hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士車務及車廂設備討論 (B0) 九巴63X, 73X, 270A, 278X, 279X更換掛牌消息
開啟左側

九巴63X, 73X, 270A, 278X, 279X更換掛牌消息

GM3701 發表於 2012-3-7 11:19 | 顯示全部樓層

原帖由 ASV50 於 2012-3-6 00:57 發表

63X係順手?

橫豎要晒比其他廠
要要一套ATR比44M

不過我認為44M、43換車之後先似正常派車。。

不正常...
44M 地位起碼可以用電牌車掛...
43,唔用直唔緊要,電牌車就夠,5架可能太多,3架又少左D
4架就差唔多(13架掛牌出10架黎講)
GM3701 發表於 2012-3-7 11:20 | 顯示全部樓層
原帖由 nickhei 於 2012-3-6 01:00 發表

雖然冇左批直,但希望43可以加番足夠金車

嗯,3架加番去4架都ok ga la
3直+1電躉/豬 就可以了
或者2直 2架躉/豬都ok
GM3701 發表於 2012-3-7 11:27 | 顯示全部樓層
原帖由 kingprowm 於 2012-3-6 08:29 發表

沙廠 K 線 88K, 83K, 86K, 85K 都開始陸續嘔返直梯出來, 睇吓幾時到 87K
我覺得荔廠今次將直從區內線轉返出來掛長途線的確做得好,
始終 ATE 張凳坐得比較舒適 ...

最尾兩句我同意
但換番D電牌金畀人都好d丫
直變膠躉,直變白板
咁換法,對其他線差得滯wor
GM3701 發表於 2012-3-7 11:31 | 顯示全部樓層

原帖由 Wattyung 於 2012-3-6 11:19 發表
(利益申報:小弟住青衣山上)

42A新車變"舊DD"嘅車係有D唔開,但以服務層面咪又係低地台,所以乘客係唔覺服務倒退了。
但43服務一班上山落山的客而且好多係長者,金變白確實係服問倒退了。(是但啦,D呀伯呀婆又唔會投訴嘅,有車咪上囉,D車多D位仲好,佢哋可能做喜歡。一早估到批AVBW唔會擺得耐)
.net. H9 W$ |& _8 A0 h% a( J% I. o, f
Anyway,又換一批車,又有新面孔俾我影。

42A換BW都ok既,但換膠躉+3AD就接受唔到= =
43 2架AVBW變為1架電牌ATR/3ASV+1架AV都接受到,起碼12月果次加金真係賺左
而家..就真係大倒退
GM3701 發表於 2012-3-7 11:32 | 顯示全部樓層
原帖由 FY8389 於 2012-3-6 11:49 發表

可能遲下43繼續倒退, 減少2+2

你咁講起...我都覺得有機會

當d 續命AD過檔果陣....隨時2架2+2都變左續命
而家都已經夠慘...
kingprowm 發表於 2012-3-7 13:07 | 顯示全部樓層
原帖由 GM3701 於 2012-3-7 11:27 發表

最尾兩句我同意
但換番D電牌金畀人都好d丫
直變膠躉,直變白板
咁換法,對其他線差得滯wor

好可惜荔廠電牌金車嚴重不足, 荔廠真係差不多條條線都有唔少柯打要做
如果當初龍躉改裝做九巴車果陣順手換埋電牌咪好囉
GM3701 發表於 2012-3-7 15:51 | 顯示全部樓層

原帖由 kingprowm 於 2012-3-7 13:07 發表

好可惜荔廠電牌金車嚴重不足, 荔廠真係差不多條條線都有唔少柯打要做

如果搵39a/31/18 食番膠牌咁就得了
如果44m要換番電牌ge話

18 1金換1白,43換番架金(膠/電都得),都ok
GM3701 發表於 2012-3-7 15:55 | 顯示全部樓層
原帖由 KG1428 於 2012-3-6 19:03 發表
42A,43,44M大降級
42A變回雜牌車款。
43,5部金變3部金
44M,還原基本步

好心73X上AV,跟手43上ATE。
新車上在繁忙時間線,會不會有點浪費?

42A降得不合理...只係講果2部膠牌...

你意思係...73x上hg7385,hj7748,43 BW換ATE?
係既我完全同意
GM3701 發表於 2012-3-7 15:57 | 顯示全部樓層
原帖由 xco 於 2012-3-7 00:52 發表
42A新換果堆車..掛唔耐..相信.唔洗好長時間..會再換.......

出新b9可能換番走2架膠牌,同埋部分bw
希望到時洗牌比番1架金43,電牌車比44m就夠
89B 發表於 2012-3-7 16:27 | 顯示全部樓層

原帖由 kingprowm 於 2012-3-7 13:07 發表

今次調動大原則都係批膠ATR徹離公路線

同沙廠上年北區大執位一樣把批車放係區内既流水缐省油
只係今次唔係用大金豬或且洗衫板,而係直梯車

我估72x,48x批荔廠字軌都可能好快换

btw.其實63X應該乘畤俾部AVC試下頂唔頂閘

世界火車/巴士站巡禮2015 復活