hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) Voith、ZF & Allison波箱特色大搜查
開啟左側

[經歷分享/報告] Voith、ZF & Allison波箱特色大搜查

DGCNYO 發表於 2011-9-16 01:33 | 顯示全部樓層

你講既差速係波箱入面既咩野? Torque converter? 一個有限滑差的差速如何功作,除便去維基查一下都一堆,現實上完全可以實現機械上下限的差速,而我指的正是你圖中左邊的小>所經的東西,這是考妙地油壓在後端輸出動力、軸的轉速時,前端用一個有限制的差速來接上,而差速的性能我當然不知道,不過正常開轉速跑贏車速下,我有理由相信這差速在中高扭力輸出時容新有限度的接觸,就像為甚麼DIWA油壓中速時不會到頂,正正是這組差速限制著機器方跟出力軸的差距,差距過大轉速左右就會比牽著,通堂上坡重載時這會較多發生

有限接觸或是分離跟鎖死? 這是棍波clutch….?
這是差速的問題,市面上除便都一堆不同情況下不同介入的方法的差速,要實現這種限制唔難

Torque converter 可以限制著2方的滑差?
真係唔明你講咩喎

點解唔可以,只講賽車,一個LSD可以調出千變萬化,就算係行離合片還是行液體甚至有D電子行星甚麼云云都有

而1way 2way在coast跟Power甚至在Jump 連Preload這種參數都可以因差速結構達成,Torque converter 這不是正常說法,這只不過一個考妙的設計利用差速都控制2方的硬性差速設計,避免機械跑太多甚至油壓過份打滑的問題

睇完圖都唔明點匯合動力? 咁教埋你睇你個"駁水管"問題,
機械圖右邊就係動力匯合
直結果條路: 本身波箱output軸係連著波箱input (經恆星齒輪)
油壓果條路: 扭力轉換器output連住一組恆星齒輪, 呢組恆星齒輪係駁去波箱output軸
同樣都駁去output軸, 咁兩者點駁..?

其實接駁點係左邊,刺油壓輪出時其實下面整個出力軸都跟著轉

而差速正正是接在左邊的行星齒輪後,在差制內運轉,而當到限制時就會硬連著又或是被一方拖回來,而差速是有出力的能力

只是跟油壓一樣,會打滑的,不過Voith在收油的轉速跟圖的表示,我相信在coast時會是硬性連接即是100%機械接觸絕對正常

其實好簡單, 兩軸用絲瓜坑結構咪結合到一齊, 動力由兩軸合成變一軸, 變成同一個output囉
(你咁專業, 絲瓜坑唔會唔知係咩黎呱?)

你諗下,你用的Voith動力圖正正是1個4級變速的圖,不說DIWA,直結每個檔都有固定車速轉速比例如我跑40 3波1500轉,除了有東西打滑外又或是甚麼,這車速必然是這轉速

而出力軸上也必然是固定轉速的,這不會改變

耍DIWA檔,就是一個滑動的無段變速,你大可看看CVT又或是油壓特性,是無級的,理論上只要變比夠,他可以一個橫線到頂橫著,也可以在少油門時提升幾小傳動比降低車速在同一轉速上

跑40如果油壓之流可以500轉也可以2000轉,如果你咁駁,轉速點夾?一幅機械無可能跑2個轉速,油壓設計正是在同一車速下用更多轉速來賺更多變扭,而直結側固定

如你說絲瓜坑大著就是那個open差速吧那個當然可以連接,你唔會唔知果個都係差速器黎掛 不過差速器如果在2邊平衡重量等,當然5050

如果一邊不同,就會按設計做事,你說的巴士軸,大多都是開放式,就是自由地那邊阻力少去那邊,一邊離地即收工

如果用在這波箱,油壓好力只會越跑越去油壓,而直結就被放棄,更加不如你的理論說的情況
8351 發表於 2011-9-16 19:14 | 顯示全部樓層
有個限滑差的差速在波箱入面.. 唔係呀嘛
波箱左邊得幾組恆星齒輪同一個torque converter, 邊度有咩限滑差速…真係越吹越勁..越講越遠

