hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴「開設」特別路線 91P (15/2 生效)
開啟左側

[服務調整] 九巴「開設」特別路線 91P (15/2 生效)

toyl 發表於 2012-2-10 23:58 | 顯示全部樓層

原帖由 93A_S3_6:30am 於 2012-2-10 23:07 發表
得個冧把改左,乜都無變,其實係咪九巴/科大借機宣傳,加強知名度?
(之前有個post講科大啲freshmen唔識坐巴士,個個死等小巴… )

變就係開車時間同經新清落山,即係話回程可以出十二米車。
KC3555 發表於 2012-2-10 23:59 | 顯示全部樓層
原帖由 93A_S3_6:30am 於 2012-2-10 23:07 發表
得個冧把改左,乜都無變,其實係咪九巴/科大借機宣傳,加強知名度?
(之前有個post講科大啲freshmen唔識坐巴士,個個死等小巴… )

以前有298,298死左之後有298M同298P,都係以科大做總站,
如果以條兩三班巴士線去做總站就做到協同效應?天真左D喎。

而且,死等小巴唔上巴士,又唔等於唔識坐,可以係唔鍾意坐,
又或者佢地係覺得我就算等小巴等天光都仲快過坐巴士呢?
好多可能性,不能一言而喻。
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
GA5505.六小孩 發表於 2012-2-11 00:10 | 顯示全部樓層
原帖由 timmylee 於 2012-2-10 22:15 發表
應該係91R先岩..
同埋佢寫至到08:45架喎?

來源: HKUST email

今日放學睇到通告,架車的確係叫 91P,係學校個 email 錯左...
但點解特車要開早左呢... 家陣 8:15, 8:25 個時間都算剛剛好,8:05 稍為早左少少可能會少人坐啲...

我係度諗緊佢係咪想轉大車行 91P,如果轉大車咁就好好多,好過果架 91 既 ADS 成日都頂閘飛左牛池灣...

但係,轉左 number 會唔會代表以後唔會開牛池灣起載科大特車??
有時我都會搭中,而且試過牛池灣都已經打爆...

另一邊廂,科大自己會開車搶客

來源:HKUST Email
助養兒童 每日 $7
da54 發表於 2012-2-11 00:14 | 顯示全部樓層

搭 91P 要晒證?
至於你們信不信?反正我信了
toyl 發表於 2012-2-11 00:29 | 顯示全部樓層
原帖由 da54 於 2012-2-11 00:14 發表
搭 91P 要晒證?

CSO電郵的意思是運吉已批出校巴路線(PSL A03??),只限學生及教職員乘搭,接駁鑽石山及將軍澳站。
91P巴士是另外的服務。

da54 發表於 2012-2-11 00:40 | 顯示全部樓層
原帖由 toyl 於 2012-2-11 00:29 發表

CSO電郵的意思是運吉已批出校巴路線(PSL A03??),只限學生及教職員乘搭,接駁鑽石山及將軍澳站。
91P巴士是另外的服務。

我講最後一句.... 文句邏輯上好似連搭 91P 都要晒證
至於你們信不信?反正我信了
ASV50 發表於 2012-2-11 01:39 | 顯示全部樓層

係鬼唔識坐巴士
小巴一上車就直飛出去
91/91M慢慢碌上山慢慢停站
正常人都知點揀
GA5505.六小孩 發表於 2012-2-11 01:56 | 顯示全部樓層
原帖由 ASV50 於 2012-2-11 01:39 發表

係鬼唔識坐巴士
小巴一上車就直飛出去
91/91M慢慢碌上山慢慢停站
正常人都知點揀

但當上朝早 9 點堂果時條小巴要排起碼半個鐘
巴士就算一架上唔到,第二架都一定上到,咁你又點睇 ?

到左 6 點放學果時又係一樣情況
但其實如果坐中 91M 既科大起載車打爆左根本同小巴冇分別

我諗呢個係班同學仔唔識變通囉

今日有個活生生例子
我今日 8:45 先到彩虹,見到 91 即上,9:02 已經到科大,唔算遲好耐
但我竟然見到有同班同學係 8:45 都仲走去排龍尾已經去到消防局既小巴
結果佢 9:30 先入課室... 比 Prof 睥
助養兒童 每日 $7
ASV50 發表於 2012-2-11 04:41 | 顯示全部樓層
原帖由 GA5505.六小孩 於 2012-2-11 01:56 發表

但當上朝早 9 點堂果時條小巴要排起碼半個鐘
巴士就算一架上唔到,第二架都一定上到,咁你又點睇 ?

到左 6 點放學果時又係一樣情況
但其實如果坐中 91M 既科大起載車打爆左根本同小巴冇分別

我諗呢個係班同學仔唔識變 ...

唔係唔識變通,係好多火雞人都好驚搭巴士入去
巴士站又要行遠D,小巴人龍長,但總叫做車海
兩者係載客量同車輛數目可以話打成平手
而小巴的確行車時間上優勝

最唔識變通既,不如話各位無早D去搭車..
lsc04d11 發表於 2012-2-11 05:59 | 顯示全部樓層

但科大自己架Shuttle bus做到3月30日ja...不過可能試反應,反應好咪延長做囉…

原帖由 93A_S3_6:30am 於 10-2-2012 11:07 PM 發表

我諗最重要的一樣野,應該91P有冇轉乘計劃?

有就唔該九巴大大彩色通告宣傳埋,仲要話俾人聽去邊區轉咩線,相信可以搶返一D慳錢但時間不太重要的學生!慳$3.8唔少野WO....