hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) Voith、ZF & Allison波箱特色大搜查
開啟左側

[經歷分享/報告] Voith、ZF & Allison波箱特色大搜查

NEO_962 發表於 2011-9-6 19:44 | 顯示全部樓層

原帖由 DGCNYO 於 2011-9-6 17:03 發表
高速睇馬力,低速睇扭力,你跑到6 70,風阻就要靠馬力支撐對抗,雙層巴士咁大個平面跑60 70己經比貨車之流風阻更大,也不用指望這種車身有何空氣力學,人地無預你跑高速長途的

今時今日部部細cc馬力係大,可是最高馬力成2000轉先出,你跑1500轉有鬼用,得翻200零匹

係呀,佢地力係夠,所以慢爬佢地的確有好表現,不過高速快爬時淋到嘔,因為風阻加斜路,扭力也需要馬力支持,無咪一尾跌囉....跌到咁上下,風阻少左,咪好力囉

1500轉 隻隻都出得2百幾匹,開起黎無得鎖無高轉,跑高速同大白龍一樣

分別係大白龍真係無力,新車係有力無得用....成日要跌翻去40上下的區域,得扭力用得的調教,市區當然無問題,下下上公路斜就浪費囉,也就是我說的需要耐性去開....高速同低速,部車跟本2個樣

我唔會講tunning,因為咁講你總會有個別例子,而整體上ZF 6+細CC高出力機器我唔覺得特別優良,最理想反而係AP用MAN偈果2部,出馬力早,扭力厚,巡航有力又不會有扭力無馬力

而Voith 果幅4波完全係超慳油set,放棄了性能的作品,而Voith的設計也完全廢掉,家下都無人重題Voith要這樣

而ZF行油壓只是中間過程,高速入油壓雖然獲取更多馬力不過同時動力流失也多,未見過ZF高速入油壓好力過....只見過豬扒入油壓就跌速驚人直接再降幾檔油壓....

ZF需要一幅相比這堆細CC更厚出力的機器,才會有一個好開的公路巡航性的可能,ISL又好D9有好DC9又好,全都典型的扭力早馬力遲的機器....你唔俾佢用高轉黎跑公路,無謂囉
我見新車去到45到落返4波電腦鎖波已經可以50上頂
同舊完成斜路時間差唔多, 有D會更快
至於你話ZF K/D冇好力過, 唯一解釋係你冇乜點搭過囉ISL/ D9/ DC9有一個共通點, 就係低轉好好挨, 可以去到1100轉都仲頂到
以舊車黎講, 1300轉再落就係直線跌速, 同條扭力線好match既表現

DGCNYO 發表於 2011-9-6 22:43 | 顯示全部樓層
原帖由 8351 於 2011-9-6 18:16 發表

入油壓獲取更多馬力
行油壓那個叫扭力轉換器啊, 起步上斜先有用, 高速入油壓有咩用
引擎出力位無論馬力扭力都係高轉先有係好正常
俾個1000rpm出 400hp 2000Nm, 又要慳油 好冇
但睇返spec,
D9B340 1600-1900rpm ...

油壓就係一個扭力轉換器液壓系統,理論作用可以係無限變扭

高速不只是要扭力,還要馬力支持風阻,油壓又點可以做到黎種事

而豬扒高速入油壓唔識落直結只係因為太過無力,ZF自帶的方式做成失誤

如同挖泥車用油壓傳動,好力卻不具備在高慣性下的持續出力的能力,也就是越跑得快,油壓就越無用,Voith的DIWA也是好讓起步就超斜路時用,正常路面都是盡快入直結,又何以見得油壓段在高速會好力了?

你睇圖,3個機器都係高轉出馬力,在ZF 6的設定基乎大多時間都在1500轉以下,油門踩輕D都老早轉檔

又唔係話要400匹,只不過真心話你聽,扭力早馬力遲唔係咁易開......你睇睇Scaia 6缸同5缸,同樣有310匹,6缸馬力線早好多,而扭力也支持多點

跑高速1500轉多5缸的20幾匹,黎廿匹己經等同推少一部冷氣跑高速,點解德國佬死都唔做細CC,因為真係唔好用....

