hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [價值觀問題] 搭短途巴士╱講豪華巴士有罪嗎? ...
開啟左側

[服務調整] [價值觀問題] 搭短途巴士╱講豪華巴士有罪嗎?

關閉 [複製鏈接]
dongfeng 發表於 2013-2-17 00:50 | 顯示全部樓層

既然樓主年紀小小,以神童級考入大學,便應修心養性,不要再貼「益」文,專注學業,不要浪費家人付學費予你讀U喔!
에이핑크 대박!
hkcctim2012 發表於 2013-2-17 00:51 | 顯示全部樓層
原帖由 lrt505 於 2013-2-16 23:04 發表

我原意係想讓其他人身同感受,乘搭「富貴獨市巴士」
1)我基本上唔覺得有感同身受,只係覺得你喺度曬命(你都唔係第一次俾人話啦,你洗唔洗原意咁多次啊,定係你get唔到我地話你咩???)
2)香港咁大,巴士公司點可能做到完全點到點服務,肯定有d位係只有貴車咁啱做到點到點,咁想平轉一兩次車都唔係咩困難事掛?
而且貴車佢ge車資定價係for搭長途而唔係嗰d搭幾個站,仲有長途車原本車程就耐,如果加雙向分段,多咗人搭短途,咁咪耐上加耐??
3)豪華巴士有冇咁多人搭先?有ge話巴士公司仲唔開多d?唔通巴士公司咁on居有錢唔賺??就係冇咁ge需求先至唔開咋嘛,仲有你話強逼人迫巴士,何來強逼呢,你大可以轉搭其他交通工具~(你應該唔會嫌貴掛,利東落香港仔你都搭A10)
4)就係e+d嘢越來越貴,生活又艱難,有個錢都慳住唔好亂洗.我唔知你d錢係你打工定係問父母攞,如果係前者我會建議你都係留番d唔好洗到咁盡,好多嘢話唔埋;如果係後者,唔該你自己反省下,父母賺錢好辛苦ga,就算你屋企係大把錢,d錢都係你父母ge,唔好諗住佢地d錢就係你d錢,如果佢地有朝一日唔俾錢你,你應該就會明白..
5)我地一直都冇話你有罪,係你自己良心責備姐...

如果你唔想睇上面咁長ge,我總結一句:
我(地)唔中意你咁樣ge行為,如果你滿意可以改正,如果你唔滿意可以離開

PS:好似認真得濟,sor...如果有咩我講得唔啱,歡迎糾正

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
dongfeng + 1 + 1 講得好!對這類人無須俾面!

查看全部評分

nwfb5512 發表於 2013-2-17 01:27 | 顯示全部樓層
原帖由 lrt505 於 2013-2-16 23:04 發表

我原意係想讓其他人身同感受,乘搭「富貴獨市巴士」

P.S. 你要既野:

...
身同感受? 對唔住我完全唔覺你想咁做囉
我同先前既版友覺得你似係晒命,晒自己有錢
搭 67X 比 $33,搭短程的士來往兆康站兩邊出口等等你比我感覺都似係晒命多

另外樓主,我係你先唔會貼證書呢類野出黎囉
同埋好認真,你全名就算而家遮住都無用啦,你個全名我地一早已經係 youtube 度得知...

你而家 post 埋學生證出黎,即係變相同其他人講埋你而家讀書既地方係邊
好老實講,而家如果有人有心要起你底真係易如反掌...到時如果玩大左,你因住你身邊既人都知你係一個點樣既人

樓主我奉勸你一句:三思而後行
有 d 野諗清楚少少先去做啦,人地叫你貼證書你就即 post 上黎
完全唔諗後果係點既...

nwfb5512 發表於 2013-2-17 01:33 | 顯示全部樓層

原帖由 dongfeng 於 2013-2-16 14:05 發表
兆康站(北)至兆康站(南)有一條暢通易達通道(經兆康站大堂),不知何解有錢也不益馬會,反而益的士佬!
咁人地畢竟都係個交通迷,加上人地咁有錢
就算可以行既地方都要有專車 (的士) 接送嫁啦...

