hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士車務及車廂設備討論 (B0) 九巴多線車務消息
開啟左側

九巴多線車務消息

brian 發表於 2012-2-3 23:50 | 顯示全部樓層

原帖由 petcity 於 2012-2-3 23:18 發表

我唔係話要刻薄司機,但係好多打工仔放飯都係來來去去個幾間
咪又係咁..............

來來去去都係食果幾間唔係阻礙一小時食飯時間的理由,
只係俾多少少時間司機休息,同難唔難搵位食飯冇直接關係。

原帖由 EU5472 於 2012-2-3 23:39 發表

日日茶水站有咩問題,乜茶水站只係提供一款食品比司機咩?
有45分鐘仲想點?好多總站都有茶水站,比哂員工福利啦,九巴司機仲有優惠價
比左用膳優惠又唔領情,係都要周圍去搵位食飯,最後就賴唔夠時間,無得怨人喎
30分鐘的 ...

將心比己,自己平時出街食飯食幾耐?
一小時真係太多、好過份咩?
公司請o左員工返o黎,想留住員工,唔係下下都要最大化員工的生產力,
俾少少好處員工我唔覺得係壞事。

坦白講,有薪病假係員工福利,點解o係呢間公司特別嚴重?

JH3385 發表於 2012-2-3 23:58 | 顯示全部樓層
原帖由 EU5472 於 2012-2-3 23:39 發表

日日茶水站有咩問題,乜茶水站只係提供一款食品比司機咩?
有45分鐘仲想點?好多總站都有茶水站,比哂員工福利啦,九巴司機仲有優惠價
比左用膳優惠又唔領情,係都要周圍去搵位食飯,最後就賴唔夠時間,無得怨人喎
30分鐘的 ...

偏僻無得選擇無計
但係好似屯中咁周圍都係餐廳
點解一定要去食茶水站?
而且唔係茶水站提供幾多款食物問題
而係口味問題
另一方面就算九巴司機幫襯茶水站有優惠就要領情?
間野係唔好食、唔岩口味,幾平都無用

畀著你返學
學校canteen d野好平
提供好多野食,但係全部都好難食
學校畀你出街食
但係出街食一定唔夠時間
學校就同你講「學校D野咁平又唔領情,係都要周圍去搵位食飯,最後就賴唔夠時間,無得怨人喎」
你自己又會點諗?

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
Dan~ + 1 + 1 absolutely!

查看全部評分

EU5472 發表於 2012-2-4 00:19 | 顯示全部樓層

回復 52# 的帖子

你肯定出街食一定唔夠時間?
我自己學校唔少既朋友好早就食完返學校,佢地都係去唔同既茶餐廳食
比45分鐘仲唔足夠?
唔好食代表一定要比夠1個鐘食飯?
我又覺得如果學校咁講的確無咩問題
配套措施做哂比你,又要話呢樣唔好,個樣唔得,唔關人事
的而且確唔一定要去食茶水站,但既然D人賴出面D餐廳要等位,不如係茶水站食咪仲好
一入去出面D餐廳,見到成大堆人排隊,聰明既人都走去其他地方睇下啦
死等一間去食又賴唔夠時間,呢D叫做人蠢無藥醫

回#51
我平時出街食,30分鐘之內乜都搞得惦

kingprowm 發表於 2012-2-4 00:42 | 顯示全部樓層

原帖由 EU5472 於 2012-2-4 00:19 發表
我自己學校唔少既朋友好早就食完返學校,佢地都係去唔同既茶餐廳食
比45分鐘仲唔足夠?
配套措施做哂比你,又要話呢樣 ...
食飯時間除了食飯和休息外,也當提供時間處理私人野,例如去銀行整野,行街買吓野,返工既人就會明,如果公司得30-45分鐘食飯時間根本唔足夠,60分鐘先係合理,同其他大部分工作一樣
AP149 發表於 2012-2-4 00:59 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2012-2-3 14:33 發表
我反而想知以前87D有既個類跳飛機而家仲有冇?

我記得之前有一個正字軌車長, 係夜更接唔知接邊部蛇車(定係86K某部車), 行一轉/定一單私返錦英先再上返自己部掛牌車做落去既.. ...

據份唔太updateo既資料係夜87D-12開工先取87D-S05車輛走一單往紅磡鐵路站後私錦英接本身

正字軌夜更車長開工先取87D-S05車輛走一單呢個制度仲係度,但係咪仲係12車就唔清楚
低級趣味扮高級:369
kwyeung 發表於 2012-2-4 02:43 | 顯示全部樓層
原帖由 EU5472 於 2012-2-4 00:19 發表
比45分鐘仲唔足夠?

