hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2014-15大埔區巴士路線發展計劃(已加RDP 文件) ...
開啟左側

2014-15大埔區巴士路線發展計劃(已加RDP 文件)

HJ7480 發表於 2014-3-25 10:40 | 顯示全部樓層

原帖由 jocosben 於 24-3-2014 22:46 發表

72X做青沙提供轉乘我覺得值得試, 但走線應該有更好既提議吧

出深水埗應該會快左同快過72

72X > 286X
Eddie 發表於 2014-3-25 11:17 | 顯示全部樓層
咁而家仲有冇74P?
hon_son_wilson 發表於 2014-3-25 11:55 | 顯示全部樓層
原帖由 HJ7480 於 2014-3-25 10:40 發表

出深水埗應該會快左同快過72

72X > 286X

72X轉286X還好,只係早繁南下286x要企。
如果要286X轉72X就真係要問下72X有幾多時間唔係坐滿離開旺角。
純路程係快過72兜沙田嘅,問題係要等幾多班72x/企幾耐入大埔啫~
Oliver_ME16 發表於 2014-3-25 14:17 | 顯示全部樓層

71K為改而改,咁我寧願佢行返以前太和--大埔墟大循環,返正都係等咁Q耐.

72X上青沙出旺角會耐幾多冇人知,仲要塞得甘過以前,
真係唔知講D乜野好

74A取消--74X拆倒線全日行megabox一帶我冇意見,半個鐘一班都好
72A非繁開一個鐘一班--諗出黎o個個都痴線,而家AVC都坐得滿,1個鐘一班係咪開返12米雙層??

有版友話大埔區區議員有牙力,我就唔係咁睇.
而係大埔各線表現一直係水平以上,班議員先有point有力同人撐.
如果班班車都係載空氣,我係區議員都早D返屋企訓覺喇.
(唔計有人話74X朝早10點半以後北行要減班呢d理論,減班都係私返去大埔再做過74X南行,
更何況有幾多人九龍灣之後上車冇人知)

你叫九巴交條數出黎丫,74A下繁返大埔o個班AVC上左幾多個full fare客丫?
佢敢報出黎你日日去交通部告佢超載都仲得呀
我...
kmb71k 發表於 2014-3-25 16:02 | 顯示全部樓層
原帖由 tonytsang_hk 於 2014-3-25 09:17 發表
本人認為不能就此陰乾74A 因按以往經驗,九巴抽車後,大部分都唔會放番原區

建議將74A縮去火炭  (減4車)
開74B由企業廣場開經MEGA BOX、彩虹、四美街、鑽石山、廣福道入富亨 (繁忙時間停開)
繁忙時間開74P,唔開74B,觀塘碼頭開經偉業街、宏照道出彩虹,再依74B線去富亨

74X可能要係非繁忙時間略為減班 大約減5車

74A縮到火炭, 同幫佢自殺有乜分別?
以上回應,是否可行?是否合適?
tonytsang_hk 發表於 2014-3-25 16:21 | 顯示全部樓層
原帖由 kmb71k 於 2014-3-25 16:02 發表

74A縮到火炭, 同幫佢自殺有乜分別?

的確係,而家形勢睇黎,九巴係唔係都會殺74A,不如等佢臨死前做番D好事
唔好比九巴沒收左D車走
kmb71k 發表於 2014-3-25 16:35 | 顯示全部樓層

原帖由 tonytsang_hk 於 2014-3-25 16:21 發表

的確係,而家形勢睇黎,九巴係唔係都會殺74A,不如等佢臨死前做番D好事
唔好比九巴沒收左D車走

你唔換番條特快出九龍路線出o黎俾受影響地區
就算我而家對74A都無信心(其實74A削到去九龍灣果陣我已經覺得74A在等死)
恕我都要無奈地反對
以上回應,是否可行?是否合適?
tonytsang_hk 發表於 2014-3-25 17:01 | 顯示全部樓層
原帖由 kmb71k 於 2014-3-25 16:35 發表

你唔換番條特快出九龍路線出o黎俾受影響地區
就算我而家對74A都無信心(其實74A削到去九龍灣果陣我已經覺得74A在等死)
恕我都要無奈地反對

其實我有新提議
74B可以經吐露港公路直落運頭塘、之後經大埔墟、寶鄉路、大埔太和路、富善及那打素醫院
咁樣運頭塘、富亨、富善都會有條新的全日線去九龍東
2304 發表於 2014-3-25 18:25 | 顯示全部樓層
原帖由 hon_son_wilson 於 2014-3-25 11:55 發表

72X轉286X還好,只係早繁南下286x要企。
如果要286X轉72X就真係要問下72X有幾多時間唔係坐滿離開旺角。
純路程係快過72兜沙田嘅,問題係要等幾多班72x/企幾耐入大埔啫~ ...

左轉右轉唔見得會快過72 一程車。
老實講,成份建議報告係意料中事;
就算區議會點樣反對都好
現行運輸署政策,陰乾72A 74A勢在必行,
我開頭諗住佢會取消埋72A ,或者只保留繁忙時間服務。
集中資源做大72綫,其實對大家都有好處。
只要班次合理,做好轉乘雙向分段,
我睇唔到有反對必要。

至於大家成日覺得72 要提速,
我覺得維持現狀會比改行公路實際。
日後86 取消,72 就會順理成章延長去美孚。

我認為72 行大埔公路一樣有佢優勝之處。
70 取消之後,72 成為唯一出九龍埔公巴士線,有固定客源。
大家不要認為行吐露港公路、大埔公路沙田段(繁時例塞)青沙隧道就一定係快綫。
公路有意外時,72已經快過其他路線;不過你亦都可以話埔公一樣會發生意外既*就好似今晚咁樣吐露港大埔出口有交通意外
吐公綫喺下面塞塞塞
上路安然無恙

實情72 定線已經好快,係因為中途站多人上落車先
會比大家錯覺佢好慢,

但呢一點已經證明左72 嘅生存價值,什麼272x 72x 286X根本無辦法取代取化。

至於72X , 未嘗係一個新嘗試。繁時乘客可以用新線去南昌站轉地鐵過海
必須解決中途站班次問題,否則只會流失更多乘客。
比較失望係無提到271 拆綫,當72x改道後,
窩打老道、九龍塘等巴士返大埔既放工客覺求多福吧。

stevegold 發表於 2014-3-25 20:54 | 顯示全部樓層

原帖由 2304 於 2014-3-25 18:25 發表

左轉右轉唔見得會快過72 一程車。
老實講,成份建議報告係意料中事;
就算區議會點樣反對都好
現行運輸署政策,陰乾72A 74A勢在必行,
我開頭諗住佢會取消埋72A ,或者只保留繁忙時間服務。
集中資源做大72綫,其實對大家都有好 ...

如果72x改經青沙公路,建議271加設繁忙時間特別班次,由油麻地開出往大埔