hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士車務及車廂設備討論 (B0) 九巴63X, 73X, 270A, 278X, 279X更換掛牌消息
開啟左側

九巴63X, 73X, 270A, 278X, 279X更換掛牌消息

dippy 發表於 2012-3-6 01:09 | 顯示全部樓層

edhong 發表於 2012-3-6 01:38 | 顯示全部樓層
89B 發表於 2012-3-6 02:04 | 顯示全部樓層
原帖由 LF5502 於 2012-3-6 00:52 發表
開戰 la......

270A 同埋 279X 全部字軌換直
73X 同埋 278X 加入

但炮火誤中 63X

L 廠現有 11架 ASB,
最後會走剩幾多呢 ??

上水地区沙廠宜家得7部直車掛牌,九廠唔多直車都放2部玩野先
但今次直角廠一野大你12部好野
,仲看死沙廠唔可能跟,
除非沙廠學42A般掛特車既新蛋同區内缐直車嘔返出嚟.

唔知荔廠下次會否玩到72,同係沙廠外經過既86掛直哂命

世界火車/巴士站巡禮2015 復活
kingprowm 發表於 2012-3-6 08:29 | 顯示全部樓層

原帖由 89B 於 2012-3-6 02:04 發表

上水地区沙廠宜家得7部直車掛牌,九廠唔多直車都放2部玩野先
但今次直角廠一野大你12部好野
,仲看死沙廠唔可能跟,
除非沙廠學42A般掛特車既新蛋同區内缐直車嘔返出嚟.

唔知荔廠下次會否玩到72,同係沙 ...

沙廠 K 線 88K, 83K, 86K, 85K 都開始陸續嘔返直梯出來, 睇吓幾時到 87K
我覺得荔廠今次將直從區內線轉返出來掛長途線的確做得好,
始終 ATE 張凳坐得比較舒適
GK9112@66-01 發表於 2012-3-6 08:42 | 顯示全部樓層
KV5952 發表於 2012-3-6 09:29 | 顯示全部樓層
原帖由 LF5502 於 2012-3-6 00:21 發表
荔廠大反攻.....

唔知幾時到 271 ??

其他廠好似攻北區多 73X都係順手執兩架姐
271 72X 呢D 算啦
原帖由 nickhei 於 2012-3-6 00:53 發表
44M冇左歐3有D可惜,咁ORDER 41A有冇問題呢?
43要還原3金時代,加上出金出得咁少,咁輪椅客咪好麻煩
好心城隧線同279X唔好用直啦
63X同270A用新B9都合理

btw,早前(大埔?)DC要求有20多部新車比水廠其實包唔包埋其他廠派車? ...

而家鬥車 理得你上唔上到車
FBI2 發表於 2012-3-6 09:37 | 顯示全部樓層

原帖由 GK9112@66-01 於 2012-3-6 08:42 發表
唔止,北區巴士路線已經有超過十部直梯掛牌(已計剛剛荔廠新車務調動上掛
掛牌),名單有:
279X  >  KX675丶KY4464丶LN9940丶LB9756丶LR931丶LE8548丶LE8602及LE8684
270A > PZ9039丶PZ9163丶RA195丶LR7977丶KZ9022丶PX85 ...

師兄,#4單野點計先? 無緣無故話人地放流料,但實情並非如此,是否應該對無辜被指責的板友作出適當的交代?
這只是我個人意見.

說回正題,今次279X加多幾部直,係明智之舉,現時279X既白板,好多時成個走廊位都係麻包袋,根本唔夠位擺.反而用ATE可以放多D麻包袋俾輪椅位.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
nickk 發表於 2012-3-6 09:46 | 顯示全部樓層

回復 36# 的帖子

72X,271呢d等多排堆大康豪到期後沙廠自己出車慢慢玩好過啦...
OMG
GK9112@66-01 發表於 2012-3-6 09:59 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2012-3-6 10:10 | 顯示全部樓層

原帖由 GK9112@66-01 於 2012-3-6 09:59 發表
其實上年沙廠有一次車務有人話270A會掛NA牌的B9,結果有好多北區版友就信以為真,最後證實了是流料,隨即有無數人放了類此消息,從此如果再收到北區有關掛新車時,所以我才用一個半信半疑的心態去看。 ...

但係師兄你係#4回文中公開懷疑樓主放流料,個人認為對樓主不公,是否應該作出適當的交代呢?
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工