倍#
唔知道係咪有D乜野過人之處呢?
南粵急行 rail.kychung.com
 樓主| sunnykam 發表於 2005-9-27 01:35 | 顯示全部樓層

[ref=377956]ahbong[/ref]  在 2005-9-25 21:19 發表:

對東涌線(非繁時)加班不甚樂觀
而家客量仍然係... 頗低

要等成十分鐘一班, 客量好難好...
尤其係青衣客, 就算去中環, 等得黎, 不如出葵芳轉紅線好過...
500 發表於 2005-9-27 08:34 | 顯示全部樓層
[ref=379043]kychung[/ref]  在 2005-9-27 12:06 AM 發表:

價錢差唔多係觀塘線K仔ge兩倍#
唔知道係咪有D乜野過人之處呢?

知唔知量產同別注的分別呢?
量產即係大量生產:SP-1900的數量(總數我就唔清楚,不過多過100個車卡就一定啦)
完全乎合量產呢樣野;而東涌線得四抽8卡的新車根本不足以用量產呢個terms,別注
是特別發注的意思,呢4抽好明顯只係為加班而買的不能以量產來稱呼。

SP-1900因為係交流電用通勤車,佢所用的設計必須要handle到HV交流電的特性。
因為大量生產,成本可以下降。而地鐵則只得4抽咁大把,即使直流車的回路比交流車
簡單得多,但係因為乎合高速行走、plug door、air tightness同地鐵的車頭escape door
、TMS等設計。制造商總不能以如此少的車卡數目,同高規格要求而比一個特優折扣掛!

NB:一般train builder做車卡係以車卡制作成本後,攞齊各種車卡的總數黎計數的。
如果係以一抽抽計的話,要買單一車卡咪唔知點計?
johnkwok 發表於 2005-9-27 11:43 | 顯示全部樓層
[ref=378896]ben2004[/ref]  在 2005-9-26 10:09 PM 發表:

依家迪士尼線開o左, 搭東涌線o既人明顯多o左
人流以平日中午至兩點最為顯著
而其他時段 東涌開出o既班次已經可以坐滿位, 去到欣澳有人企, 去到青衣分分鐘仲要迫
去到落景又會鬆小小, 之後一路都會有人企,  ...

我反而覺得無咩加班既需要,因為架車都唔係迫到上唔到,企一陣就有位坐架啦~

家陣又未迫到話關唔到門……

況且搭地鐵唔包有位坐架!
johnkwok 發表於 2005-9-27 11:46 | 顯示全部樓層

[ref=379042]ben2004[/ref]  在 2005-9-27 12:06 AM 發表:

最大問題應該係唔夠車用
一般離講起大嶼山o既共用路軌上面機場快線同東涌線可以隔得好陶, 中間至少可以夾多兩班東涌線
不過青馬大橋就未知, 一抽車百幾二百噸, 真係唔知橋上面有冇列車o既數量限制
而海底隧 ...

橋上係有限制既

青馬橋、汲水門橋方面,每條橋每個方向只能容許一班車經過,多都唔得

(條橋負重問題)