hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2014-15 沙田區巴士路線發展計劃
開啟左側

2014-15 沙田區巴士路線發展計劃

LF6277 發表於 2014-4-5 18:31 | 顯示全部樓層

原帖由 mak5052 於 2014-4-5 13:08 發表
主要針對246X/86系:
1:246X如你所言,服務範圍太小,要大執
2:支持86按你建議改線,但不更名
3:建議86A拉去新城巿,但九龍不縮短,以填補86改路之空白
4:建議不取消86P、86X(86X可改用277P模式行),86C改道不更名
5:建議246X、86系重組後 ...
青沙有明顯優勢既地方其實得青衣山上同埋美孚荔枝角
海濱一定係用城隧快d
葵芳回程要兜四小龍之餘仲要無46x 47x車海
深水埗一帶
其實用大埔道龍翔道會唔會仲快過青沙呢
例如86C簡簡單單
第一城上橋
大埔道落
已經快過而家唔少
nelson72A 發表於 2014-4-5 18:32 | 顯示全部樓層
原帖由 KZ9314@YCC 於 2014-4-5 18:13 發表

沙田鄉事會路個位黎緊會做大型工程
無記錯既話未來好似有獨立行車線入總站, 同埋無左紅綠燈限制
所以呢個問題響幾年之後會消失

請問係邊度睇到呢個大型工程既資料?
KZ9314@YCC 發表於 2014-4-5 18:40 | 顯示全部樓層
原帖由 nelson72A 於 2014-4-5 18:32 發表

請問係邊度睇到呢個大型工程既資料?

http://www.districtcouncils.gov.hk/st/doc/common/committee_meetings_doc/ttc/st_ttc_2014_013_tc.pdf
FD5410 發表於 2014-4-5 19:49 | 顯示全部樓層

原帖由 hon_son_wilson 於 2014-4-5 16:21 發表

睇返以前72,86,86A,86B,86C組合年代,最少人/最疏車應該係86A,其次86B。
將來如果變成72,286,86A,286X,286C組合,86A因為石硤尾3合1以及只到深水埗,
已經好難郁,除非9巴絕到搵287X轉乘286X剷走86A,然後石硤尾死剩87B。
9巴 ...
如果咁拆,286X 可以去既地方其實唔多
荔景葵芳已經有 46X 入顯徑
海濱楊屋道...其實留返 49X 拆會好少少

其實沙田市中心去深水埗,72似乎會比86/286吸引
最理想當然係72飛沙田,然後搵 72A+大埔道版 86 補位
根本唔使夾硬上青沙
不過以狗巴性格,學你話齋,陰乾 72 就有份...
(Show blocked user - 張生無限輪迴)
matchnacu 發表於 2014-4-5 20:04 | 顯示全部樓層
原帖由 tonycheung0123 於 2014-4-5 11:02 發表
以下是我對重組既意見
1. 大老山組
    a. 89X縮短冇問題,但富豪花園一帶呈真空情況。88x同83x實會鬼打鬼,同埋開條搶錢既88X又唔會快過行觀塘道既大老山線好多,人地798收人10蚊,佢憑咩可以收人9.8? 83x唔該直行觀塘道,不 ...

82x & 84M 合併問題,我始終覺得係84M吞82X好D,當年比人插無直車去新蒲崗,反正宜家要轉乘,上大老山轉85M同75X好過啦。
87D大致上同意,好多時去出九龍方向去到富安都頂閘,已經代表馬鞍山北及 南(即恒耀)已經夠食,而行梳士巴利道我諗都無諗過,esp漆南道南經常兩線變單線,釨嘗試。至於減車,如果夠用而唔洗裝空氣都算係好事。除咗271有得加車令人唔服氣,當然一下子cut5架都好難令人接受。
40X如果同43X咁,過第一城就上大埔公路會好啲,但係禾輋至馬鞍山ge客又要煩
81C咁改法,唔知佢想點,又貴又麻煩,比著我都會搭鐵,諗住下年RDP cut車,我寧願佢開條新線由馬鞍山到將來大圍轉車站好過,而281B轉雙向!
89D改法合理,(ps一直都唔明廣源點解可以keep咁多線,而沙田圍可以變成孤島)
青沙線286C收得太貴,我一直都覺得86C行獅隧經過堆塞車位,行青沙改去深水埗,甚至石峽尾做總站會好好多,但宜家咁拉落大角咀,而去大角咀可以响鑽石山轉小巴,咁樣客量首先成疑問,跟住加價 cut 車減班次,除咗講唔想做之外,都諗唔到有諗原因!
仲有,青沙會唔會太多,分得咁細。美孚、大角咀、長沙灣、深水埗都有。286咁改,冗長咁多,行返獅隧好過。
85B等如迫人搭將來沙中線。
至於馬鞍山去沙田區內線,認真一條河東,一條河西係郁唔到。

