hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴796B,797M,798重組消息
開啟左側

[問題] 新巴796B,797M,798重組消息

FBI2 發表於 2010-9-15 16:33 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

由2010年10月10日起,新巴將開辦路線798,來往調景嶺站和火炭山尾街,途經尚德,寶盈,坑口,寶林,大老山隧道,沙田圍路,沙田市中心,全程收費10元.

服務時間如下:
調景嶺站開: 06:40-21:00
火炭開: 07:30-23:30
班次: 20-30分鐘

路線增設和682的轉乘優惠,往馬鞍山全程收費12元,由馬鞍山返將軍澳全程收費19元.

另外,由同日起,796B將會取消,而797M總站將由調景嶺站縮短至將軍澳站,並改為每30分鐘一班.

以上資料是初步定案,可能有所改變.

評分

參與人數 7aPower +17 收起 理由
da54 + 3 一手快訊
Choi + 2 謝分享
eric278 + 3 期待已久的消息,多謝分享!
CPY + 2 謝謝分享此消息,有一個月時間影796B呢! ...
LAK2 + 3 日日上italk就係等呢個post ^^
MZ3101 + 1 終於都開...等到頸都長埋
兜子 + 3 nice news

查看全部評分

屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
JX9097 發表於 2010-9-15 16:35 | 顯示全部樓層
估唔到797M咁都仲未死得去
30分鐘兼縮去將軍澳站,應該得番一架車行?

將軍澳來回馬鞍山要$15.5一程
觀塘入天水圍都係差唔多價

P.S.熱切期待798開辦
兜子 發表於 2010-9-15 16:36 | 顯示全部樓層

回復 1# 的帖子

謝樓主,
估唔到真係會加左馬鞍山 -> 將軍澳BBI,
仲要提早左火炭頭車。

但係都係唔太明有咁多車做798咩?797M又唔cut
~誰@359~ 發表於 2010-9-15 16:43 | 顯示全部樓層

原帖由 兜子 於 2010-9-15 16:36 發表
謝樓主,
仲要提早左火炭頭車。

可能唔拉796X,拎D車去798呢
想保797M就梗要放棄D野既
字大只顯得人自大
JX9097 發表於 2010-9-15 16:58 | 顯示全部樓層
原帖由 兜子 於 2010-9-15 16:36 發表
謝樓主,
仲要提早左火炭頭車。

797M應該會得番一架車行
即係798會有六架車(from 796B and 797M)
新巴又唔知喺邊度搵多一架車嚟做798喇~
AVW28 發表於 2010-9-15 16:58 | 顯示全部樓層
馬鞍山去TKO既,睇到個價錢真係好唔開胃,$19已經可以由馬鞍山搭到去柴灣/小西灣(搭MTR過海更平),呢個價錢去TKO,比九巴轉乘貴超過一個double(當89D轉296A:$7.8+($4.4-$3.7)=$8.5),而且仲要貴過89D轉E22A($7.8+$6=$13.8)或就咁搭MTR(八仔價$11.X)。

咁當然,回程可能仲有少少吸引力(只限對一程車過既人來講,對馬鞍山既吸引力係 0 咁滯,搭番MTR都可能冇咁嬲)。

[個人意見,不喜勿扣分]

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
Choi + 1 中Point

查看全部評分

LL3850
偉文 發表於 2010-9-15 17:08 | 顯示全部樓層

798條線我好鐘意,

但係20-30分鐘真係趕客.

係你, 你等798, 見到成四五部296A, 或三四部98A行過798都未到站, 我諗相當, 甚至大部份人都會上了部98A/296A, 尤其是夏天.

所以我對798的客量有點兒擔憂, 原因不是定線, 而是班次.

10-15分鐘一班似是好D, 20分都危 (參考263, 269D)
Choi 發表於 2010-9-15 17:18 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 2010-9-15 16:58 發表

797M應該會得番一架車行
即係798會有六架車(from 796B and 797M)
新巴又唔知喺邊度搵多一架車嚟做798喇~

692非繁拉疏傾惦未?
還是其他將南線將就一下?
新造的人、如鷹展翅上騰。
bustop 發表於 2010-9-15 17:22 | 顯示全部樓層
原帖由 偉文 於 2010-9-15 17:08 發表
798條線我好鐘意,
但係20-30分鐘真係趕客.
係你, 你等798, 見到成四五部296A, 或三四部98A行過798都未到站, 我諗相當, 甚至大部份人都會上了部98A/296A, 尤其是夏天.
所以我對798的客量有點兒擔憂, 原因不是定 ...

唔會趕客的.
本板有好多板友都話,
只要班次唔係九巴的 19-28 分鐘,
齊頭數就會好好預架喇.
daiteioh 發表於 2010-9-15 17:36 | 顯示全部樓層

回復 1# 的帖子

等下等,等到頸到長.....終於開了!. 到時多唔多客沙田居民返將軍澳搭798呢?

:P...................