hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) 有關客貨車收緊法例
開啟左側

有關客貨車收緊法例

virus 發表於 2006-3-9 01:47 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
leslie 發表於 2006-3-9 02:37 | 顯示全部樓層
原帖由 arhang2001 於 2006-3-8 23:54 發表

平係一件事,問題係貨物運輸根本唔屬於的士業務範圍。

試過係屋企樓下見到架的士,係派海鮮,一袋二袋鱔係車尾廂,真係死未....

少事啦,"亞力士.方"賣廣告果間快餐店6,7年前已經使用的士送餐,某次我在雜誌社做攪party叫到會,佢地就是搵架的士送食物黎

窮則變,變則通,客貨van做到,的士又得唔得?

仲有,用Light Goods Vehicle(輕型貨車)登記的唔一定是Hiace, Urvan, Bongo, Transit, Daily呢類車,仲有成批5.5噸以下的 Isuzu, Hino , 三菱Canter,呢d都好少有人會當"貨van"租來作非運貨用途吧!如果一禁起上來,肯定對物流業好大影響...就算只係唔俾上客運大樓,好lor,人家送你到東涌/後勤區再轉巴士/的士,真係搵來攪

我始終覺得,增加的士座位及規範輕型貨車服務才是治本,要輕型貨車cut座位呢討好的士業界的建議,只是擾民.
orange 發表於 2006-3-9 02:41 | 顯示全部樓層
原帖由 virus 於 2006-3-9 01:47 發表

這個提議跟當年AP69意外發生後,
提出禁止雙層巴士行走屯門公路一樣,是不切實際,
亦是國際的大笑話。

在根本沒有把握解決問題之前,
再行深化雙方的矛盾,最後的輸家只會是政府。

所以有雜誌話局長只識派片(利益)俾人,
根本無去解決問題,今日的士係中環泊幾
架車就可以要求減石油氣氣價,不准貨van
入機場,明天係咪要貨van公司派人塞住政
府總部門口就要收回成命?

而家行行都有競爭,你估貨van唔使入貴油
俾其他同行搶生意,有時覺得的士要自我增
值,或者容許的士有調整價格空間,做生意任
何時間都難做,只係你點去調整適應社會要求

PS:提起搭的士出機場,早年有朋友試過晚上搭
綠的由機場出荃灣地鐵站,個司機差o的唔想載,
理由話路程短(連隧道費成$250),加上佢話綠的
唔停得荃灣(實際係可以停地鐵站),結果全程車
那位乘客獲得司機的黑面對待
norrislaw 發表於 2006-3-9 02:52 | 顯示全部樓層

原帖由 HY671 於 2006-3-8 21:50 發表
可以坐機鐵、機場巴士;而住酒店既可以用酒店既穿梭巴士。

不過唔俾客貨車入去成個機場又好似過份左少少,其實客貨車合法載住貨同人,
有乜理由要趕絕人?你話果d無行李齋載人就話姐。

仲有,的士行內亦有 ...

好似我住既地方,又冇機鐵,只得E線車,去機場坐客貨車的確比的士平。
仲有,以美孚-藍田麗港城為例,的士要90幾蚊,VAN都係58蚊。
leslie 發表於 2006-3-9 03:02 | 顯示全部樓層
原帖由 orange 於 2006-3-9 02:41 發表

所以有雜誌話局長只識派片(利益)俾人,
根本無去解決問題,今日的士係中環泊幾
架車就可以要求減石油氣氣價,不准貨van
入機場,明天係咪要貨van公司派人塞住政
府總部門口就要收回成命?

派片? 我覺得冬姑咁攪落去遲早會變成"開片"-家下只是"頭痛醫頭"吧了!

的士牌是發給人用的,不是抄的

個人覺得,今次的士業界真是太野蠻了,油費加唔止佢地,抗議不是問題,但多番以擾亂民生的行為作籌碼,真是十分討厭,以公關角度看,他們真是輸晒民心...

俾條15/16大家:
去金紫荊廣場睇降旗時,不妨留意下警方是坐咩車來?(提示:不是AM車)
A:的士
B:輕型貨車
arhang2001 發表於 2006-3-9 03:20 | 顯示全部樓層
我可以同大家講,而家雙方已經勢成水火,有的士業人士公開表明
唔會係路上讓路俾客貨車,呢班人,仲衰過黑社會。

作為半個客貨車業者,我可以講我地完全係處於被動既狀態,
搞事者係班的士佬。

arhang2001 發表於 2006-3-9 03:25 | 顯示全部樓層

原帖由 leslie 於 2006-3-9 03:02 發表

派片? 我覺得冬姑咁攪落去遲早會變成"開片"-家下只是"頭痛醫頭"吧了!

的士牌是發給人用的,不是抄的

個人覺得,今次的士業界真是太野蠻了,油費加唔止佢地,抗議不是問題,但多番以擾亂 ...

而家佢地係燒埋政府果疊,佢地話政府包貨VAN 亦都係唔岩,大昌咁大間車行亦係做緊
非法生意,連政府都嘈埋,我真係吹脹。

二戰時,日本四處樹敵,中國都未打完學人打美國,最後結果係點,大家都知,
引以為鑑啦的士從業員!
cyclist 發表於 2006-3-9 03:32 | 顯示全部樓層
而家的士咁做咪好囉,搞到咁大輸左就乜都無
而家仲免費幫客貨車賣廣告tim,搞到係人都知van仔長途平d
leslie 發表於 2006-3-9 03:35 | 顯示全部樓層
原帖由 arhang2001 於 2006-3-9 03:25 發表

而家佢地係燒埋政府果疊,佢地話政府包貨VAN 亦都係唔岩,大昌咁大間車行亦係做緊
非法生意,連政府都嘈埋,我真係吹脹。

二戰時,日本四處樹敵,中國都未打完學人打美國,最後結果係點,大家都知,
...

非唔非法就唔係因大間定細間0既,大把經營"非法村巴"的公司都好大間

政府ma...都唔抵爭架啦,成日諗縮數,請人就contract 工,外判...

不過,好多的士司機都是苦的一群,攪事的都是果班"車主","持牌人"...希望d司機多少少獨立思考,判斷依家是發生緊咩事,唔好係唔係都"人做我做"啦
leslie 發表於 2006-3-9 03:44 | 顯示全部樓層

原帖由 cyclist 於 2006-3-9 03:32 發表
而家的士咁做咪好囉,搞到咁大輸左就乜都無
而家仲免費幫客貨車賣廣告tim,搞到係人都知van仔長途平d

好坦白,的士果邊想翻抄上次小巴vs非法村巴一役,因據知佢地出手只是俾左政府一把刀去管制A08牌,果一役之所以成功,跟本是連村巴界自己都想借機向政府抗議佢地"協助"某大專利巴士公司旗下的非專利部jei...

哈哈,至少d白牌又未去到埋的士站搶客或隨街俾人截/兜客,同的士性質都唔同啦!