hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 hkitalk.net 站務資源中心 (Z) 站務事宜及分板事務討論 (Z23) 有關新版友的問題
開啟左側

有關新版友的問題

da54 發表於 2010-9-29 13:04 | 顯示全部樓層

原帖由 sea1986 於 2010-9-29 08:18 發表
6 n% q0 A% r' x; B# [但數量少只會令人覺得成個forum死氣沉沉2 d, E0 ^' e$ S* p6 m
更加唔會吸引到外人入嚟
2 N6 F. o' d# e( a0 J好似A5板咁
* R7 p! ]9 S9 |- _可以成個月都冇篇文- l7 S) X6 F% @0 V. n
尤如一個廢墟咁+ M( l: L8 Q- K
咁既板面或者俾外來者見到都冇乜想加入既動機
# s9 m2 n! m4 e8 `! _, B4 u  V, w7 V8 [; i% w: z& ^
好似之前我所講% c0 ?6 ~5 z$ I8 Z& B4 B- I3 R
有人打篇水蛇春咁長既文出嚟4 a+ x% b1 M- m3 U2 t% v  t
都唔代 ...
0 G) b8 c* C: h- T1 ~3 ^- V
你講的死氣沉沉只係 italk 社群專注不同的問題。基本上香港大部分論壇,除左香討真係做到多元化社群外,) W5 |+ O: F( t; m1 N! g+ F5 r' U
其他都有特定社群。我敢講 italk 之前開左咁多 A 系分板,意圖增加社群多元性,其實係方向錯誤。, \( t9 ?/ d3 o6 l! v
基本上早幾年一站式門戶網站 (portal) 的概念已經證實唔多 work,正如一個同時鐘意玩電腦野的巴士迷,
& X! {6 C1 ]2 t) [6 y+ u) T佢大可以同時睇 italk 同埋 HKExC 等電腦討論區,唔一定要留係 A3 板。
* {& C3 ^. F8 G5 s3 o2 r吸引外人更加係困難,除非有能力發展高質素社群,否則做好本行先係上策。
. W0 `; H! e8 `5 r- s& y2 S, h) L( S4 s
italk 專注的社群係咩?咪就係公交迷囉。5 A4 u7 T$ s2 J
雖然好多公交迷都鍾意埋汽車,但始終唔算好多....: B+ k& l+ u! x* Y1 o5 o7 B
所以我覺得要睇都係應該睇「核心業務」,即係 B 系及 R 系板。: N: @+ I8 \' i- g% Z; f  d
雖然我同意核心板塊討論人流下跌,但我覺得係話題減少而唔係 italk 吸引力減少。- _) d+ I6 b6 S

( k8 p( }' F. K9 s& e有時你睇其他討論區,經常轉貼 italk 消息:佢地討論的話題係一模一樣,氣氛可能更熱烈 (not always),
# q0 j# u5 X6 |8 u: z但係你睇下回覆內容,好多就等如 italk 的「評分原因」一樣咁短咁空泛,你就知根本唔係大家想要的一回事。, }, X7 i6 W# [- t% A) ~

' `) k# z; Y4 G# z- U4 `" w9 G3 H小弟 96 年開始上 BDB,一直個文化都係重質不重量,係唔知點解近來先開始話要谷多 d 人。
! ?  `9 |* {1 a2 p我覺得其實維持到可持續性已經 OK。( K/ f% W% V, b& P

6 r7 ^9 f& B: F) q, W無論如何,我覺得新會員變 beggar 的情況唔算太多,我覺得俾 20-50 分佢地學習已經可以解決「秒殺新會員」問題。
. ^( L8 c/ ?$ K, r' |# N/ G6 }( [4 N. [: f% n9 e! Z: @3 f& W
至於你們信不信?反正我信了
DW8306 發表於 2010-9-29 15:59 | 顯示全部樓層
原帖由 da54 於 2010-9-29 13:04 發表
0 {' G$ |+ L, ~( I9 A7 J/ a: o9 K5 B9 }3 }: s
但係你睇下回覆內容,好多就等如 italk 的「評分原因」一樣咁短咁空泛,你就知根本唔係大家想要的一回事。/ O/ U0 n/ S. R: u! [% p
* d! {7 n0 a3 a% x/ K' b( d% r6 a. C+ L
4 @- O7 x2 \) z: }+ G小弟 96 年開始上 BDB,一直個文化都係重質不重量,係唔知點解近來先開始話要谷多 d 人。  B) {- ~& @" ^
" T6 k: H1 {! v! E2 @7 Z, l
. l- Y% A( {0 ~: q
流量大 = 廣告費貴 = 收入多
* g4 u0 M8 o: r+ C跌咳,U汪夠多人啦...文章質素大家有眼見啦
) o  v) f" P9 V! M5 K% e
  Q) }+ q5 y; f. _5 X+ c不過站方要谷人流又冇辦法既...話晒個呢度forum
( G2 A" B; Q, {- ?唔係就咁唔係自己拎部PC出黎做server,行BB100就算數$ N* t* ~+ d- i4 J

