hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) CITYBUS 8900.SCANIA
開啟左側

CITYBUS 8900.SCANIA

da54 發表於 2011-6-20 17:12 | 顯示全部樓層

原帖由 sillyjames429 於 2011-6-20 17:02 發表
ALX殼撞少少己經甩尼甩路,跌落橋.....唉

又係呢 d 主觀多過實際的灌水回文....
難道 Neoplan 是坦克?撞完車會無野甩出黎?

你不如計下架車跌落山的速度係幾多,同埋個 impulse 係幾多先啦。

至於你們信不信?反正我信了
petcity 發表於 2011-6-20 18:30 | 顯示全部樓層
原帖由 HA7295 於 2011-6-20 15:53 發表

無可否認, 如果當日跌落去部車係亞記殼的話.. 死得仲多人

你是神?否則有咩憑據去支持你講既野

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
VA54-HN8897 + 1 中點.

查看全部評分

簽名被屏蔽
VA54-HN8897 發表於 2011-6-20 20:02 | 顯示全部樓層
原帖由 HA7295 於 2011-6-20 15:53 發表

無可否認, 如果當日跌落去部車係亞記殼的話.. 死得仲多人
你咁講,令到我知道原來歷史唔只一個版本...
除左事實版之外,仲可以黎一個無可否應版
唔知可唔可以有個「七百年後」版?

牛奶仔 發表於 2011-6-20 20:11 | 顯示全部樓層

原帖由 VA54-HN8897 於 2011-6-18 16:00 發表
咁講真,呢D人人唔同睇法....
唔係話剃你眼眉,
你話明,我就話一睇就知30XX 車身內籠開揚過10XX...下層比較仲特別明顯

同亞記比,我個人認為 DM 功夫好D...
靜計冷氣糟,亞記由R型去到ALX 500改良型都係唔講線條,亦顯得空間感差
同期DM 蠆已經講緊貼近天花,減少佔用空間,增加空間感同流線度,亞記要去到E500 先開始講呢個流線型o既特色...

同類情況出現於梯位組件,車門榜板,太平門...亞記殼唔難發現同R 型帶落去冇咩改變o既野,反之DM 同佢上一代8頭龍o既車身已經有好多改變

如果講冷氣槽, 頭批DM5000啲冷氣出風成日都唔夠, 而坐走廊位直情連風口都吹唔到, 個設計有幾靚都無用, 否則都唔使改款, 而且去到近年, Wright殼嘅冷氣槽一樣唔貼天花, 甚至有壓頂的感覺, 但佢同ALX, E500一樣出風量夠, 呢點反而重要. 其實亞記都有另一款冷氣槽設計, 例如636-699, 324-329及9001-9040, 及機場版的2101-2111, 問題係買家喜歡用邊一種.

另一樣就係窗框, 城記批DM殼, 新車出街無耐啲邊就拱晒出嚟, 後尾要加多一條組件釘住先無再惡化, 呢樣又似乎好多人唔記得, 就算部份九巴AD嘅窗框都有類似現象, 批開龍有些個纖維內框可以無故連埋扶手柱一齊爆埋出嚟, 但用同樣窗框設計嘅MCW Appolo II係無發生過嘅.

唔大得,唔少得,點至得呀?
牛奶仔 發表於 2011-6-20 20:24 | 顯示全部樓層
原帖由 NEO_962 於 2011-6-18 16:12 發表
我反而buy DM果套多過ALX果套
覺得逼應該係巨龍果款車身, 大銀幕比較細
但係兩睇, DM80年代開始已經可以裝外加設備陷入車身到
最少外觀上會比人一種整齊既感覺
ALX要去到ALX500改良版先有呢個DESIGN
DM條走廊都闊過同期ALX唔少
手工果到, DM都好過ALX, 行車少d雜音, 熱狗撞窗聲都明顯冇ALX咁勁

DM殼手工有幾「好」就唔講, 頭先另一篇回文已略講過, 但講熱狗撞窗聲, 你要知道R殼Olym用嘅窗係Young提供, 佢活動窗部份係黐住一條軌, 再放在窗框度趟, 呢種設計係塊玻璃唔可以食得太實, 否則係推唔郁, 但DM車身, MCW及老虎頭就唔係用呢隻窗, 活動玻璃係攝入窗框內, 框入面墊有軟膠條或帆布, 玻璃可以少啲虛位, 自然撞擊聲細好多, 所以老虎頭啲車窗撞極都無以前銀色框咁大, 而且DM同MCW隻窗高度無咁大, 相對個窗嘅結構都變得實淨啲, 你要個環境開揚啲, 隻窗就要大, 但窗大自然會有代價.
唔大得,唔少得,點至得呀?
pk662 發表於 2011-6-20 20:37 | 顯示全部樓層
I have hear a number of k290ud, it is 8800

評分

參與人數 2aPower -2 收起 理由
hkaiw -1 灌水文章, 除非樓主的相片是做馬 ...
edhong -1 惡意灌水

查看全部評分

cn2661_2d32 發表於 2011-6-20 21:16 | 顯示全部樓層

原帖由 牛奶仔 於 2011-6-20 20:11 發表

如果講冷氣槽, 頭批DM5000啲冷氣出風成日都唔夠, 而坐走廊位直情連風口都吹唔到, 個設計有幾靚都無用, 否則都唔使改款, 而且去到近年, Wright殼嘅冷氣槽一樣唔貼天花, 甚至有壓頂的感覺, 但佢同ALX, E500一樣出風 ...

愚問:
DM堆車都唔係自己砌ge.
城記大部份好似都係Caetano的, 九記多數唔係自家就係大陸

會唔會係某代工廠手工問題?
拆樓捉貓隊之珠寶成色鑒定員.
AA48@43A 發表於 2011-6-20 22:12 | 顯示全部樓層
原帖由 cn2661_2d32 於 2011-6-20 21:16 發表

愚問:
城記大部份好似都係Caetano的, 九記多數唔係自家就係大陸

至少專利二部批車喺Caetano砌, 新巴有批在Northern Countries度砌
直通快線  連繫機場
JN6854 發表於 2011-6-20 22:12 | 顯示全部樓層
原帖由 cn2661_2d32 於 2011-6-20 21:16 發表
愚問:

批城記龍司機位天花係有代工廠「Salvador Caetano」水牌0既
不過而家(應該)無晒/拆晒
放狗咬流浪貓屬違反防止殘酷對待動物條例
leungfan 發表於 2011-6-20 22:21 | 顯示全部樓層

原帖由 JN6854 於 2011-6-20 22:12 發表

批城記龍司機位天花係有代工廠「Salvador Caetano」水牌0既
不過而家(應該)無晒/拆晒
無記錯依家應該仲有幾部有呢塊水牌

原帖由 pk662 於 2011-6-20 20:37 發表
I have hear a number of k290ud, it is 8800

貼埋上去, 仲有人影到post左相, 你信你hear果個定係部車貼住果個