作為一個富安人,都預咗會cut我地D線,但係要一年內要84M同89C半退休,81c閹到不倫不類,跟住靚線飛得就飛,由擁有一切,變得一無所有,條氣唔太順。記得歐陽杞梭响電台講過要配合政府保鐵,我當時心諗WTF,做咩要就鐵路,政府保鐵保到出晒面之餘,仲要你地班巴士公司高層配合政府!政府奸計得逞,我希望班高層有D guts,夠薑同鐵爭law,怕佢個屁。但呢個簡直係妄想
3asv6 發表於 2014-4-5 21:00 | 顯示全部樓層
今日見到有報導話九記又申請加價,批"新線"
(唔少都係改"淋把線")個最高收費價係米已
經係如果申請加價成功後個收費來的?如果唔
係呢批"新線"收最高收費後再唔駛一年又再加
真係唔敢諗有乜事發生...

九記真係識挑戰人地發火極限(底線),又收
車,又班次越開越疏,仲要加完一次又一次.

未影:V6B: 7架, 55XX: 2架, 15XX 5架
81c 發表於 2014-4-5 21:58 | 顯示全部樓層

原帖由 dannywong 於 2014-4-5 13:54 發表

強留 81C 在富安根本自打嘴巴,沒有解決路線冗長、和 281X 重疊的問題
支持 81C 每日全日分拆 281B 和 281X
287X 和 281B 客源未必太重疊,287X 佐敦回程太慢,應該取消繞經柏景灣巴總
富豪是個有點棘手的位置,沒有足夠近 ...

咁畀我揀就281B全日實際d啦,
留81C去富安唔多唔少都係為左收足$8.5返沙田。
FBI2 發表於 2014-4-5 22:32 | 顯示全部樓層
原帖由 81c 於 2014-4-5 21:58 發表

咁畀我揀就281B全日實際d啦,
留81C去富安唔多唔少都係為左收足$8.5返沙田。

行多500米,可以收貴1蚊位,點解唔玩盡D?

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
Ravenclaw + 1 咁先系路呀嗎大老...

查看全部評分

屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
qualcomm 發表於 2014-4-5 22:49 | 顯示全部樓層
Why all needs to go thr Castle Peak Road to Route 8 to Shatin? Why not think of passing thr back Hoi Lai Chuen and goes back to Route 8, do they think there is enough space to park the bus in Cheung Sha Wan Plaza?
S3BL100 發表於 2014-4-5 23:00 | 顯示全部樓層

原帖由 hon_son_wilson 於 2014-4-5 16:21 發表

睇返以前72,86,86A,86B,86C組合年代,最少人/最疏車應該係86A,其次86B。
將來如果變成72,286,86A,286X,286C組合,86A因為石硤尾3合1以及只到深水埗,
已經好難郁,除非9巴絕到搵287X轉乘286X剷走86A,然後石硤尾死剩87B。
9巴如果再絕啲,72都要由272X轉乘286X取代。之後剩低286,286X,286C,要重組的話,我會咁執:
  • 由286行深水埗循環線(跟現時286X路線),沙田市中心去深水埗市中心最正路。
  • 286C跟官方建議行。
  • 調286X去美孚/荔景/葵芳/荃灣南都得,或者繁時開條286P行返深水埗循環線補數。

除非286X拉去葵芳唔駛加價,或者轉乘有回贈,否則似乎唔可行…

我認同深水步應該有直達車入沙田巿中心,但又無理由為左呢個目的,令到大圍客
本來有條好地地的286X,變成要轉車…

而且大圍本身已經有46X去葵芳,將286X改去葵芳真係無咩作用
fb.com/scientisthk2usa/