hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴40P增加班次及調整開出時間
開啟左側

[服務調整] 九巴40P增加班次及調整開出時間

天瑞總站 發表於 2009-12-5 16:41 | 顯示全部樓層

32 發表於 2009-12-5 16:57 | 顯示全部樓層
原帖由 天瑞總站 於 2009-12-5 16:41 發表
有重點就當係可讀性高?
你出得篇交就要預埋人地睇得舒服 叫做容易明白先
但係你一忽口語一忽書面語 知唔知令人睇得幾辛苦?

要係咁樣既話 不如日後一齊用火星文啦 反正有重點就可以 ...

再翻睇一次篇文,以我初中未畢業都睇得明,你唔會讀書少過我掛?!
我覺得說話有訊息重要,你唔需要認同,你可以繼續堅持你既重點,
不過標準定得咁高,我睇呢到無乜幾個可以發言

石頭 發表於 2009-12-5 17:34 | 顯示全部樓層
原帖由 卡達哥 於 2009-12-4 23:36 發表

睇你去九龍何處吧~
講出九龍吧:31B去唔到旺角,32去到弼街,36B叫方便D,可惜只出到佐敦。
回程:32,36B上唔到石梨巴總;31B行大角嘴道
你可以話「行咪得」,對,我搭31M轉地鐵都得 =] ...

早上很多石籬人搭車都只是搭到荔枝角站、深水埗就下車,

35A不停加班只是浪費資源的做法,因為過深水埗後只有半車人!

事實上,很多石籬人早上都只是搭到深水埗就下車,

要服務石籬人,當然是早上繁時梨貝街開特車往深水埗(31S)為上佳方案,

這樣石籬人「有位坐」,也不會浪費現已十分緊拙的資源!

我知道上村(梨貝街)那邊搭車很不方便,不過這是因為先天地理位置問題,

而且上村有蓋行人通道連接到石籬商場(街市/大隴街巴士總站),比很多地方都好太多了,還想怎樣?

再好的服務,都會有人不滿意,

如閣下認為北葵涌往西九龍巴士服務嚴重不足,

石籬(大隴街)步行至葵興站都只是15分鐘路程,

閣下可以選擇乘搭鐵路,沒有人迫你一定要乘搭巴士!

石頭 發表於 2009-12-5 17:55 | 顯示全部樓層

原帖由 JU2541 於 2009-12-5 13:26 發表

咁多條線揀,,,仲同人嘈一日開少果 1~2 班車...
咁 對面山頭 33A 37 仲有一千零一班既 237A ...咪要嘈到成頁都係?

你都幾大條道理喎

一個小區有成4條線出深水埗,竟然有人話服務不足,

這已經不是第一次有石籬人說往西九龍巴士服務不足,

同樣道理,我也可以說安蔭村只有貴價35A出深水埗,

要求將31B拉上來云云...
卡達哥 發表於 2009-12-5 18:32 | 顯示全部樓層
原帖由 石頭 於 2009-12-5 17:55 發表

一個小區有成4條線出深水埗,竟然有人話服務不足,

這已經不是第一次有石籬人說往西九龍巴士服務不足,

同樣道理,我也可以說安蔭村只有貴價35A出深水埗,

要求將31B拉上來云云... ...

有四條線,繁時上到車咪好~

早上很多石籬人搭車都只是搭到荔枝角站、深水埗就下車?
但我觀察多數是石梨前上車的人會咁吧...

因為35A去到石梨時上層多數無位,
荔枝角站、深水埗就下車的人多數是上層落,
小小的觀察,沒有科學化數據,但可供參考。

無人話邊個講的是道理,
至小我說的不是,一切言論只不過是有感而發,
告訴大家住石梨,每天看到遇到的情況。
而非隔村隔區隔層紗去睇一件事。

石頭兄的教訓,小弟早已明白,
所以小弟很早的時候已利用村巴或403轉東鐵出入九龍。
不可否認,石梨比很多地方交通方便,
但仍有可改進的空間。

如果有不滿唔出聲,默默接受,市民只會變成順民。
就如沒人肯出聲,尖碼就會無聲無色比人拆。
S3N92 發表於 2009-12-5 23:49 | 顯示全部樓層
原帖由 卡達哥 於 2009-12-5 18:32 發表

有四條線,繁時上到車咪好~

早上很多石籬人搭車都只是搭到荔枝角站、深水埗就下車?
但我觀察多數是石梨前上車的人會咁吧...

因為35A去到石梨時上層多數無位,
荔枝角站、深水埗就下車的人多數是上層落,
小小的觀察,沒有 ...

403轉東鐵出入九龍........唔只有點誇..係勁誇張..
咪打咁多有色飛機文啦,工程師
天空之神 發表於 2009-12-5 23:55 | 顯示全部樓層

回復 96# 的帖子

我有識人響紅磡的確係搭東鐵去沙田轉番 48x 落梨木樹
403 只係離譜少少姐

不過....咁搭都幾富有下
.
brian 發表於 2009-12-6 00:17 | 顯示全部樓層
原帖由 S3N92 於 2009-12-5 23:49 發表

403轉東鐵出入九龍........唔只有點誇..係勁誇張..

以前返工要由紅磡往返石籬,
的確咁樣係最快捷的路線…

Hinata 發表於 2009-12-6 00:59 | 顯示全部樓層
原帖由 石頭 於 2009-12-5 17:34 發表

早上很多石籬人搭車都只是搭到荔枝角站、深水埗就下車,

35A不停加班只是浪費資源的做法,因為過深水埗後只有半車人!

事實上,很多石籬人早上都只是搭到深水埗就下車,

要服務石籬人,當然是早上繁時梨貝街開特車往深水埗(3 ...

一派胡言

朝早有邊條線出九龍行美孚荔枝角長沙灣過左深水步北河街個站仲係頂閘?
广铁广段 何东楼运用车间
Hinata 發表於 2009-12-6 01:09 | 顯示全部樓層

原帖由 S3N92 於 2009-12-5 23:49 發表

無法,35A一個單由50分鐘到80分鐘不等,我就唔敢搏喇
235M轉地鐵尚算穩定,但係轉車次數太多
31轉西鐵唔夠密車,沙咀道分分鐘塞車
唯獨是403去沙田/大圍幾乎可以肯定45分鐘內去到紅磡
广铁广段 何东楼运用车间