hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九月一日269B的客量
開啟左側

九月一日269B的客量

ASV50 發表於 2009-9-2 14:09 | 顯示全部樓層

原帖由 ahbong 於 2009-9-2 12:48 發表

若果討論係執住「拿出8月16至8月31日的數據去比較9月1日的數據」,那當然係無討論空間了,因為若果早已經有人做了有關數據統計,亦不必討論了,對嗎?

至於其他有關 269B 的走線、減價、提供近日 269B 的客量觀察,為什麼不能討論? ...

就係有數據先有得討論,答問題都要比理據啦...

你既「近日 269B 的客量觀察」,我見到只係你口中所講「9月1日10點15分見到既一班車只得10個人」
我就真係搵唔到可以討論D咩..
*根本以家就無唔認同你,有關西鐵搶巴士客既事。。
 但係你最少都要比實質數據,無數據咁有咩可以講,無證據我又點知西鐵係咪真係有搶巴士客

「有關 269B 的走線、減價」當然可以討論,但係你之前幾時有講過?
就算你走講,你一開文都係講69X/269B兩條不相符既路線
而且你仲要問我屯門區,你明明講緊天水圍嘛,我答完你又無反應
 叫你去係咁咦CHECK吓人口狀況又唔做
 叫你睇多一兩車又話自己無責任, 但係又無證據就出文話西鐵搶巴士客
咁。。。究竟你係想講乜。。。

而家根本就係想你比多D證據,你又話自己唔會再比證據,驚有人再質疑你/嘈你,你都係幾唔負責任喎。。
我相信你再搵多D證據,一定無人夠膽質疑你。。
E60 發表於 2009-9-2 16:16 | 顯示全部樓層
討論時當然會比人質疑你比的數據準唔準,就算係你比的資料100%準確,都唔可能因為個d數據而下定論,因為論點未必準確

樓主你比人質疑的地方就係點解你死都要話月票係搶巴士客的唯一因素,咁本月票就唔可以成為一個定論,講真西鐵初開冇月票個陣係未完全冇人坐西鐵先?個時都有人坐西鐵架,地點適合和趕時間的咪會坐囉,所以坐西鐵定巴士係個人選擇的問題,唔一定有月票先坐西鐵
再者10.15呢個時間的確係靜架bor,天水圍又唔係大的商業區,呢個時間的巴士你想有幾旺?唔只巴士,輕鐵係個段時間都冇學生迫架,所以你睇一部係off peak時間的車就將個責任踢哂去西鐵到的話,係好難得人認同

如果回文個時對每樣野都只可以「係、係、係」的,咁本唔可以叫討論

307 發表於 2009-9-2 17:45 | 顯示全部樓層
原來怕俾人質...

你自己拋一個說法出來,
你就有責任去令呢個說法能夠說服人,
呢個係討論的基本,
亦都係做人的基本態度。

仲有,
我好唔明白的,
係點解分享一個observation,
要用一個有positive meaning的講法套入去,
表達你的意思?

我唔想話你保鐵,
因為我唔鐘意label人,亦都唔鐘意俾人label,
但如果你係採取一個咁樣的討論態度,
好難怪點解你會被人不斷咁質...

我好欣賞359兄肯俾多少少論證去支持自己的說法,
呢個先算真正有意議的討論。
只罵不建議=不負責任
victorkaho 發表於 2009-9-2 21:28 | 顯示全部樓層

樓主| ahbong 發表於 2009-9-2 22:42 | 顯示全部樓層
原帖由 307 於 2009-9-2 17:45 發表
我唔想話你保鐵,
因為我唔鐘意label人,亦都唔鐘意俾人label,
但如果你係採取一個咁樣的討論態度,
好難怪點解你會被人不斷咁質..原來怕俾人質...

原來是這個原因,若果我所提岀的真實數據不慎觸動了大家反保鐵的神經,小弟深感抱歉。

不過對於大家在此論題所持的雙重標準,我覺得亦未免太明顯了。例如上面#48有板友在未有任何數據下,指兩條巴士線客量下跌四五成就可以輕易過關,但對我的真實見聞就要加緒科學化、統計學的要求。我客觀地指岀西鐵月票生效日期,樓上又要強行話我以月票為唯一理由解釋客量變化。

我相信,若果我話昨晚7.15於佐敦見到一部269b上到八成客,然後話西鐵月票未能成功搶去巴士客的話,這裹的反應會截然不同。如何詮譯巴士客量之變化,我都冇乜意見。
petcity 發表於 2009-9-2 22:45 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
 樓主| ahbong 發表於 2009-9-2 23:17 | 顯示全部樓層

原帖由 petcity 於 2009-9-2 22:45 發表
按:, K( e% t2 c/ P# K- T8 i
人家已經講明不願標籤亦不想被標籤,偏偏有人間接地標籤左自己( L) y, `4 e  M# \
或多或少都反映出,佢自己唔多唔少會有呢種諗法

我有呢種諗法又好,無呢種諗法又好,對這個討論題目有什麼影響?

若果因為我有保鐵或無保鐵的諗法,而導致板友的不同反應或雙重標準,請問問題到底出在我身上還是在其他板友身上?

你別為該位板友幫倒忙好了,我相信無人希望討論又去到保鐵/保巴的二元化無意義的爭論。
petcity 發表於 2009-9-2 23:49 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
 樓主| ahbong 發表於 2009-9-3 00:47 | 顯示全部樓層
原帖由 petcity 於 2009-9-2 23:49 發表

我有冇幫倒忙我唔敢講,但呢篇文我最僧唔係盲目追棒一種交通工具
而係有人一開始用一D唔正確方法合理他佢心中既結果,巴士慘敗,鐵路全勝

希望你不要再將你的見解強加於我或其他板友身上,粗體的八個字並非我的見解或結論,至於斜體字我亦不敢苟同,你可以話我未提供更多數據,但我提供的全部係實地觀察,絕非什麼唔正確的方法。

另外,補充一點:樓上我所提出 269B 上到八成滿亦為一則實地的見聞,昨晚 7:15-7:25 期間我亦有在佐敦觀察過 260X/269B 的客量,其中 269B一車八成滿,第二車只有二三十人;260X 班次非常密,但每車只有約四至五成客量,即部份窗口位未滿。
307 發表於 2009-9-3 00:48 | 顯示全部樓層

我真係唔知係我理解能力極低,
定係有板友的理解能力比我更低...

其他板友又好,
我自己都好,
都講得好清楚我地的意見係咩...

我亦都講清楚唔想俾人label,
亦都唔想label人,
但係誰不知係換來對呢個label的認同,
甚至利用呢個label去幫自己開脫。

如果你係唔想認,你大可以好似以前有位板友咁大大字: Dismiss!
但係無理據、無邏輯咁樣去落結論,
俾人挑戰係肯定的事,
跟住就暗示話係其他板友的行為、想法有問題,
真係回歸返去到我最開頭在#10的回文,
不負責任!!

評分

參與人數 2aPower 0 收起 理由
petcity + 3 絕對認同閣下所講
ahbong -3 離題討論及有挑起罵戰的意圖

查看全部評分

只罵不建議=不負責任