學生哥, 返工幾大壓力你知唔知?
打工仔輕輕鬆鬆放飯, 吹10分鐘水減下壓唔係罪喎...
如果一間公司連食飯時間都計到盡, 當員工機器咁使,
我仲乜要為你賣命?有機會我一定病!
tkf_2005 發表於 2012-2-4 02:49 | 顯示全部樓層

原帖由 530 於 2012-2-2 23:30 發表

下, 一個鐘都叫多... 係既點會咁多非白領工種都有一個鐘食飯呀
來回餐廳加埋等都唔見三個字, 去埋個廁所又唔少得, 唔係話舉個手就可以放低架車走去廁所
班大客又想你準時開車, 又要早三兩分著車
一個鐘食飯扣扣埋埋 ...

老老實實計埋某d線每轉都有落地時間,加加下都一粒鐘
整個山泥傾潟式排便都夠la....
再者,正常大多數巴士總站行幾步已經有食肆,
唔洗好似白領等人要等一大輪升降機掛...

再者站長編得個時間表正o既,
係正人地放飯高峰前後比carlo 放飯,又慳番等位時間~
tkf_2005 發表於 2012-2-4 03:00 | 顯示全部樓層
原帖由 kwyeung 於 2012-2-4 02:43 發表

學生哥, 返工幾大壓力你知唔知?
打工仔輕輕鬆鬆放飯, 吹10分鐘水減下壓唔係罪喎...
如果一間公司連食飯時間都計到盡, 當員工機器咁使,
我仲乜要為你賣命?有機會我一定病! ...

計還計.都要同本身服務質素/承諾拎個平衡先得架...
雖然車照收...

45mins 都話少..??

我做臨時工番工廠得30mins,
排隊拎飯都無左10mins...
5mins預上落打卡,
得15mins係坐住,
快少少10mins 都食完..
係要放咁耐,咪試下放3粒幾鐘,
食個法國大餐,睇下carlo食唔食得安樂...
拉多15mins,d車又要左攝又攝,
咪一樣玩死carlo~
唔好同人講話行唔同線會令carlo 專心d啊...
轉過頭一樣可以話行唔同線搞到壓力大易行錯...
老老實實行死同一條線係悶,但起碼行到熟,
出錯都低d...咁又keep 到服務質素...*雖然我都唔知對carlo黎講邊樣係好...

你咪以為食完個飯有咁多時間hea 係理所當然先得架...

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
EU5472 + 1 正解

查看全部評分

AV512 發表於 2012-2-4 07:18 | 顯示全部樓層
比45分鐘仲唔足夠?

嗱,,首先我唔知你返邊間/區,,但我以前就返中西區近花園道纜車站嗰間嘅

咁當年返嗰間呢,,食飯要上山落山唔在講,,而又因為學校喺正 CBD,,要揾間學生 afford 到嘅食店真係唔易,,所以來來去去都係得紅色便利店,,巨家活,,巨快樂呢啲揀(臨放暑假嗰陣連 M 記都執埋..)
咁放飯時間就1240,,唔準時放就預咗,,行到落山仲要食正班 OL 一齊放飯,,結果大家爭飯食,,一齊等到懵

結果落街食用嘅時間就係::
遲放 5
+行落山 15
+等(叫)嘢食 20
+坐低食 15
+行上山 15
=70分鐘

好在當年學校俾75分鐘 MB,,如果唔係真係喺班度自己夾錢買微波爐,,一齊自備飯盒好過

當然好多人會問點解唔喺學校食,,但實情係個飯堂就外判咗俾紅X林,,呢間嘢相信好多近代啲嘅學生都會領教過,,唔駛多講

結論::
1. 部份地區喺食飯時間,,所有廉價食店都係一樣排到嘔嘅,,呢個唔係係咪排死一間嘅問題
2. 唔係人人都係喺食店附近放飯,,總站附近亦唔一定有食店,,你個地區做到30分鐘唔代表度度都做到
AV512 發表於 2012-2-4 07:33 | 顯示全部樓層

原帖由 tkf_2005 於 2012-2-4 03:00 發表

計還計.都要同本身服務質素/承諾拎個平衡先得架...
雖然車照收...

45mins 都話少..??

我做臨時工番工廠得30mins,
排隊拎飯都無左10mins...
5mins預上落打卡,
得15mins係坐住,
快少少10mins 都食完..
係要放咁 ...

但你拎飯喺廠拎,,係咪 ?

如果係嘅話,,咁你呢個情況又唔同巴士車長喎,,巴士車長係要出外用膳,,等位叫嘢食同等嘢食個所需時間係 vary 嘅,,而且個 difference 仲可以相差好遠.

例如港鐵咁,,車站員工同列車車長個食飯時間都唔同,,後者仲有30分鐘 walking time,,所以個別工種嘅食飯時間係難以比較嘅.