hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 十二米雙層上山頂?
開啟左側

[問題] 十二米雙層上山頂?

kei_hk 發表於 2012-12-8 10:27 | 顯示全部樓層

原帖由 Neutroginger 於 2012-12-8 12:14 AM 發表

岩... 真係有圖有真相
冇理由一個巴士車長分唔出一部12米同10.3 米既巴士

10.3 米既Trident 個門口咁窄已經係唔同啦

我又這樣睇﹐個司機可能真係無為意都唔定。  (前題 : 這位司機唔係專行15號線﹐平時會行其他路線)

當司機取車時﹐見到「正確」的車﹐便"盲仲仲"上車開走做生意﹐真係未必會為意我今天的工作﹐有沒有指定用車。

上面有人講﹐部車是由車廠出發的﹐由車廠去到中區﹐真係沒有什麼窄路﹐12米 & 10米車﹐真係未必有太大分別﹐所以未必意會到出問題用錯車。

假如部車係由車廠吉車直上山頂﹐可能真係開始上山才驚覺有點問題﹐便是部車長了。如果部車由中環開車﹐但司機沒有下車﹐去到總站便即時開閘上客﹐都係未必發現取錯車的。
去到部車都開始上山﹐仲可做乜?  
一係硬著頭皮繼續行程﹐一係搵位停車打電話番公司求救。

結果係點? 據上文的資料﹐係繼續行車﹐所以咪出事囉。

估計 :司機知道用錯車後﹐以為只係部車較長﹐但以他的駕駛技術而言﹐有能力安全上落山。但係他估唔到部車會唔夠過橋﹐因為他無想像正常用的車係車身較矮的﹐無留意過平時駕雙層車可安全通過的地方﹐原來係標準高度的雙層車會出事。

da93 發表於 2012-12-8 13:02 | 顯示全部樓層
原帖由 89B 於 2012-12-8 03:52 發表

但原本該日取3020既車長唔會出聲無咗部車
段估佢唔會又未訓醒渣走部3320呱

九巴派更一向唔用車隊no.,所以只有可能取錯相近車牌巴士出現

搵唔到車,
派更頂多以為有車頂住你欏唔到,
派第二架俾你

對於冇掛牌車既新記就更加
tomchen 發表於 2012-12-8 13:36 | 顯示全部樓層
原帖由 leungfan 於 2012-12-8 10:14 發表
果段路限高4米
拱形既橋
攞到正中間都應該岩岩好貼住條橋...
33xx都要踩少少雙白線先上到去, 條路都係差唔多夠高咁

33XX 唔駛過雙白線過橋底上山頂是 ok 的。
syp 發表於 2012-12-8 13:39 | 顯示全部樓層

原帖由 PC2625 於 2012/12/8 01:35 發表
如果喺行 9 號石澳道路段及 14 號大潭水塘主壩路段相信會好刺激! 我會第一個坐!

14 號大潭水塘主壩路段影響大嘛? 好多時巴士係等成條壩冇晒對頭車至行, 就算對頭有車, 都係同對頭車慢慢擦身而過, 呢段路最大問題係車身闊度, 而唔係車身高度和長度噃。
下一站係西營盤
1005 發表於 2012-12-8 14:21 | 顯示全部樓層
原帖由 syp 於 2012-12-8 13:39 發表

14 號大潭水塘主壩路段影響大嘛? 好多時巴士係等成條壩冇晒對頭車至行, 就算對頭有車, 都係同對頭車慢慢擦身而過, 呢段路最大問題係車身闊度, 而唔係車身高度和長度噃。 ...

其實部車 0既高度唔多唔少都影響14/314
用開0個款車經過有關路線
D樹都唔會刮得部車咁傷

但而家14用33XX
一到星期日314用BB龍或者短龍就好麻煩
314 0既雙層車車頂撞樹情況都幾普遍
有時候我都幾懷疑
年頭城巴241車頂批角
會唔會都係因為行314時撞樹而造成
快樂有時,唯有Timely
alan2011super3 發表於 2012-12-8 15:35 | 顯示全部樓層
原帖由 大聲公 於 2012-12-8 01:20 發表

本身廠簽到時應取3320 結果就拎左3020
柯打完720(定係720P 小弟有待查証)再私交廣開往山頂

不知昨日3320@18P同此case有冇關
AMALA!!! PAZZA INTER!!! AMALA!!!
FORZA I
Neutroginger 發表於 2012-12-8 16:46 | 顯示全部樓層

回復 41# 的帖子

可能個故事真係咁都唔出奇
上左山先知架車長左, 但係唔得架車都高左
DT716@71A 發表於 2012-12-8 18:14 | 顯示全部樓層

回復 41# 的帖子

我都認同係咁都唔奇:

佢私上山做一單,唔為意車長構成行車問題同難度。去到橋位先知奶野出事,若然載客上山,一般來說中環—灣仔峽都唔為意,但其實數漏左僑福道盡頭調頭處:該處用SF 擺岩軚先岩岩好唔駛倒後出到去,用3300 一定要倒車;更何況用3000 等12 米車
da54 發表於 2012-12-8 18:16 | 顯示全部樓層
原帖由 PB602 於 2012-12-7 23:30 發表
一句講晒,有圖有真相。

首先兩款車個內隴好唔同,另外兩款車長度爭兩米,司機轉彎時無理由察覺唔到,好似交易廣場轉入坑個彎,長車同短車個位唔一樣。 ...

件事真係好難令人相信..... 不過呢件事據說已經係新巴內廣泛流傳,而且據說肇事車長係字軌師傅,所以大家都覺得好離奇....

Anyway... 這是你想要的圖... 史上第一部上左去山頂廣場的 12 米雙層巴士....:
3020 damaged at peak.jpg

評分

參與人數 26aPower +17 HugeC +21 收起 理由
bus_mister + 1 yeah
NERC450 + 1 + 1 THANKS =]]
syleung + 1 有圖有真相
HY671 + 1 great
Crotone + 1 + 1 勁!!!有圖
yyy5138 + 1 + 1 有圖即刻唔同晒
AVW84_LZ5287_6A + 1 有圖有真相
devin-1216 + 1 + 1 有圖有真相
LN9267 + 1 + 1 感謝da54兄
peter121484 + 1 有圖有真相
PC3112 + 1 有圖有真相
HE7921 + 1 + 1 創富廠又多部沒有賠償既意外車 ...
天空之神 + 1 + 1 有圖有真相
nwfb1601 + 1 有圖有真相
Brianonly + 1 有圖有真相
DT716@71A + 1 證實左啦
DA8218 + 1 + 1 thx for sharing
3ad150 + 1 不能不相信12米成功上山頂
DW8306 + 1 + 1 有圖有真相
GK9141 + 1 有圖有真相
prmy3008 + 1 + 1 至於你們信不信?反正我信了
S3BL417 + 1 nice
LNChickenRice + 1 + 1 終於見到部車0既情況...
PB602 + 1 有圖有真相
neoplan720p + 1 + 1 thx for sharing
petcity + 1 有圖有真相

查看全部評分

至於你們信不信?反正我信了
teddybus 發表於 2012-12-8 18:33 | 顯示全部樓層

原帖由 DT716@71A 於 2012-12-8 18:14 發表
我都認同係咁都唔奇:

佢私上山做一單,唔為意車長構成行車問題同難度。去到橋位先知奶野出事,若然載客上山,一般來說中環—灣仔峽都唔為意,但其實數漏左僑福道盡頭調頭處:該處用SF 擺岩軚先岩岩好唔駛倒後出到去,用3300 一定 ...

印象中33xx 好似都試過可以一手軚調頭...