hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) Voith、ZF & Allison波箱特色大搜查
開啟左側

[經歷分享/報告] Voith、ZF & Allison波箱特色大搜查

DGCNYO 發表於 2011-9-7 14:43 | 顯示全部樓層

原帖由 NEO_962 於 2011-9-6 23:44 發表
你都識講啦, ZF金車用3波行55上到頂仲唔夠快呀?
同期3/ 4波車係講緊35都冇咁上頂,
跌到轉數過晒火位都仲未肯轉波係到直線跌速,
特別用M11機器果D跌到4字尾先肯轉2波呀大佬

Voith天生齒比疏一定要跌夠速先轉波,
...

我無講過55,新的B9 4波頂盡先50,ZF6 HP+6.21又何來4波55,鎖了油門後跟本無可能俾你踩到咁

而且4波都到唔到頂,頂盡咪40,而5ZF同樣在3波行5.13尾牙一樣有12.5:1的爬斜力,我睇唔出唔咩太差異點解5ZF會慢D,而且M11扭力雖然少D不過厚一D,又唔同計法

3波無得講,set到1波4X,油壓無耐地在高速時傳動能力不足,最理想用2波去爬就最好

原帖由 HB00610 於 2011-9-7 08:34 發表

有師兄講過Voith B9無kickdown mode行259d, 上屯公深井長斜連58M批蝸牛3AD都爬到佢頭。

亦都在呢個年代搭過MG470行60X, 大直路好正常, 上斜就慢到好過人行少少, 慢到連個同行一個澳洲來的朋友都覺得, 做乜而家D新 ...

主要調教好理想地想要扭力支持,,,,,公路卻需要馬力,先跌落驚人再死頂住上就是這指車特點

澳洲朋友覺得慢好正常,,,,唔少司機都有微言.....由其龍翔道小小暗斜果見真功夫

黎指車食正無力位

8351 發表於 2011-9-7 18:32 | 顯示全部樓層
原帖由 DGCNYO 於 2011-9-7 14:43 發表

3波無得講,set到1波4X,油壓無耐地在高速時傳動能力不足 ...

原來你唔係咁了解voith先講到佢咁差...
唔好以為voith一波係靠全油壓,
佢個一波咁長就梗係有佢既原因同特性啦
之前我都提過voith一波係半油壓半機械,
咩為之半油壓半機械?
停車起步時果一刻先係全油壓,
當架車一郁左, 已經有機械式動力傳動
半油壓半機械好處係有機械既直接動力
又有油壓既唔chok, 去到3xkm/h 風琴腳都唔chok喎
渣同坐果個都舒服d, 又夠力
張圖係voith catalog cap出來的
大家研究一下
 樓主| edylau 發表於 2011-9-7 20:30 | 顯示全部樓層
HB00610 & NEO_962:
MG470成340匹馬力, 都俾副voith波箱搞成咁, 真值得上千奇百趣 - "爆好力的蝸牛巴士", 我一定俾爆趣!

"三波躉好同唔好, 輕磅同重磅差好遠。"
==> 查實咩車都係, 輕載和重載表現梗有距離.

據觀察, 3波躉好睇副引擎係唔係狀態, 引擎醒神時當然好好飛, 好似42C的HW7769, 大修後簡直同ZF躉有得揮.

但如副引擎訓唔醒, 3波躉有本事以人行速度上斜, 炮台山道和薄扶林道, 都有經典例子.

ZF躉的波箱齒輪比密, 提速快, 上斜可以係1,2,3波之間走位. 3波躉以長氣的1波加速, 上斜多數只能用1波, 上到2波只係好彩.

----------------------

da93: 可能果日揸2+2 AD果個係車手, 連B9都要讓佢3份

但AD的通病係, 上斜係2波容易後勁不繼, Cummins引擎又易跌watt. Voith 1波係5.9:1, 2波係1.43:1, 兩者齒輪比相差太遠. 故此voith波箱係好需要加1掣, 俾架車hold住係1波持續發力上斜, 好過係1,2波游走.

Volvo引擎以前調校太保守, 只要調校得進取d, 係可以好好力, 而且Volvo引擎比Cummins可靠, 表現平均, 例子有九巴的TD豪.

其實我都搭過好廢的ZF躉, 估計副引擎快要入廠.

----------------------

8351: 同意, Voith的1波長氣, 行市區可以減少轉波次數, 波箱會較耐用.

至於ZF, 比較適合中長途的特快線.
TankKingEH9697 發表於 2011-9-7 20:45 | 顯示全部樓層

原帖由 edylau 於 2011-9-7 20:30 發表
MG470成340匹馬力, 都俾副voith波箱搞成咁, 真值得上千奇百趣 - "爆好力的蝸牛巴士", 我一定俾爆趣!

