hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士車務及車廂設備討論 (B0) 九巴多線車務消息
開啟左側

九巴多線車務消息

FD_8592 發表於 2012-2-3 01:10 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV174 於 2012-2-3 00:04 發表

城巴又咪係一樣,
官方行車時間都 100 分鐘,但就下下都只俾得 90 分鐘你跑一單 E22A 由康盛花園入機場博覽館,
然後接食飯茶點,其實又咪係變相呃你鐘。 ...

城巴有個好勁既部門,計算行車時間準確到達100%.而且能夠預知邊個時間應該要比既多行車時間,根據之前夜更跟車經驗,行車時間係愈夜愈少...

p.s:但聽聞有關部門高層親身落場做係做唔到有關時間!!!
3ASV174 發表於 2012-2-3 02:32 | 顯示全部樓層
原帖由 FD_8592 於 2012-2-3 01:00 發表

柯打問題,我100%肯定九記好過新城.因為九記白紙黑字講明一更內不柯打超過3 條線.但新城,以我所知暫時係一更5 條!!

咁當然,
但我意思係隨住全面實行 60 分鐘放飯時間,九巴既柯打數量都會越黎越多。
一更車行 2、3 條線既字軌亦會越黎越多,漸漸就不見得比新城好得幾多了。

新城一更係可以有好多線,但亦唔係個個更份都一定瘋狂跳飛機,
有時一更都會跳返去同一條線,當然好唔好做就見人見智,
正如九巴都會有車長鍾意做全才後備唔上牌。

不過九巴飯鐘柯打其實對乘客而言無太大作為,
就算佢玩到新城咁,人手都係要咁多,慳左既只係唔需要再陪司機放飯而擺站休息一小時既巴士。
3ASV174 發表於 2012-2-3 02:41 | 顯示全部樓層
原帖由 FD_8592 於 2012-2-3 01:10 發表

城巴有個好勁既部門,計算行車時間準確到達100%.而且能夠預知邊個時間應該要比既多行車時間,根據之前夜更跟車經驗,行車時間係愈夜愈少...

p.s:但聽聞有關部門高層親身落場做係做唔到有關時間!!! ...

佢係計得好盡添,
有個更份可以開車後分別 100 同 110 分鐘後就已經做下兩單,試過 110 分鐘o個單都唔夠時間跑,幾乎連踩五個鐘都無得落地,做死人咩
FD_8592 發表於 2012-2-3 08:19 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV174 於 2012-2-3 02:41 發表

佢係計得好盡添,
有個更份可以開車後分別 100 同 110 分鐘後就已經做下兩單,試過 110 分鐘o個單都唔夠時間跑,幾乎連踩五個鐘都無得落地,做死人咩 ...

就係計到連自己落場都做唔到果下先好野....
GK9636 發表於 2012-2-3 10:36 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV174 於 2012-2-3 02:32 發表

咁當然,
但我意思係隨住全面實行 60 分鐘放飯時間,九巴既柯打數量都會越黎越多。
一更車行 2、3 條線既字軌亦會越黎越多,漸漸就不見得比新城好得幾多了。

新城一更係可以有好多線,但亦唔係個個更份都一定瘋狂跳飛機,
有 ...

九巴而家係有車唔駛擺站陪車長食足咁耐飯, 相信來緊愈來愈多
GK9636@ATENVIRO
alex93 發表於 2012-2-3 13:21 | 顯示全部樓層
其實都已經唔多夠人...仲咁好心走去搞60 分鐘食飯

我係乘客當然唔想等咁耐車

老老實實, 45 分鐘飯其實點止45 分鐘

大部份師傅食飯單都會提早到站, 延長自己食飯時間

如果路線較長, 食超過 1 hr 飯完全都唔奇

當然佢地自己有付出過喇...所以覺得維持 45 分鐘飯比較合理
熱狗不要走 >_<
EH2674 發表於 2012-2-3 13:23 | 顯示全部樓層

原帖由 FD_8592 於 2012-2-3 08:19 發表

就係計到連自己落場都做唔到果下先好野....

咁有無加返時間?
強人所難,不可一不可再
FD_8592 發表於 2012-2-3 14:04 | 顯示全部樓層
原帖由 EH2674 於 2012-2-3 13:23 發表

咁有無加返時間?

冇...聽聞果次落場係B3A 跑左2 轉(OR 2 個單)之後頂唔順,要求站長後車幫手....因為...佢要去廁所....
FD_8592 發表於 2012-2-3 14:10 | 顯示全部樓層
原帖由 alex93 於 2012-2-3 13:21 發表
其實都已經唔多夠人...仲咁好心走去搞60 分鐘食飯

我係乘客當然唔想等咁耐車

老老實實, 45 分鐘飯其實點止45 分鐘

大部份師傅食飯單都會提早到站, 延長自己食飯時間

如果路線較長, 食超過 1 hr 飯完全都唔奇 ...

其實應該將果D 食飯都唔係好夠時間果d 線,好似59A 果D 咁,轉一轉為45 分飯就OK.其他果D 夠時間就真係唔好轉...唔轉好過轉...如2D 咁,轉一轉就搞到其中一個字軌變大2 味...~
hkbw 發表於 2012-2-3 14:33 | 顯示全部樓層

我反而想知以前87D有既個類跳飛機而家仲有冇?

我記得之前有一個正字軌車長, 係夜更接唔知接邊部蛇車(定係86K某部車), 行一轉/定一單私返錦英先再上返自己部掛牌車做落去既..
殺雞焉用牛刀?!