ISUZU 近年細CC的大巴己經俾人話難開,跑公路上斜慢少少低轉反而好力,高轉無料到,跑高速又無力......大細CC做成的馬力線跟扭力線分太遠

好難渣的,而且咁樣set跑公路慳得幾多,當然如果你話3波大尾牙的車當然慳好多....

原帖由
NEO_962
於 2011-9-6 19:44 發表

我見新車去到45到落返4波電腦鎖波已經可以50上頂
同舊完成斜路時間差唔多, 有D會更快
至於你話ZF K/D冇好力過, 唯一解釋係你冇乜點搭過囉ISL/ D9/ DC9有一個共通點, 就係低轉好好挨, 可以去到1100轉都仲頂到
以舊 ...

高速油壓本來就有更多動力流失,又何來會更好力,只不過聲勁抽一點,水箱爆響而己

低轉頂住上只不過扭力撐得住,以前5速ZF的ATR 過海員爆3波唉住55上都無問題,新B9 ZF聲好似乎,聽落轉速係承接到,差不多滿座客量卻只跑得40幾到頂

不幸被車頂,新ZF 6速更是一幅唔知點反應好的態度,先唔彩你,再發現唔得就駁命落,個油壓得個響字....到接到波又慢左好多....

係好力呀,跌到咁上下咪好力囉...無錯,不過我話高速唔得而己
8351 發表於 2011-9-6 23:05 | 顯示全部樓層
原帖由 DGCNYO 於 2011-9-6 22:43 發表

油壓就係一個扭力轉換器液壓系統,理論作用可以係無限變扭

高速不只是要扭力,還要馬力支持風阻,油壓又點可以做到黎種事

而豬扒高速入油壓唔識落直結只係因為太過無力,ZF自帶的方式做成失誤

如同挖泥車用油壓傳動,好 ...

"高速入油壓雖然獲取更多馬力" 我是quote你前文的...
唔知係你打錯定咩.. 我只想講油壓段行扭力轉換器係提升扭力 唔係馬力 而已
NEO_962 發表於 2011-9-6 23:44 | 顯示全部樓層

原帖由 DGCNYO 於 2011-9-6 22:43 發表
高速油壓本來就有更多動力流失,又何來會更好力,只不過聲勁抽一點,水箱爆響而己

低轉頂住上只不過扭力撐得住,以前5速ZF的ATR 過海員爆3波唉住55上都無問題,新B9 ZF聲好似乎,聽落轉速係承接到,差不多滿座客量卻只跑得40幾到頂

不幸被車頂,新ZF 6速更是一幅唔知點反應好的態度,先唔彩你,再發現唔得就駁命落,個油壓得個響字....到接到波又慢左好多....

係好力呀,跌到咁上下咪好力囉...無錯,不過我話高速唔得而己
你都識講啦, ZF金車用3波行55上到頂仲唔夠快呀?
同期3/ 4波車係講緊35都冇咁上頂,
跌到轉數過晒火位都仲未肯轉波係到直線跌速,
特別用M11機器果D跌到4字尾先肯轉2波呀大佬

Voith天生齒比疏一定要跌夠速先轉波,
特別係新車, 低轉到扭力區頭先轉波, 之後再低轉跌落去

我真係未搭過一架5波躉會慢得過3/ 4波躉
轉波動力流失大唔係問題,
轉完波之後用Torque converter 變扭夠大
令到架車比唔轉波/ 用VOITH既力水大咪得囉

一架車FULL-LOAD上到4X到頂係新車黎計超晒班, 搭過一次新B9入屯門上深井重載做到5X上頂
呢個數字連慳油4波直躉都做唔到
定係你想d新車做到以前大尾牙ME, 4波康都果D天生輕磅冇冷氣大尾牙既上斜速度呀再唔係既話咪架架用到D20, OM457LA,D13A 400匹, DC12 420匹+12前速電子波P Mode ON咁先叫夠力
買車只係睇性能唔睇油耗, 到時油錢邊個比?
只係從渣車/ 搭果個, 緊係想架車又快又定車錢平
做生意果個呢? 香港有邊個會做蝕本生意?

da93 發表於 2011-9-7 01:49 | 顯示全部樓層
屯公我未試過,
不作評論

淨係知一部ZF既ATE上錦英,
同一部三波躉速度係一樣...