“而差速的性能我當然不知道,不過正常開轉速跑贏車速下,我有理由相信這差速在中高扭力輸出時容新有限度的接觸”
不知道就唔好亂講, 誤導版友..
有限度的接觸..? 咩野既接觸? 又點有限度法? 磨極力子片?
你幾時見到一個自動波箱既 torque converter兩邊會有限速…..完全唔明
Torquecoverter 同LSD點相提並論..? 兩樣完全唔同野黎喎

“其實接駁點係左邊,刺油壓輪出時其實下面整個出力軸都跟著轉
而差速正正是接在左邊的行星齒輪後”
動力由左至右.. 你話接駁點係左邊…
差速正正是接在左邊的行星齒輪後? 邊舊野係你所謂既差速?
睇左你半篇講左咁多差速.. 我能力低, 真係唔明你想講乜…亦唔知你講緊邊一忽

“如果你咁駁,轉速點夾?一幅機械無可能跑2個轉速”
你都識講另一條路行油壓啦, 咁咪夾到轉數囉

“如你說絲瓜坑大著就是那個open差速吧那個當然可以連接,你唔會唔知果個都係差速器黎掛”
我真係唔知你講邊個差速…越黎越唔明你意思

“如果用在這波箱,油壓好力只會越跑越去油壓,而直結就被放棄”
你都識用尾牙個差速黎做例子, 要一邊車輪離地, 動力先會去晒阻力最少, 即離地果個轆

越跑越去油壓? 唔通加速時torque converter冇阻力?
油壓同直結兩條路都有阻力, 所以兩邊都會有動力傳送
停車時車輪唔轉, 所以全部動力去晒油壓,
但一開車, 直結果條軸就開始轉, 阻力減少, 動力就可以由呢條軸去傳

DGCNYO 發表於 2011-9-17 01:11 | 顯示全部樓層
原帖由 8351 於 2011-9-16 19:14 發表
有個限滑差的差速在波箱入面.. 唔係呀嘛
波箱左邊得幾組恆星齒輪同一個torque converter, 邊度有咩限滑差速…真係越吹越勁..越講越遠

“而差速的性能我當然不知道,不過正常開轉速跑贏車速下,我有理由相信這差速在中高 ...

甚麼叫2邊阻力一樣,似乎你未搞清楚油壓同直結的特性

你地又解釋唔到2個轉速點夾左一起,一個用液壓黎拉高轉又如何同接再由其器出力?

每一圈都有一個實際出力,你夾硬油壓拼直結跟本唔成立

行油路人地話又同時機械輸出,又點夾?

家下人地話行油壓有機械又唔係我講有,關我鬼事

人地話油壓同直結可以直接硬接合tim,你又信唔信
差速同LSD結構不外乎想法一樣,反正有個成街都係data的,叫佢去查LSD咪仲好過差速....

8351 發表於 2011-9-17 16:16 | 顯示全部樓層

原帖由 DGCNYO 於 2011-9-17 01:11 發表

你地又解釋唔到2個轉速點夾左一起,一個用液壓黎拉高轉又如何同接再由其器出力?

行油路人地話又同時機械輸 ...

我成個波箱結構, 原理 都講左俾你知
你睇完都唔明, 唔識去理解, 我都冇辦法
再講多都無謂
你繼續沉醉係你自己既知識入面啦
FS1819 發表於 2011-9-17 17:03 | 顯示全部樓層
原帖由 DGCNYO 於 17-9-2011 01:11 發表

行油路人地話又同時機械輸 ...

但板友大大,你完全否認DIWA油、直合一喎﹗

仲有,Limited Slip Differential其實咪又係Differential嘅一種,兩者相若係理所當然嘅……
DGCNYO 發表於 2011-9-18 01:53 | 顯示全部樓層
結合甚麼結都需要油壓跑贏轉速,只要這一點就己經不乎合直結的原側

