hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 點解962系列重組唔用方案3?
開啟左側

[問題] 點解962系列重組唔用方案3?

Sita1004-1017 發表於 2014-1-29 22:20 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

係現時962系列安排下,城巴要求黃金海岸行多10分鐘先出到港島,咁點解唔用方案3呢?可以方便青山公路沿線居民
FBI2 發表於 2014-1-29 22:30 | 顯示全部樓層
原帖由 Sita1004-1017 於 2014-1-29 22:20 發表
係現時962系列安排下,城巴要求黃金海岸行多10分鐘先出到港島,咁點解唔用方案3呢?可以方便青山公路沿線居民

邊度嘔車?
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
Ravenclaw 發表於 2014-1-29 22:40 | 顯示全部樓層
好簡單,呢個重組為咩?

為縮數去減少蝕錢囉...

that's all...
tommy11529 發表於 2014-1-29 22:46 | 顯示全部樓層

原帖由 Ravenclaw 於 2014-1-29 22:40 發表
好簡單,呢個重組為咩?

為縮數去減少蝕錢囉...

that's all...

去減少蝕錢?
FBI2 發表於 2014-1-29 23:01 | 顯示全部樓層
原帖由 tommy11529 於 2014-1-29 22:46 發表

去減少蝕錢?

962系是一直虧蝕的.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
 樓主| Sita1004-1017 發表於 2014-1-29 23:02 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2014-1-29 22:30 發表

邊度嘔車?

962B1/962B2行20-30分鐘一班喎,邊需要加車?http://www.districtcouncils.gov.hk/tm/doc/common/2012/ttc/doc/ttc_2012_060.pdf
jx6215 發表於 2014-1-30 04:35 | 顯示全部樓層

原帖由 Sita1004-1017 於 2014-1-29 22:20 發表

如果巴士路線行車時間多十分鐘都要比解釋提供解決方案之類之類
你又答唔答到我 屯轉落成後 點解有路線可以行車時間多左成十分鐘

巴士唔係只為一個兩個三個人服務
而係公共既服務設施
如果十分鐘係咁重要既咁趕既話
大可以學某版友咁選擇果D唔會阻你十分鐘既路線
2076 發表於 2014-1-30 05:22 | 顯示全部樓層
其實962系重組後平日晚間962B係唔夠載,好多班車都從永安開始飛站,15分鐘一班實在不足以應付需求,962X 12分鐘一班就過西隧有位剩,好心城巴就加962B車至至少12分一班,冇車的話試下對調X車同B車的班次,要知道深井客真係多到載唔完,但962X的客量差過前962。

另外其實希望962B取消往港島方向的屯門公路轉車站分站,入咁多次冇一次有人落車轉962X,兜入去比架61M頂一頂就唔見3分鐘
P.S. 改左線後我係好少搭962B出港島方向,因為邨巴荃灣站轉地鐵去中環同962B速度差唔多,但係可以預時間預得好過962B好多

抗議962B重組
還我962全日服務
lsc04d11 發表於 2014-1-30 05:54 | 顯示全部樓層
原帖由 Sita1004-1017 於 29-1-2014 11:02 PM 發表

962B1/962B2行20-30分鐘一班喎,邊需要加車?http://www.districtcouncils.gov.hk/tm/doc/common/2012/ttc/doc/ttc_2012_060.pdf

962B1/B2 其中一條要行深井,一樣係搭多10分鐘(以你所說)
而如果只死等大欖落屯公O個條,你分分鐘候車時間要20-30分鐘,都係多10分鐘左右

原來你寧願等車多10分鐘都不願意坐在車上多10分鐘?

最好當然是方案4啦,咩車都KEEP住,仲要加班,係咪?
咁現有資源/情況下,一向都係話方案1最好。

而且,962B整個轉車站優惠黎,就係俾你覺得兜深井慢轉車,咁你都可以用10分鐘既等候時間換坐在車上行深井的10分鐘。
再唔鍾意捃52X/53/61M(有車就上)轉960/961囉。

樓主| Sita1004-1017 發表於 2014-1-30 08:31 | 顯示全部樓層

原帖由 lsc04d11 於 2014-1-30 05:54 發表

962B1/B2 其中一條要行深井,一樣係搭多10分鐘(以你所說)
而如果只死等大欖落屯公O個條,你分分鐘候車時間要20-30分鐘,都係多10分鐘左右

原來你寧願等車多10分鐘都不願意坐在車上多10分鐘?

最好當然是方案4啦,咩車都KEE ...
962B1我可以預時間搭車,但你行多左既時間係冇得整走

另外,我統計過962B屯公轉車站上屯公時間大約12-16分鐘,如果呢段行屯公只需4-5分鐘,即係慢左8-11分鐘,而班次上沒有增加,青山公路居民被虐待

利申:住屯門輕鐵2區,一直霸搭960/961