hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴14X線10月12日起改道(1#附宣傳單張及通告) ...
開啟左側

[服務調整] 九巴14X線10月12日起改道(1#附宣傳單張及通告)

eric278 發表於 2013-10-6 00:42 | 顯示全部樓層

話時話,219P取消,219X班次和字軌會有什麼改動?
還看香港公交
zheng_nian_1993 發表於 2013-10-6 00:45 | 顯示全部樓層
原帖由 eric278 於 2013-10-6 00:42 發表
話時話,219P取消,219X班次和字軌會有什麼改動?

而加219X-S01本身係要柯打14D彩虹去油塘
之後再柯打一轉219P

我自己估計哩架車可能有份改做14X一轉掛.......
lsc04d11 發表於 2013-10-6 10:37 | 顯示全部樓層
區外人一問︰
完全冇入麗港城都可以取代219P?
又話麗港城居民有山頭主義??難道219X會因此加密左,但我又唔信加密左就會「塞得住佢地把口」(意指反對聲音)

P.S. 219P既油塘道遊樂場站會冇lu……(同埋之前唔係話取消215P咩?定係我記錯?)
zheng_nian_1993 發表於 2013-10-6 11:12 | 顯示全部樓層

原帖由 lsc04d11 於 2013-10-6 10:37 發表
區外人一問︰
完全冇入麗港城都可以取代219P?
又話麗港城居民有山頭主義??難道219X會因此加密左,但我又唔信加密左就會「塞得住佢地把口」(意指反對聲音)

P.S. 219P既油塘道遊樂場站會冇lu……(同埋之前唔係話取消215P咩?定 ...

219X上繁班次上會大致維持返以前219X+219P水平
宜家仲要全部車有位揀黎坐
麗港城當然都會大力支持改動啦
3AV53 發表於 2013-10-6 12:33 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV174 於 2013-10-6 00:14 發表
但尖東也有 796X 了,也比 215X 轉 296A 平…
796X尖東去尚德差唔多一個鐘,215X轉296A起碼快3個字。

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
GK3258 + 1 Yep

查看全部評分

zheng_nian_1993 發表於 2013-10-6 12:50 | 顯示全部樓層
係啵順便問埋
有無師兄知道14X改線後車務運作有無改變?
究竟係好似而加當成14附屬線由14掛牌全日柯打丫
定還是會從14獨立出黎會有自己掛牌車呢?
AD118 發表於 2013-10-6 12:52 | 顯示全部樓層

219X部分班次單層或全ATSE又得唔得呢?
martin2000 發表於 2013-10-6 13:37 | 顯示全部樓層
本來219P早繁12分鐘一班, 而家變咗14X就改做20分鐘一班, 其實一個鐘少兩班車會唔會唔夠載??
kay 發表於 2013-10-6 13:57 | 顯示全部樓層
原帖由 martin2000 於 2013-10-6 13:37 發表
本來219P早繁12分鐘一班, 而家變咗14X就改做20分鐘一班, 其實一個鐘少兩班車會唔會唔夠載??
上繁油塘搭219P出尖咀既得120人,如果呢班客唔係全數過檔14X,上繁14X基本上都未必開到20分

另一邊麗港城無左219P,219X上繁12分,同之前219X+219P聯合班次一樣

其實如果今次趁機會取消埋215P,上繁14X應該可以再密D去到15分1班既

不過219X依家下繁開8-13,無左219P,份文件寫219X改為15分1班,呢度唔知會唔會出事
我識人搭219X收工,下繁基本上尖咀等車係做唔到8-13,起碼廿分先有車,相信日後等車時間可能會更耐

*今朝搭過14X,11點開出往中港碼頭,成程得22人搭,油塘區上左廿個到,大本型上7個,真係咁耐都無乜起色..
**同埋今次九巴應該好泵本印單張,沿途都有人搣黎睇,有d細路仔都拎返張
九巴係有心既,就寄單張去所有油塘屋苑,包保客似雲來

世界很簡單 人類很複雜
238X 發表於 2013-10-6 14:47 | 顯示全部樓層

回復 29# 的帖子

寄單可能涉及向郵政署申請,
敢問新城係咪有親重組都塞埋落兄台的信箱?
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知