hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴「開設」特別路線 91P (15/2 生效)
開啟左側

[服務調整] 九巴「開設」特別路線 91P (15/2 生效)

AV512 發表於 2012-2-11 07:34 | 顯示全部樓層

原帖由 timmylee 於 2012-2-10 23:21 發表

無可否認...科大近期真係加強左宣傳
例子: 加banner/地下貼排隊指示

不過搬走晒d欄杆..

地下啲貼紙有冇打蠟 ? 冇嘅話應該好快就唔駛再見到張嘢..
someone2009 發表於 2012-2-11 09:10 | 顯示全部樓層
其實九巴最好自己搞下91M既開車時間,避免同91P拖卡

同埋開多班0830/0835 都肯定有捧場客(可以坐滿),因為實有人遲到
有次0845左右蛇車去寶林飛左牛池灣個站
samuelho668 發表於 2012-2-11 11:20 | 顯示全部樓層
似乎九記積極左搞P線
不過做生意既, 呢類頂閘賺錢線實左唔應該放過
Quanta 發表於 2012-2-11 11:30 | 顯示全部樓層

原帖由 ASV50 於 2012-2-11 04:41 發表

唔係唔識變通,係好多火雞人都好驚搭巴士入去
巴士站又要行遠D,小巴人龍長,但總叫做車海
兩者係載客量同車輛數目可以話打成平手
而小巴的確行車時間上優勝

最唔識變通既,不如話各位無早D去搭車.. ...

早 d 搭車唔係變通吧... 視乎情況決定揀邊樣先係變通的真義

始終有好多人都迷信小巴一定快的道理, 唔識去睇情況決定
而 91/91M 班次不穏, 又令到佢有時真係慢過小巴好多, 試多兩次都怕咗佢
someone2009 發表於 2012-2-11 11:56 | 顯示全部樓層

回復 23# 的帖子

其實好多版友都講過91M係好睇唔好食既線
頂閘上璧屋/新清其實對架車損耗都幾大
加上佢又有一大堆轉乘﹐同埋清水灣道既半價客﹐仲有小巴
換轉我係九巴有車都唔會優先加俾91M
如果91M/98A 既相反方向可以互相做order 既話,對將軍澳山上.科大一帶既客未嘗唔係好事

科大近邵氏個邊會有個新既運輸交滙處,應該可以俾九巴擺多幾架車清客

題外話:除左將荃線,鄭植之/科大一帶交通應該係西貢區議會討論焦點之一
gn3509 發表於 2012-2-11 11:58 | 顯示全部樓層
http://www.kmb.hk/tc/news/press/archives/news201202101579.html
九巴新聞稿
原帖由 someone2009 於 2012-2-11 11:56 發表
題外話:除左將荃線,鄭植之/科大一帶交通應該係西貢區議會討論焦點之一
今年葵青RDP冇將荃線存在,除非條線進取到連葵涌都唔停,如果唔係即係代表將荃今年開唔成

今期流行:690是原罪
Quanta 發表於 2012-2-11 12:35 | 顯示全部樓層

原帖由 someone2009 於 2012-2-11 11:56 發表
其實好多版友都講過91M係好睇唔好食既線
頂閘上璧屋/新清其實對架車損耗都幾大
加上佢又有一大堆轉乘﹐同埋清水灣道既半價客﹐仲有小巴
換轉我係九巴有車都唔會優先加俾91M
如果91M/98A 既相反方向可以互相做order  ...

91M 的「好睇唔好食」, 我諗最主要原因係佢行車里數同時間太長
91M 全程 16.6km 50min, 同 46X/47X/48X 差唔多, 只係比 296C/296D 短少少
雖然係有流水客, 但始終相對地係少數
不過 91P 里數短咁多, 營運情況會好 d
轉乘就睇情況啦, 其實如果班次密 d, 搶到小巴客的話, 呢班客通常都係轉地鐵的

你講「91M/98A 既相反方向可以互相做order」,
我唔係好肯定你實際意思
但我諗到 98A 同 91M 繁忙方向相反,
可唔可以繁時加 91P > 98A > 91P 的單向班次循環, 用盡載客能力,  減少 91P 私牌的浪費?

timmylee 發表於 2012-2-11 12:45 | 顯示全部樓層
科大近邵氏個邊會有個新既運輸交滙處,應該可以俾九巴擺多幾架車清客

最好係果度開, 之後沿校內通道去北閘個巴士站

原帖由 AV512 於 2012-2-11 07:34 發表

地下啲貼紙有冇打蠟 ? 冇嘅話應該好快就唔駛再見到張嘢..

初初果個星期冇...結果
而家貼多一層透明膠

香港科技大學(北) 91P
someone2009 發表於 2012-2-11 13:34 | 顯示全部樓層
原帖由 Quanta 於 2012-2-11 12:35 發表
你講「91M/98A 既相反方向可以互相做order」,
我唔係好肯定你實際意思
但我諗到 98A 同 91M 繁忙方向相反,
可唔可以繁時加 91P > 98A > 91P 的單向班次循環, 用盡載客能力,  減少 91P 私牌的浪費?  

對,我就係呢個意思
如果98A可以開創紀短棍,同埋91M全日來回行新清
93A/98A 既車order 91M/P 已經無咩問題

利安道轉新清個位已經整好左,寶林方向用車問題應該不大
依家2F/91M蛇車要私牌上山落山其實幾浪費
toyl 發表於 2012-2-11 14:05 | 顯示全部樓層

其實提早開車時間,會唔會係同時處理60分鐘用膳問題?
而家好似仲係蛇車柯打,咁今次會轉正字軌柯打(嘩...隨時係短金仲衰過之前喎...),根住私返鑽石山食飯?

以前搵106-S1柯打咪好囉,不過班客唔識預時間搭車,等車+行車時間真係除笨有精啦。