同埋三波躉唔係咁差,
上大埔道鎖住個2波上,
40幾唔係難事,
上到50界限亦不足為奇
NEO_962 發表於 2011-9-7 07:24 | 顯示全部樓層

回復 125# 的帖子

龍躉同3波躉上斜係兩個世界黎
屯公, 城隧也好, 都係龍躉/ 5波躉佔優
再數第二個極端: B9TL
300匹+ZF係將軍澳可以稱皇, 龍運既我都有幸搭過, 上斜KEEP到45 up
340+Voith, 冇K/D果陣多40匹都幫佢唔到
HB00610 發表於 2011-9-7 08:34 | 顯示全部樓層

原帖由 NEO_962 於 2011-9-7 07:24 發表
300匹+ZF係將軍澳可以稱皇, 龍運既我都有幸搭過, 上斜KEEP到45 up
340+Voith, 冇K/D果陣多40匹都幫佢唔到 ...

有師兄講過Voith B9無kickdown mode行259d, 上屯公深井長斜連58M批蝸牛3AD都爬到佢頭。

亦都在呢個年代搭過MG470行60X, 大直路好正常, 上斜就慢到好過人行少少, 慢到連個同行一個澳洲來的朋友都覺得, 做乜而家D新車上斜慢到咁離譜。
HB00610 發表於 2011-9-7 08:41 | 顯示全部樓層
原帖由 da93 於 2011-9-7 01:49 發表
屯公我未試過,
不作評論

淨係知一部ZF既ATE上錦英,
同一部三波躉速度係一樣...

同埋三波躉唔係咁差,
上大埔道鎖住個2波上,
40幾唔係難事,
上到50界限亦不足為奇 ...

三波躉好同唔好, 輕磅同重磅差好遠。

拎西貢公路出九龍/將軍澳做例子, 輕磅快的, 可以上斜扯到一波尾, 25-30km/h啦…

但係遇著架頂閘的, 有助跑上南圍, 跌速跌到咪錶差不多指零, 架車當時係慢到隨時會溜後, 捱得番新路都係得番5km/h。

以前HX9257行67M(連埋67X四部HZ牌都係咁)時, 二波尾屯公上大斜見車過車

但係舊年見到258D架JC7947頂閘屯公上斜就由70趺到15km/h先識停…當然:又係成排3ASV同3AD排隊爬頭…
da93 發表於 2011-9-7 13:04 | 顯示全部樓層
原帖由 NEO_962 於 2011-9-7 07:24 發表
340+Voith, 冇K/D果陣多40匹都幫佢唔到 ...

不過自己既親身經驗亦係,
一部2+2既AD爬上映月台爬過一部歐五B9

只係想講,
世事無絕對的

你話龍躉上斜好,
以前係,
但而家,
我唔敢講一定係囉~

三波躉靠佢個一二波,
反而好多時食到糊
da93 發表於 2011-9-7 13:09 | 顯示全部樓層

原帖由 HB00610 於 2011-9-7 08:41 發表

三波躉好同唔好, 輕磅同重磅差好遠。

拎西貢公路出九龍/將軍澳做例子, 輕磅快的, 可以上斜扯到一波尾, 25-30km/h啦…

但係遇著架頂閘的, 有助跑上南圍, 跌速跌到咪錶差不多指零, 架車當時係慢到隨時會溜後, 捱 ...

咁好老實講,
一部上得錦英既巴士,
其實就真係唔會頂閘既,
當大家半滿,
實際上而家好多歐三躉都係咁20到尾既速度,
同一部歐二躉差唔多