hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2014年以區域性模式重組沙田區巴士路線服務的簡要 ...
開啟左側

[服務調整] 2014年以區域性模式重組沙田區巴士路線服務的簡要

3asv6 發表於 2014-3-15 20:23 | 顯示全部樓層

85K,86K合併應該好難過.

281B又無講會變,281X就0甘飛起第一城打後去到
大圍無車出佐敦尖嘴應該都無乜可能過到.

開88X,繁時仲拆多條83A出黎,將83X轉全日.
82X,83X,89X同大部份84M 0的車源去開.真
係夠車做?夠車做我都覺好"敏".

又開246X,249Y,靜係摺86同用81S 0的車去做
真係夠車源去開?我唔信81C兩味,281B唔轉全
日會過到區議會.281B轉全日又會用左0的車.
即係可能仲有線拉疏班次甚至轉兩味/取消.

最後有人話連錄音都唔比,0甘唔想比人知好可能
有人講0甘款呢份只係半完成品黎.不過都夠精彩
了,大家都係等完成品出左先黎"肉緊"去討論吧
...

P.S.:好有F1版個id=LEMON 0的路線建議feel
...

未影:V6B: 7架, 55XX: 2架, 15XX 5架
FBI2 發表於 2014-3-15 21:08 | 顯示全部樓層
原帖由 3asv6 於 2014-3-15 20:23 發表
85K,86K合併應該好難過.

281B又無講會變,281X就0甘飛起第一城打後去到
大圍無車出佐敦尖嘴應該都無乜可能過到.

開88X,繁時仲拆多條83A出黎,將83X轉全日.
82X,83X,89X同大部份84M 0的車源去開.真
係夠車做?夠車做我都覺好"敏".
...

今次個建議係:
81C 富安至尖麼,服務時間和現時相若,早繁就由281B做.
因此,大圍唔會冇直車去尖咀.

至於點解唔係281B全日,我只能說,因為81C北行收貴1蚊.

屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
卡達哥 發表於 2014-3-15 21:39 | 顯示全部樓層

沙田區域性重組轉乘影響分布

是咁的,有好心人做左份沙田區域性重組轉乘影響分布,依家share比大家睇下,
大家就知邊區係大輸家啦

Part 1
https://dl.dropboxusercontent.co ... 9%E4%B9%98PART1.pdf

Part 2
https://dl.dropboxusercontent.co ... 9%E4%B9%98PART2.pdf

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
daiteioh + 1 多謝分享

查看全部評分

卡達哥 發表於 2014-3-15 22:05 | 顯示全部樓層

簡簡單單幾個重點:

1. 贊成280X,286C開線,加上一眾八幹新線,規模及效果令人期待

2. 其實九巴說明,巴士路線不經亞公角街只是節省4分鐘,但40X,87D,89D不經亞公角街,即是附近居民少了一半車輛數目服務,係極不公平

3. 88X一日三走線太跨張,沙田內取道亦太進取,非繁宜兜入沙乙博,取代80X非繁時間服務,並考慮學83X咁全日單向特快,增加吸引力;83X反而做番雙向總站,方便乘客

4. X49P邊個豬兜想出黎?縮骨之餘又唔夠膽唔做荃灣,不如將49X行北橋,抽佢4-5部車行248X,沙田市中心開,經現時49X走線到楊尾道尾後,取道德士古道天橋返沙田,全日十分鐘一班,包你搶到481A客!

5. 249X行番昂橋並不經美孚吧,否則249Y無乜存在價值,以上兩線應考慮與49X再分工

6. 281X及281B全日,送81C上路吧,大圍補個轉乘比佢吧。。。

7. 246X九龍區得兩個站,傻的嗎?拉到去葵芳做循環線,46X縮到荔景北吧!

8. 85K延長至錦英。。。不如你搭次我睇下點行先啦!

講多兩個都市傳聞比大家聽:

S1. 江湖傳聞,某運輸署高級運輸主任回應某議員查詢時指出,若果傷殘人士或老人家去醫院覆疹,其實可以連埋張輪椅去搭下無位的小巴,或者行差唔多1公里去搭馬鐵,佢更提醒左區議員:「馬鐵有lift呀嘛.!」

S2. 江湖傳聞,呢份垃圾級的rdp係由一個入左九巴的巴迷度出黎 (我知你睇緊,係話緊你呀,閉門檢討下啦!)

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
nelson72A + 1 我知你睇緊,係話緊你呀,閉門檢討下啦! ...

查看全部評分

FBI2 發表於 2014-3-15 22:14 | 顯示全部樓層
原帖由 卡達哥 於 2014-3-15 22:05 發表
簡簡單單幾個重點:

1. 贊成280X,286C開線,加上一眾八幹新線,規模及效果令人期待

2. 其實九巴說明,巴士路線不經亞公角街只是節省4分鐘,但40X,87D,89D不經亞公角街,即是附近居民少了一半車輛數目服務,係極不公平

3. 88X一 ...

富安方面,87D係有需要飛富安和濱景提速. 至於40X和89D,可以再商量.
85K和86K係白痴既合併,我反對,但我支持40X飛源禾路.

沙田至觀塘拆得太多線,不明其所意. 至於其他線,我遲D細讀後再說.

仲有,從來叻人都唔會入巴士公司做策劃,因為巴士公司太多官僚,忌才得很,唔夠益都唔駛入到,所以個PLAN咪咁益囉.

屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
happykeroro 發表於 2014-3-15 22:14 | 顯示全部樓層
原帖由 straysheep123 於 2014-3-15 18:29 發表
陰毛論: 新田圍程議員係白鴿,為人又和善
結論: 香港真係惡就得
就算係唔係白鴿
都唔代表份野對新田圍好公平

如果287X係經新田圍
我相信無人反對cut 86 80M 82K 281M 280P 87B

但相信其他區會反對287X上新田圍
但加轉乘又未必有第三程優惠

80M本來提供去九龍塘特快服務
而家就一句重組無左條特快線
要迫我地去沙田 大圍轉火車
多左程車, 又貴左, 又哂時間
咁叫公平咩

FBI2 發表於 2014-3-15 22:16 | 顯示全部樓層

原帖由 happykeroro 於 2014-3-15 22:14 發表
就算係唔係白鴿

如果287X係經新田圍
我相信無人反對cut 86 80M 82K 281M 280P 87B

但相信其他區會反對
加轉乘又未必有第三程優惠

而家就一句重組無左條 ...

新田圍筆帳我唔討論,但穗禾火炭一早就唔想要80M,佢地寧願要280P全日/尖咀青沙.
AD118 發表於 2014-3-15 22:19 | 顯示全部樓層
原帖由 happykeroro 於 2014-3-15 22:14 發表
就算係唔係白鴿

如果287X係經新田圍

但相信其他區會反對
加轉乘又未必有第三程優惠

而家就一句重組無左條 ...

其實石硤尾都被人大Cut服務

評分

參與人數 2HugeC +2 收起 理由
hon_son_wilson + 1 每年cut一條,可惡!
ChungLam + 1 石硤尾民協地頭, 近呢 2 條逐條係咁畀人硬 ...

查看全部評分

happykeroro 發表於 2014-3-15 22:20 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2014-3-15 22:16 發表

新田圍筆帳我唔討論,但穗禾火炭一早就唔想要80M,佢地寧願要280P全日/尖咀青沙.
我都明重組路線
有部份路線犧牲在所難免

只係我覺得影響大既地區應該要有補償
而唔係叫人忍讓下就算數
petcity 發表於 2014-3-15 22:29 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