0 u. r. o2 w3 x6 ^4 g, G, n# F而係真係走去data center真金白銀租server,  U' m# S- z  Q! O, _/ p+ `
bandwith,容量全部都要計錢...嗚呀
307 發表於 2010-9-29 16:42 | 顯示全部樓層
原帖由 iczer3 於 2010-9-28 17:43 發表
  w' T, B) a5 B" l* N7 ]雙重標準?5 D0 s% w, B5 o1 ~; c9 s3 y
3 A. Q; ]. v# w
請解釋小弟如何雙重標準
! P8 x% ~) f! T; K
8 ^* A! x3 d. R8 A$ E( ?: [有呢個評分機制真係好煩, Youtube的機制真係非常好1 V7 I7 y' L7 N1 Q/ P! I; W4 j& [
italk呢個, 扣得多又話犯板規, 唔比人扣5分就唔好整5分出來比人扣 ...

( \' m) o$ }& a以前人家又係咁post,
- [6 K* k9 f  B1 R6 I/ v5 f依家呢個人都係咁樣post。
, A" b5 l/ \& ]1 ^: m1 B: W  l5 D2 M" _; m3 x
咁以前有呢個問題你唔會覺得係問題,
3 I( p( q& |: p  Z: a! P; c6 Z依家旁人見到的,係有部份板友,
# \6 k+ M$ C( F) B2 o將外邊的事務,帶入去板到解決。
只罵不建議=不負責任
AL_71 發表於 2010-9-29 19:09 | 顯示全部樓層

原帖由 da54 於 2010-9-29 13:04 發表 ; A* _1 v' m0 ^( E

. [; X) j( X7 Z2 ?5 W* p. @你講的死氣沉沉只係 italk 社群專注不同的問題。基本上香港大部分論壇,除左香討真係做到多元化社群外,( e  T1 O7 |3 ?% T- F% q4 e+ r
其他都有特定社群。我敢講 italk 之前開左咁多 A 系分板,意圖增加社群多元性,其實係方向錯誤。
# H+ G3 [4 `* H; t3 F7 t& K. r5 ~

2 g5 }, Q) N/ h+ e- T8 |" y其實又唔係得香討做到
& J+ s3 O  K3 M+ A; T我睇到高登,2000fun,mini 都可以成功做到多元化社群' p/ s8 A: j, D( r
而且其中一個論壇既知明度更愈來愈高
# X6 r9 N3 R. z. W" j
2 M, E" V- b! g- |# M2 T1 i相反我睇到既係特定社群的論壇似乎趨向失敗
- g+ [1 |. V; }+ m某個鐵路遊戲論壇, 呢度前admin開既論壇以及多個論壇
; w0 z  C' ]/ I2 E已出現死氣沉沉以至倒閉現像- E+ {: i5 u+ p5 C
原因除了係特定社群外、嚴格既版規及腐敗的版主/管理員亦造成咁# ^" q* v9 s# v
% v! f% Z1 r; u: R/ \
要italk 做到多元化社群,就要諗方法俾會員都鐘意係果度發文5 f4 \; j2 n* @* C3 J' p
以我所知,以遊戲為核心既討論區係做到的 (不只講遊戲,還講美食,攝影,學校etc)' T3 s" `& x, K7 c
但點解交通為核心既討論區唔容易做到....甚至表示該討論區一定不會開多元化版規& Z5 W' A" X, l7 ?3 t# R5 b/ ]6 z
相信只有他們才明白
$ ]4 X! d# c& p/ b8 u3 p$ E% ?
7 k! \# h; M4 E& b2 }' @6 i唔好以為italk係好高地位
& \# n( v4 F2 h' t5 t其實唔少人氣高的論壇都有唔少高質素既文章
, {1 D! z) n% r9 t2 k1 B0 N而家我係呢度POST文都冇人回 (呢度高質素既文只限交通)
+ ^0 M% F3 z( Q) a+ |8 C4 |9 o" B倒不如係人氣高的論壇POST
: a$ ?9 s9 b9 X1 ^6 L6 O2 U& g2 {! o' U; e6 a6 j) K+ \
至於之前有位人兄講評分制學Youtube咁! Z! q" q& T6 \( R( Y  Y/ `) r
我一個月前都講過...
* g/ J$ E6 _- }& _; b' S但有一撮人是反對採用- Z. ]9 f9 @$ ~  }9 x, ^% y6 Y