據觀 ...
VOLVO偈o個方面我覺得要睇車房大佬造化

成日覺得佢地o係唔同時期會改唔同既車 (一批批車咁計)
就好似呢幾年D10A豪 表現既改進 (允其3AV)
坦克王EH 9697
TankKingEH9697 發表於 2011-9-7 21:13 | 顯示全部樓層
原帖由 8351 於 2011-9-7 18:32 發表

原來你唔係咁了解voith先講到佢咁差...
唔好以為voith一波係靠全油壓,
佢個一波咁長就梗係有佢既原因同特性啦
之前我都提過voith一波係半油壓半機械,
咩為之半油壓半機械?
停車起步時果一刻先係全油壓,
當架車 ...
反而ZF壞波箱 就會行全油壓 有搭過壞波箱ZF車既巴打 應該感受過行全油壓既聲嘶力"弱"
其實我都同意3波躉真係一架架
以前搭得多1A批一手車就發覺 佢地上斜好壞
好睇部車谷唔谷到o個度氣 (好多時行到1波中後段之後先會出現)
谷到度力 就會湧住上斜 平均黎講 1A批3波躉甩牌後都絕對唔失禮
到而家搭返都KEEP到/ 更膀當年
坦克王EH 9697
HB00610 發表於 2011-9-7 22:55 | 顯示全部樓層
原帖由 edylau 於 2011-9-7 20:30 發表

據觀 ...

講係咁講,

三波躉狀態曳+重磅起上來, 真係有機會衰到上唔到平時應該上得到的斜…。
炮台山道之前返學時間上斜, 就係好例子

原帖由 da93 於 2011-9-7 13:09 發表

咁好老實講,
一部上得錦英既巴士,
其實就真係唔會頂閘既,
當大家半滿,
實際上而家好多歐三躉都係咁20到尾既速度,
同一部歐二躉差唔多

錦英條路唔算長, 同埋又站又燈, 好可能係一架車都唔夠時間加速去到極限就已經要收油。

主要調教好理想地想要扭力支持,,,,,公路卻需要馬力,先跌落驚人再死頂住上就是這指車特點

澳洲朋友覺得慢好正常,,,,唔少司機都有微言.....由其龍翔道小小暗斜果見真功夫

黎指車食正無力位

好多時呢批b9, 死在上斜係死在個波箱浪費唔少時間不停轉波, 一路趺到去1同2波轉…。

NEO_962 發表於 2011-9-7 23:08 | 顯示全部樓層

原帖由 da93 於 2011-9-7 13:04 發表

不過自己既親身經驗亦係,
一部2+2既AD爬上映月台爬過一部歐五B9

只係想講,
世事無絕對的

你話龍躉上斜好,
以前係,
但而家,
我唔敢講一定係囉~

三波躉靠佢個一二波,
反而好多時食到糊 ...
5波躉死極都有個譜, 3波躉可以死到20咁上

原帖由 DGCNYO 於 2011-9-7 14:43 發表

我無講過55,新的B9 4波頂盡先50,ZF6 HP+6.21又何來4波55,鎖了油門後跟本無可能俾你踩到咁

而且4波都到唔到頂,頂盡咪40,而5ZF同樣在3波行5.13尾牙一樣有12.5:1的爬斜力,我睇唔出唔咩太差異點解5ZF會慢D,而且M11扭力雖然少D不過厚一D,又唔同計法

3波無得講,set到1波4X,油壓無耐地在高速時傳動能力不足,最理想用2波去爬就最好

你自己睇返你自己打左d咩出黎先
原帖由 DGCNYO 於 2011-9-6 22:43 發表

以前5速ZF的ATR 過海員爆3波唉住55上都無問題

之後你而家屈我話係新B9, 會唔會無賴得濟

何況, 我根本冇話講新B9係4波做5字頭上斜
da93 發表於 2011-9-7 23:35 | 顯示全部樓層
原帖由 HB00610 於 2011-9-7 22:55 發表

講係咁講,

三波躉狀態曳+重磅起上來, 真係有機會衰到上唔到平時應該上得到的斜…。
炮台山道之前返學時間上斜, 就係好例子

錦英條路唔算長, 同埋又站又燈, 好可能係一架車都唔夠時間加速去到極限就已經要收 ...

咁講,
差館上去其實大家都唔係咁夠時間俾佢加速,
問題係睇下邊架"淆"到上去先咁解

果枝燈有時真係慢左就過唔到,
呢個正正係考驗巴士既地方
da93 發表於 2011-9-7 23:36 | 顯示全部樓層
原帖由 NEO_962 於 2011-9-7 23:08 發表
5波躉死極都有個譜, 3波躉可以死到20咁上

你自己睇返你自己打左d咩出黎先

之後你而家屈我話係新B9, 會唔會無賴得濟

何況, 我根本冇話講新B9係4波做5字頭上斜 ...

下?
就算3波躉爆車上大埔道都唔止20喎
頂多係衰格D 1,2波咁跳
da93 發表於 2011-9-7 23:37 | 顯示全部樓層

據觀 ...

講真,
係夠力上就夠力上,
唔夠力就唔夠力,
上映月台呢D路,
快果架讓慢果架就有,
自己都唔夠力上,
仲點讓人幾分?