hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴「開設」特別路線 91P (15/2 生效)
開啟左側

[服務調整] 九巴「開設」特別路線 91P (15/2 生效)

GA5505.六小孩 發表於 2012-2-11 14:39 | 顯示全部樓層

原帖由 ASV50 於 2012-2-11 04:41 發表

唔係唔識變通,係好多火雞人都好驚搭巴士入去
巴士站又要行遠D,小巴人龍長,但總叫做車海
兩者係載客量同車輛數目可以話打成平手
而小巴的確行車時間上優勝

最唔識變通既,不如話各位無早D去搭車.. ...

好老實講,我唔覺 11 號小巴車海... 當然唔係話要好似 1A 咁啦

佢朝早 8 點幾平均都要成 3-5 分鐘一架
但係巴士 10 分鐘點都有一兩架

雖然巴士慢 (20-25 min vs 10 min),但係點都載得多人過小巴
助養兒童 每日 $7
timmylee 發表於 2012-2-11 17:52 | 顯示全部樓層
原帖由 GA5505.六小孩 於 2012-2-11 14:39 發表

好老實講,我唔覺 11 號小巴車海... 當然唔係話要好似 1A 咁啦

雖然巴士慢 (20-25 min vs 10 min),但係點都載得多人過小巴 ...

91M...8點半打後..班次唔太穩定
有幾次奶過野(8點9在牛池灣等車, 等到過左9點先有車)...搞到唔敢搏

而小巴每日變化都幾大下, 有時8點9等車同9點等車係冇咩分別, 都係9點2左右落車
香港科技大學(北) 91P
toyl 發表於 2012-2-11 19:03 | 顯示全部樓層
原帖由 timmylee 於 2012-2-11 17:52 發表

91M...8點半打後..班次唔太穩定
有幾次奶過野(8點9在牛池灣等車, 等到過左9點先有車)...搞到唔敢搏

而小巴每日變化都幾大下, 有時8點9等車同9點等車係冇咩分別, 都係9點2左右落車 ...

因為清水灣道小巴落客位朝朝早7:30-8:30都塞車 (無錯,就係1A/11的車海),
所以8點幾91M番車未必準時。
如果好似以前咁用外來大金車柯打或者會好少少。
toyl 發表於 2012-2-11 19:22 | 顯示全部樓層

原帖由 GA5505.六小孩 於 2012-2-11 14:39 發表

雖然巴士慢 (20-25 min vs 10 min),但係點都載得多人過小巴 ...

其實小巴唔係真係咁多車,相對巴士,當然非繁時搭小巴著數啦!
~誰@359~ 發表於 2012-2-11 19:28 | 顯示全部樓層
原帖由 someone2009 於 2012-2-11 13:34 發表

對,我就係呢個意思
如果98A可以開創紀短棍,同埋91M全日來回行新清
93A/98A 既車order 91M/P 已經無咩問題

利安道轉新清個位已經整好左,寶林方向用車問題應該不大
依家2F/91M蛇車要私牌上山落山其實幾浪費 ...
上繁都仲可以有少少值得考慮
但而家下繁果四班創紀短棍已經搞到下繁98A班次大亂,唔適宜再開短棍
字大只顯得人自大
HV7025 發表於 2012-2-11 23:34 | 顯示全部樓層
其實大部份返UST既朋友都識得按時間去搭巴士定小巴
freshman 9月最初可能會迷信小巴快D, 返九點堂都排長龍等
但過一排就會知道等巴士可能除笨有精, 返9點就會等番91/M
另外去到10月既時候都明顯少左人等車, 因為D人都會走9點堂
返得耐左既人更加會發現91M既轉乘好好用, 繼而放學出MK尖咀玩都會用91M轉26,27, 捨棄小巴地鐵

去到非繁忙時間, 多數時候都係等小巴好過巴士, 就好自然行去等11號小巴

另外91P頭班開0805, 返到UST應該8點八都未到, 好似早左D

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
Choi + 1 我索性較岩時間坐792M返 :p

查看全部評分

不明白 到底辱了你哪裡 總覺得世界與你為敵
toyl 發表於 2012-2-12 00:25 | 顯示全部樓層

回復 36# 的帖子

講轉乘,以前26,27仲有熱狗果陣最屈機,過一過熱狗再坐91M仲平過全程!
最好彩當年有一朝見到DK4553@27,坐兩個站去利安道,之後第二日架車已經留廠等除牌……

我以前都係坐頭班特車多,都夠時間落LG1 grab&go,反而尾班8:30通常9:02先落到車……
如果開8:05,再因應人多再行慢一D,應該8:40到啦,都仲叫可以坐低食到早餐...
好睇有無人白石窩落車...

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
Choi + 1 我當年旺角返科大仲平過彩紅返 :p ...

查看全部評分

eric278 發表於 2012-2-12 22:11 | 顯示全部樓層
91M其實是何時開始開辦科大特車(不經新蒲崗),及何時加設回程特車?
因為search過網站都找不到相關歷史資料。

多謝解答。
還看香港公交
timmylee 發表於 2012-2-12 22:35 | 顯示全部樓層
原帖由 eric278 於 2012-2-12 22:11 發表
91M其實是何時開始開辦科大特車(不經新蒲崗),及何時加設回程特車

多謝解答。

298P取消之替代品
2006年6月左右
香港科技大學(北) 91P
kiwai 發表於 2012-2-12 22:43 | 顯示全部樓層

原帖由 eric278 於 2012-2-12 22:11 發表
91M其實是何時開始開辦科大特車(不經新蒲崗),及何時加設回程特車?

多謝解答。

如果冇記錯, 91m在02年10月15日出通告話加往科大的特車
而回程班次係07年5月2日開始出通告加的(非正式的特車好早之前就已經有)