hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九月一日269B的客量
開啟左側

九月一日269B的客量

HY671 發表於 2009-9-1 16:51 | 顯示全部樓層

原帖由 laikingsouth 於 2009-9-1 16:44 發表
一六後小弟試過幾次上下午非繁搭西鐵岀九龍,過元朗後次次都坐滿
,另加若干人要企啦。

916?816?
永遠懷念MJ
ASV50 發表於 2009-9-1 17:35 | 顯示全部樓層
原帖由 ahbong 於 2009-9-1 12:37 發表

絕不認同。

請閣下解釋一下為何 260X 非繁忙時間出尖沙咀都可以坐滿,而客量不遜於往旺角的屯門區巴士線。

尖沙咀亦為一個商業及零售業為主的區域,售貨員的上班時間很多都在中午過後。 ...

哈哈, 我解釋得咁好都「絕不認同」?不是吧....

你又犯同一個錯誤喇, 話你知啦, 我回你文果陣第一條諗到既路線都係260X

不過因為你講緊既係269B 一條天水圍區既路線,  所以我唔會用一條屯門區既260X來比較
既然你想問問260X比較「往旺角的屯門區巴士線」
咁樣我都有少少客觀因素可以答你既..

首先就係屯門區已經發展o左一段長時間, 大部份人既收入都會比天水圍新移民比例較多的為高..
以巴士來說, 屯門區往尖沙咀的車費都比元朗/天水圍區的為低..
相對來說, 屯門區的人會較為有Potential出九龍番工(恕我忘了Potential的中文= =)
 在屯門區人口收入較高, 以及車費較平的情況下, 我就視屯門區人會比較願意出九龍番工/出外, 所以不論出旺角/尖咀既巴士線都較高..
此其一。。。

其二, 屯門是西鐵線的總站, 往返九龍雖途徑天水圍/元朗, 而出旺角又要在美孚轉車
   而260X, 甚至58X 59X 67X的乘客, 搭乘西鐵後, 大部份人都要轉乘輕鐵, 相對旅程舒適度大減
   亦是屯門區西鐵的一大缺點
   所以在這情況下, 屯門區的巴士, 不論是到尖咀/旺角, 客量都頗為均等

雖然尖沙咀亦為一個商業及零售業為主的區域, 但你沒有留意美孚-->佐敦一帶卻是零售+住宅為主
繁忙時間, 到尖沙咀/美孚-->佐敦的乘客客量理應差不多, 但非繁忙時間, 到商業區(尖沙咀)的一定是少一點吧
 但在非繁忙時間多數的人都是到住宅地區, 特別是像天水圍北的

樓主如果認為我說得不錯的, 請加分鼓勵我的耐心回答~

還是說回你的統計, 我認為你應該觀看最少三班相同路線+另加繁忙時間的情況
另外比較是可小心留意比較的路線的客流量, 及該路線途徑地區的各種人口情況(例如人均年齡/收入等)
才作出比較/統計/估計就會比較好~

或者參考一下, 男朋友論壇一篇關於96R既客量調查
http://www.hk男朋友.org/viewtopic.php?f=24&t=299943&start=0&hilit=96R
[男朋友=bf]
Wright---AVW16 發表於 2009-9-1 20:03 | 顯示全部樓層
816當晚約十時在天水圍坐269D回沙田,入元朗前車上都有約十五人,想不到269B在下午時段客量竟可比晚上的269D少
GR1473 發表於 2009-9-1 21:48 | 顯示全部樓層

spring 發表於 2009-9-1 22:04 | 顯示全部樓層
原帖由 Eddie 於 2009-9-1 12:26 發表

我講緊有人以自己常搭班次o既情況而推斷班班頂閘

可否引個例子睇睇?
dogdog 發表於 2009-9-1 22:35 | 顯示全部樓層
原帖由 ES464470X 於 2009-9-1 11:31 發表

西鐵客量有明顯增加就一定,
因為早已有好多人話平日早上非繁時西鐵過左元朗都仲係企滿人
(最尾果幾卡)
而平日放工時間西鐵部分車廂亦出現頂閘現象~

不過如果要證實西鐵$370/$470月票導致巴士客量大跌,
唔揾8月16 ...