佢連兆康站(北)至兆康站(南)都可以比錢坐的士

我諗佢如果係唐明苑去尚德,真係會走去等車
比在係我一早行路啦
一條路線有獨市位,唔代表要我浪費金錢去搭囉

nwfb5512 發表於 2013-2-17 01:37 | 顯示全部樓層
原帖由 lrt505 於 2013-2-16 22:13 發表

年齡和年級不一定成關係的
SEN身份考DSE(考DSE時四捨五入15),2 4 5* 5* 5 3 5* 4用JUPAS入PolyU HD
難聽個句,你就算成績好咁又點?
你有個咁晒錢既消費方式係度,如果我係你父母一定好傷心點解自己個仔可以咁晒錢法

nwfb5512 發表於 2013-2-17 01:41 | 顯示全部樓層
原帖由 dippy 於 2013-2-16 13:29 發表
問題就出响度
方便程度, 車程, 價錢中間每一個乘客都喺度尋求平衡
當然最好就又平又快又舒服

但另一個值得討論既問題係
乘客到底願意為舒適度付出幾多?
到底將兩乘客分開處理好定係合併處理好?

最簡單可以係3+2定2+2位
如果平車係3+2再大水塘企位, 唔頂閘唔加班
貴車係2+2高背主做坐位, 有人企已經可以加班
但價錢令兩種服務既利潤相約
對巴士公司一樣無損失
但問題係到底能否達到一個咁既平衡點
令到巴士公司有誘因, 能力將乘客分別處理?
咁有得揀點都係一程過比較好既,始終方便嘛
但如果呢一程車錢真係太貴令我覺得唔值得咁比錢法既我就唔會咁坐啦
我真係會選擇寧願會轉車既方式仲好...

就如我先前提到 A12 既例子,我覺得小西灣去西環比 $45 太貴了...
但轉車比較平,咁就要作出取捨嫁啦
我相信一般人都唔會好似樓主咁捨平取貴
nwfb5512 發表於 2013-2-17 01:44 | 顯示全部樓層

原帖由 dongfeng 於 2013-2-16 14:21 發表
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread.php?tid=670276&highlight=

15歲理大生!
樓主晒命已有前科,詳見他以上一年前的貼文。
個陣話改,好可惜而家都仲係咁...
樓主根本就係原地踏步。

樓主,到底你有無反思過點解比咁多人話?
到底你有無檢討過自己既行為?

ASV50 發表於 2013-2-17 01:45 | 顯示全部樓層
睇完8版,諗到8個字

暴發炫富,揮霍無度

非指向性或針對性評語,各位無須對號入座

多謝!
stan19 發表於 2013-2-17 01:46 | 顯示全部樓層
第一, 我冇睇過樓主你水蛇春咁長篇文, 無謂徙時間睇啦

其實搭短途巴士╱講豪華巴士無罪既,咁你有錢我都冇野講, 你有錢我唔會理你D錢點洗法, 只係覺得尼D係心態問題, 人地搭完就搭完,冇你咁多野,又拍片又批評路線問題等等,通常人地咁樣做都係無選擇或者唔識路,見車就上,不過好明顯你係知有其他辦法去到目的地但偏要用特別方法到達, 然後再問返人咁樣做有咩問題, 如果你次次搭尼D車搭幾果站, 禁鐘落車果下內心真係冇半秒諗過咁快落車會唔會好奇怪, 好蝕底, 我真係要讚你果份無比既自信同霸氣, 同時, 你要我覺得你冇絲毫博出位我真係接受唔到, 可能你而家仲細, 到你大個D出黎做野果時,可能有同事同你日日一齊放工,人地搭幾蚊巴士由鴨利洲去香港仔, 你就同佢講我自己去搭A10, 然後再問返佢有咩問題, 我諗你果時聽完應該會明白我地尼度用左8頁講極你都唔明或者唔聽既道理

漏左, 上面好似有人話樓主係果D類似資優人士, 如果樓主睇唔明我絕對理解, 因為我都只係一個凡夫俗子 (不過現實唔係太多資優人士, 希望樓主盡快搵到個認同你既同伴,唔駛對住我地尼D成街都係既平凡人咁勞氣)

Neutroginger 發表於 2013-2-17 03:20 | 顯示全部樓層

香港又一個高分低能....

自己以前細個果陣想搭下龍運既5xx
都係由上水搭A43 返粉嶺> 7蚊
絕對唔會用28蚊搭幾個站囉

所以我唔識解釋樓主用33蚊搭67X, 48蚊搭A10既行為囉
只可以用痴線黎形容