hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) 有關客貨車收緊法例
開啟左側

有關客貨車收緊法例

bus 發表於 2006-3-9 22:57 | 顯示全部樓層

原帖由 arhang2001 於 2006-3-8 23:54 發表

平係一件事,問題係貨物運輸根本唔屬於的士業務範圍。

試過係屋企樓下見到架的士,係派海鮮,一袋二袋鱔係車尾廂,真係死未....

我都見過冇人坐只係車4羅菜
norrislaw 發表於 2006-3-9 23:46 | 顯示全部樓層
原帖由 Alex_Tsang 於 2006-3-9 08:19 發表
的士佬,好景那時你們短程又唔做,難去又唔去,現在生意沒有以前咁好,就出來
嘈三嘈四,只可說句係報應!

適者生存,在不景氣之時應該想一想其他辦法,唔係出來嘈三嘈四佔便宜.

好似清明咁, 喺富山上車, 個的士大佬就用個CALL台喺度呻,話開左幾個鐘最後都係返番去富山(嫌短途), 心諗你果日咪唔好開工囉, 冇人迫你架!
ATR1 發表於 2006-3-10 00:13 | 顯示全部樓層
而家好多o既的士大佬都係咁,好似有一次落雨由朗屏搭車去橫洲,個的士大佬好似
唔信咁,好明顯係嫌近...

咁大把o既,下次就去搭返唔駛錢o既K68囉,反正預到時間o既,仲乜要比$12.5仲要
咁受氣?

又好似另一次上大棠咁,五個人上到車,成程車係咁呻話上大棠...唔想車五個人上大
斜路?唔駛上o既做乜唔坐巴士甚至係小巴丫...咁唔想做就真係唔好做囉...

而家D人真係最識發惡,乜o野都賴人地,但係又完全唔檢討自己成個行頭係點。「石
油氣事件」、「客貨車事件」,真係完全得啖笑。正如之前咁多位所講,加油費唔係
得佢加,同佢地用埋同一種o既o野小巴咪一樣要加...

的士咁乞人憎,自己完全無檢討過,生意差,唔多唔少係因為服務差,個個不如搭返
公交;而響路上面又四圍樹敵,以為自己真係成條路係佢行晒咁...不過學車o既時候
亦都因為佢地呢D咁好o既的士大佬同小巴大佬,比師傅教識我睇個位係o岩定錯,亦
都教到我對住呢D的士大佬就「企o岩位」去食晒佢...
leslie 發表於 2006-3-10 00:19 | 顯示全部樓層

原帖由 norrislaw 於 2006-3-9 23:46 發表

好似清明咁, 富山上車, 個的士大佬就用個CALL台度呻,話開左幾個鐘最後都係返番去富山(嫌短途), 心諗你果日咪唔好開工囉, 冇人迫你架!

車,密食當三番ma,多d黎密d手lor,一係咁唔like咪私牌行遠d先做生意lor

有次由觀塘定鋰魚門上將軍澳靈灰閣拜山,我地叫個的士司機停辦事處果邊,佢扮聽唔到唔停兜後面行多成個字同跳多成$20錶都有(Total成$40幾至$50),我果日唔舒服唔同佢嘈ja,唔係我一定報警!之後有次上去,我都怕左d的士,call架貨van由樂富過去,岩岩5個人加一袋二袋衣紙呀,$60大元攪掂

另一次呢,05年情人節果晚QE後面的衛理道去九龍城食野,佢夠膽同我行公主道+窩打老道去,兜到唔知去邊,我地成車人已經問佢是不是唔識行,去到MCS都仲唔入右線而直去,結果我地要求佢改番樂富,要佢行聯福道同聯合道,佢仲好唔滿意咁,到樂富時仲專登chock架車.當日因女友大人病得好勁同好肚餓我先無叫佢駛去警署!

有大旗俾你班友又點?一樣當我地d客是"亞旺"咁玩...呢d貪得無厭的的士司機實在過份!
FX8173 發表於 2006-3-10 00:23 | 顯示全部樓層
的士佬乜都抗議一番﹗叫政府幫乜幫物﹗
睇o黎呢個政府都仲係好似老董果時一樣,弱勢﹗
睇下幾時有貨 Van 遊行(3月24日)、小巴遊行、私家車遊行…

*如果有私家車遊行,我實去支持﹗要求減油稅同起低稅油站﹗的士有點解私家車無?﹗
CZ_6686 發表於 2006-3-10 01:06 | 顯示全部樓層
其實的士生意真係唔好,但唔代表可以發窮惡
起碼油錢已經平左一大截,支旗細D就要睇你面口
係架原裝軟奶奶避震既皇冠/紅運入面比冼拿上身既司機左拋右拋
墳場殯儀館又叫人地早一個街口落
兜路揀客樣樣齊
不過一竹槁唔可以打哂成船人既
有D的士佬真係大細旗都會同你嗲餐飽
有D就好似你殺左佢老豆咁款
唉...點解唔可以學下對人好D呢?

支持呀!!私家車應該抗議油價同入口稅!
Bridgestone POTENZA RE001 Adrenalin
arhang2001 發表於 2006-3-10 03:50 | 顯示全部樓層

原帖由 AA48@43A 於 2006-3-9 19:37 發表

15+(5x10)=都成75蚊la...

唔載...告佢拒載lor!

冇,一包沙10kg,一包泥40kg,我咪睇下佢地車得幾多囉,橫掂又冇講明行李限幾重既。
norrislaw 發表於 2006-3-10 06:23 | 顯示全部樓層
原帖由 AA48@43A 於 2006-3-9 19:36 發表

之前有ga...

包的士載人出勤係做過...

不如下次叫食環署用的士捉小販, 睇下邊個死...

教育署去視學都係坐客貨車,不次咪試吓用的士囉, 淨係「停車等候」跳錶都夠佢做
norrislaw 發表於 2006-3-10 06:27 | 顯示全部樓層
的士司機眼中,25蚊以下就唔好坐,最好就個個都係大旗。

仲記得黃子華棟篤笑講過,的士司機問個客:-

「知唔知點解香港政府將香港劃成19區呀?就係話俾你地呢D搭的士既人聽,你由黃大仙坐的士去黃大仙,你咪喺黃大仙囉, 搭乜鬼的士啫?」

笑爆咀, 不過真係有D咁既人.....

全力支持客貨車!
art0925 發表於 2006-3-10 17:35 | 顯示全部樓層

hey, you know how I deal with these kind of driver, I call the cops (and I did that at least 3 times before), once you are serious and call the cops, they will be really afraid, cause they don't want to get fine...Also, both my sisters are lawyers, and they don't mind helping me to sue the taxi driver if he doesn't use the fastest route, I will definitly sue for losts time, as time=$$$.

原帖由 leslie 於 2006-3-10 00:19 發表

車,密食當三番ma,多d黎密d手lor,一係咁唔like咪私牌行遠d先做生意lor

有次由觀塘定鋰魚門上將軍澳靈灰閣拜山,我地叫個的士司機停辦事處果邊,佢扮聽唔到唔停兜後面行多成個字同跳多成$20錶都有(Total成$40幾 ...