跟本無解到如何在2方完全不乎合轉速下如何分動,版友又何來解過原理

不外乎每次都話可以夾硬扭埋一碟

一係你就話有個差速一係你就話有個次級的液壓,我從未聽過原來唔到轉速的可以夾硬扭翻一切

這己經不是力的問題,好單純的一圈轉數點樣在不同構造下被一個油壓高轉一個直結定速定轉扭埋一碟

你又不認在油壓推動時直結是沒能力的,又死都要話2堆野可以扭一碟

最簡單DIWA是完全一個油壓特性,所謂的機械傳動不就是渦輪油壓設計的特性而己

用出力的軸跑高轉,再讓一個差出接回,理論上當然是機械,不同的是這完全是油壓做成,而且跟油壓完全同一情況

當然,你大可拿著傳統液壓的對吹性來說當中沒機械,而事實上DIWA結合了也完全是一個油壓而己,跟本沒有機械硬接合的特性,你倒講一下那個傳統齒合的會跑高轉數自由打滑

而且何以見得駁老命話佢有機械就傳動力提升,事實上,油壓比份Voith的圖都話你聽有幾多,所謂的機械傳動也考妙地反方向解釋

沒錯,DIWA正正就是這結構下讓機械有部份傳動,不過這傳動中主導的就是油壓的走勢而機械部份的傳動也不是傳統的直結性質

而是被渦輪拉高轉速了的Engine動力的出力一部份推動油壓,一些側經過差速的流失而接入跟經過油壓後的出力合拼

又何來直結跟油壓結合?

這正正是你們2個無法解釋的地方,這跟本不是直結跟油壓的結合

而是單單的一個渦輪型油壓玩的把戲

如果直結能跟油壓硬接合,我夠膽講,這連ZF都無力對抗的偉大發現,可惜Voith不是

這只不過小小的玩一個把戲,Voith如果可以直結跟油壓無差速結合,就唔洗俾6速打到嘔
8351 發表於 2011-9-19 01:03 | 顯示全部樓層

原帖由 DGCNYO 於 2011-9-18 01:53 發表
結合甚麼結都需要油壓跑贏轉速,只要這一點就己經不乎合直結的原側

跟本無解到如何在2方完全不乎合轉速下如何分動,版友又何來解過原理

不外乎每次都話可以夾硬扭埋一碟

一係你就話有個差速一係你就話有個次級的液 ...

成個DIWA波入面既零件, 機械, 原理都解釋左幾次...
我要講既都講晒
唔明可以睇多幾次#148, #151, 動力係點分開兩條路,
但仲係唔明既, 我都幫唔到你喎
你咪繼續講 "我從未聽過原來唔到轉速的可以夾硬扭翻一切"
唔阻你
DGCNYO 發表於 2011-9-19 01:18 | 顯示全部樓層
原帖由 8351 於 2011-9-19 01:03 發表

成個DIWA波入面既零件, 機械, 原理都解釋左幾次...
我要講既都講晒
唔明可以睇多幾次#148, #151, 動力係點分開兩條路,
但仲係唔明既, 我都幫唔到你喎
你咪繼續講 "我從未聽過原來唔到轉速的可以夾硬扭翻一切"
唔 ...

你咪再講下去可以扭翻埋一堆囉

原理講N次一次都無解到點樣無經過任何可變的設計將一個浮動一個硬性的比例扭在一起

我講你又唔接受,你卻解釋不到,你咁叫幫人就認真悲劇
8351 發表於 2011-9-19 23:03 | 顯示全部樓層
原帖由 DGCNYO 於 2011-9-19 01:18 發表

你咪再講下去可以扭翻埋一堆囉

原理講N次一次都無解到點樣無經過任何可變的設計將一個浮動一個硬性的比例扭在一起

我講你又唔接受,你卻解釋不到,你咁叫幫人就認真悲劇 ...

呀 你真係好彩喇, 咁岩俾我上網搵到一d外國文件,
仲要係本 1977 Voith Instruction Manual

俾埋條 link你
http://muzeumapa.pl/wp-content/uploads/2010/02/Instruktion-Manual-DIWA-Transmission-502-2-502-3.pdf

本野講緊舊款既DIWA 502, 佢都係有DIWA波,
雖然結構同而家既 863.3 果類有d唔同, 但DIWA原理都係一樣有power split
入面解釋個DIWA波, 即 power split 原理解得好詳細

cap埋圖, high light埋俾你睇

不過就算我講咩, 佢寫咩都好,
我都知你會繼續話油壓一定要跑得快過機械,
咁你咪話Voith違反物理定律囉, 話Voith吹水囉
隨便你