# v7 M; T3 f+ _$ _0 H# \
3 N  q$ e) o# X# g/ D$ G講左咁多,其實控制權都係站長身上! Y; X6 N0 j8 v" P' N  ]+ q
站長作為呢個forum的最高負責人8 C$ Q8 ^5 g7 H9 J
應該多d留意下板友既訴求及多了解現今網絡潮流8 {/ u& p! ]3 Q1 Z; W3 @8 \
而唔係等左15日後lock文+刪文 (好似得Z23版會有刪文現像)$ e$ H9 f0 ^2 l
最後講完又係得個吉 :0)4 P5 g- {/ _+ I( h

2 R, p& I# K3 X& d/ x% sP.S.當其他論壇早於2-3年前係Web 2.0既時候
  v& R9 P! S$ Z$ f2 ?$ \italk仲係停留係1.0既時代4 s. x0 a" b  P3 ]8 \

$ x9 c3 U* [# j" k[ 本帖最後由 AL_71 於 2010-9-29 19:16 編輯 ]
iczer3 發表於 2010-9-29 19:24 | 顯示全部樓層
原帖由 307 於 2010-9-29 16:42 發表
5 o% ?% Z/ M& T3 E0 j' i& Y) ^0 `4 l0 e3 ~( o$ k
以前人家又係咁post,
) M; o3 b! _* n3 o; |依家呢個人都係咁樣post。
2 i5 v' q& A5 f( F4 w- h7 k+ O9 x# o  L7 J& O) C& t
咁前有呢個問題你唔會覺得係問題,
$ I( c- M& ]8 e8 M1 B4 ~依家旁人見到的,係有部份板友,
% b  R2 n5 @- a7 U4 G將外邊的事務,帶入去板到解決。 ...

+ p' S6 k* G" r# N9 M' w' H2 h: I0 d- Y
以前有呢個問題唔出聲唔代表唔覺得係問題, 亦唔代表呢個唔係問題
Enviro 500!
kay 發表於 2010-9-29 19:39 | 顯示全部樓層
原帖由 AL_71 於 2010-9-29 19:09 發表
0 l( v" d- T$ u
2 p& m& Y; q8 {* j) ?& |7 L0 `7 c. X2 W, Q: S! E1 M- |
其實又唔係得香討做到
) y' k1 k: |7 N$ P我睇到高登,2000fun,mini 都可以成功做到多元化社群
5 M  h% g1 f$ w- M) C而且其中一個論壇既知明度更愈來愈高9 {& S7 N: \- J9 O9 F, Y

, C" Y5 y2 k9 Y相反我睇到既係特定社群的論壇似乎趨向失敗! t! Q* z0 G( P2 x2 V( N
某個鐵路遊戲論壇, 呢度前admin開既論壇以及多個論壇9 P2 d$ I; K" Y, W
...
" g8 e; V0 _8 Z% C* d3 _- H
其實我都估量過閣下幾時會回呢篇..8 p/ `3 c- b# q9 ]3 Y: U
. E/ I) ~! U2 Q9 s. D, I1 o1 n4 M
老實講,一個壇要變,都係睇有咩人黎,supply 同demand既關係。
" H5 R! q4 s7 y; b( ~0 E如果italk有幾千個AL_71版友,我相信A版都唔會萎縮成咁。
9 Y6 j5 R4 y$ v1 g) d* |2 Z0 Z5 G( ^, v: {
比著係AL_71你,你又會唔會帶d人過黎呢度A10版聚腳?(好有發夢feel)
2 p8 o% {8 E+ g. Z7 C1 S1 \" M9 u: T- m9 X! Z( X. W& z" G
無錯,係可以轉型,但係,italk憑乜可以吸引人過檔?' [: U% a" @/ c: P
唔係話開個版就有人貼嘛....
! J/ Z0 i0 _% N1 ?- \: C% l* Y$ o) U( P4 S7 }% u
之前送ipower呢招已經無效,依家無ipower送就少人貼文。& {1 _% U2 ]$ @) Z) [
" P# z" G9 M9 w" A
老實講,我見其他有巴士討論既綜合論壇,) U5 S5 \+ t  u
有時貼既文比起italk 既B區更少。
8 ?7 B* L6 N5 }8 Q. D2 R1 ^6 T4 ~: b9 V; ~- |! q& g" p
又係有雞先定有蛋先既問題,* N1 }) D/ S, D$ f( h* Y9 j) B
當年交通發展多過今日,所以呢度咪早期吸納呢方面版友囉,- ~+ g# N% b2 n7 R6 d
) B- `7 `& s6 O( t4 r4 T  i5 b  M
事實係呢幾年唔多news,負面消息就成日翻炒,每個人都會repeat言論,& m6 r+ @9 ^) U2 i6 b2 P
根本外圍格局影響得最嚴重,呢度仲未計Facebook個d factor。
8 O8 y& o8 D. c/ d% D3 p
0 x, X$ ]" [( {比著香討暑假2個月不停講麗城區要全日過海線,個邊都有人話講到厭啦。
$ ?$ P% P# c$ A又例如隔離版為海生開機電工程區,又係比人插到飛起....- Q( V% G# @* m1 c' X
) I1 E$ ]- E+ j% J
我自己依家傾向再重組A版,A版有d散,話題唔集中$ P+ F/ y( o$ y4 z8 _
同埋,italk有需要應該有個精簡既mobile版...(因為我成日用行動裝置上黎呢度)
世界很簡單 人類很複雜
 樓主| dippy 發表於 2010-9-30 13:07 | 顯示全部樓層