唔係呀, 你地誤會晒樓主
8月16日果時, 以前無買開月票GE人係唔可以係九龍南線通車果時買新月票要等到E幾日先有得買同用

樓主就係想睇下有幾多一直而黎都係巴士客係9月開始轉投月票懷抱
ES464470X 發表於 2009-9-1 22:48 | 顯示全部樓層

原帖由 dogdog 於 2009-9-1 22:35 發表

唔係呀, 你地誤會晒樓主
8月16日果時, 以前無買開月票GE人係唔可以係九龍南線通車果時買新月票要等到E幾日先有得買同用

樓主就係想睇下有幾多一直而黎都係巴士客係9月開始轉投月票懷抱 ...

我知~但可惜佢無略略計過8月16日前巴士某時段4-5班車客量係點,
8月16日-8月31日同一時段4-5班車客量大約跌幾多 (就算搵2日去睇都好),

仲有今日9月1日同一時段4-5班車客量同
8月16日至8月31日當中大約2日 (工作天)同一時段比較又有咩差別,
咁....都幾難得出樓主之前果個TOPIC所講"9月1日269B客量進一步下跌"

如果睇返西鐵同埋269B價錢,
只係相差果$0.3咁少(269B $16.5, 西鐵$16.8)
我自己就傾向認為8月16日-8月21日內,
268B/269B客量已經係跌得最明顯的一個時段~
JB9843@271 發表於 2009-9-1 23:26 | 顯示全部樓層
講咁多都無用,好明顯這兩條路線客量係大跌約40-50%,
而我都試過中午時段搭西鐵出紅磡,過左元朗站係要企,
如果想救返的話,這兩條線只可以減價至最少$12.5
($12.5都未必有得做,亦都無可能減),所以即係死硬

又或者標明開車時間,例如每20分鐘一班,
起碼乘客可以預返時間去等,同埋要換細車,例如ATS,甚至ASC等。
都係一個節省成本兼令到條線可以生存的方法

純粹個人意見
 樓主| ahbong 發表於 2009-9-1 23:31 | 顯示全部樓層
原帖由 GR1473 於 2009-9-1 21:48 發表

但睇閣下近幾年既言論,好鐘意話用"科學化"既統計用證明西鐵好多好多人搭架.
咁即係今天的我打倒昨天的我??

首先,非常欣賞閣下的用心,我的確係推崇科學化的邏輯推論,而我近年推論西鐵乘客量多少,主要係建立於九鐵或港鐵公怖的西鐵乘客量、官方新聞稿提供的數字或百份比、或報紙引述的數字。

可惜,以目視方式觀察巴士乘客量及其變化,並不容許我(或任何人)以同樣的科學化方式去推論。九巴除了每年的年報外,亦鮮有向外公開任何個別路線的客量。我甚至認為,樓上某板友所講以三班車的客量去估計乘客量,嚴格來說亦不夠科學,因此,我只能提供個別的觀察,希望其他板友在不同時間提供他們的觀察,去得出一個較為準確的結論。

我沒打算自己做一個科學化的統計,並不代表我反對大家去做,因此「不存在今天的我打倒昨天的我」的問題。我不去做,因為我沒這個時間,亦沒打算在此交一份 assignment 給緒位教授。

arhang2001 發表於 2009-9-1 23:36 | 顯示全部樓層

原帖由 ahbong 於 2009-9-1 10:37 發表

所以我都指明,緊隨的69X有八成滿,969有約七成滿,269B同一時段得10個客?

269B 前一班車幾耐之前開? 2 分鐘定3 分鐘?69X 呢?唔俾人地20分鐘先有一架車咩?

睇一班車就有結論?唔係下話?