sea1986 發表於 2010-9-30 13:36 | 顯示全部樓層
原帖由 dippy 於 2010-9-30 13:07 發表
! Y) |! R; o0 W- F% ghttp://www.hkitalk.net/HKiTalk2/ ... 56466&extra=&page=1
5 [2 c' E/ p: D1 x5 l1 \
4 C$ q5 g( X0 j: |; D8 W或者再講講
" s0 {$ O# M; a& Z; A: [有時會睇左第一篇文就覺得佢無料到
, L. w* H! I4 k3 q  H無討論價值) }8 n3 f: M% e* m
但係最後當篇文繼續發展落去
; t/ l4 ~+ h) r  }但係發文果位已經比人停左版; ], C' b, I) n' \5 j% k

+ W- Y4 S+ M& ?! b% h+ |另外, 如果格硬要求所有站友一入黎 ...

; X7 _/ X. J9 `; m. o8 b6 _1 @2 O! E/ I5 U+ h
有時文章有冇討論價值( H( n: u4 P8 L
真係好難一時三刻出現, S. S/ x' q, ]4 C* b9 ~( z
好似你舉例果篇文咁
# E: ^- |7 r! y如果冇果位仁兄咁樣出篇無聊既文
9 M- Y8 `- t2 e又點會有實質既內容可以發展落去?5 {% }; D5 |3 a
可以咁講︰果位仁兄既無聊文係一個藥引,帶出一個有實質既內容出嚟1 x) v5 O0 l# I. `9 y$ b
有時某些人睇嘢睇得太過表面" O5 Z: |0 b6 z
只睇第一篇文到底有冇料到; ]& r* F  h& J2 F4 V$ W8 D
唔諗吓果篇既內容可唔可以有發展既空間
7 w+ O  s* D/ C* q7 `9 r. t2 O! S+ S" m1 a) @1 a. I
呢度有部份人實在一竹篙打一船人
admin35 發表於 2010-9-30 15:24 | 顯示全部樓層
原帖由 dippy 於 30/9/2010 13:07 發表
3 Q- N$ [( H& }" e% i! \4 hhttp://www.hkitalk.net/HKiTalk2/ ... 56466&extra=&page=1
4 C, Z! w% z" u' _% @3 t; {
2 P6 S. @, w- `7 |# v- T, F或者再講講& L7 U/ h. A! w
有時會睇左第一篇文就覺得佢無料到
/ _+ L5 h/ g7 Y5 }2 M無討論價值+ n. z( x9 x) R0 k4 z. [, b/ l4 F
但係最後當篇文繼續發展落去; U" [7 z- U9 H# p0 C$ D5 z3 p
但係發文果位已經比人停左版 ...
, S' Q% h. I: J# C

* f( @- a  h! q( d4 H: @% x: V呢個又好似唔係好同,呢位貼文者好似短時間貼左唔少野。% w! ~0 G  C, b; ?8 ]

' o0 o7 y* _8 L2 N+ k/ Z佢係另一篇文被人扣到 beggar,
: D/ M& D! D+ a" V. A果篇情況同早前 2010-R017 案件的涉案文章; C+ r0 `1 `7 E0 @" Q/ m
有 D 相似,今晚會考慮是否立案調查。
kwyeung 發表於 2010-10-1 00:38 | 顯示全部樓層

原帖由 dippy 於 2010-9-30 13:07 發表 2 ]; [3 j3 Q$ e1 k8 K
本版有個好有趣既事
! n7 d9 [2 Z5 N就係通常比較年長既版友會較多地講某D話題係月經帖# o4 a5 L3 j' S.

5 ?. Z1 b4 Z0 \& p  a  J( l: N本版有個好有趣既事
) H! Y; B3 y3 i7 i就係通常月經帖都唔係新板友貼既
; v$ m! w& r3 @! O7 @2 G& V
4 T0 O7 B! {% w( p/ ?* v6 t點解各位正義既大大又唔狠狠地扣舊人分?! O- d7 x2 Z( V: B3 }) _' x6 n5 {
因為舊人識搵評分專員, 怕有麻煩所以唔扣?