hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2014-15 沙田區巴士路線發展計劃
開啟左側

2014-15 沙田區巴士路線發展計劃

edhong 發表於 2014-4-6 12:56 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
HF3204@243M 發表於 2014-4-6 13:05 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2014-4-6 12:53 發表
至於 80X,條線繁忙時間開 6 分鐘一班都可以爆到七彩,搞到要整沙角街特車,
快過 89B 好多,繁忙時間留幾班谷人去慢線根本唔可行。
只係條線非繁蝕到喊姐…

係喎,我漏咗 80X...
咁我會拉 80X 落上新田圍
89B 改兩味,分車俾 80X 87B 80
Snoopy@FB8617 發表於 2014-4-6 13:08 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2014-4-6 12:53 發表

客觀來講,81 如果唔係出九龍要兜美林、回程太子塞車風險高的話,定線其實係好直接…

280X 直出尖咀,去程佐敦只係刷邊,已經係同 81 做緊唔同兩批客…
當然我唔反對佢地有多條尖咀線,但係 $9.5 對屋邨客真係太貴;
而且今次 ...
當依家慢左都仲有人支持既時候
其實出彌敦道既線唔係做唔過
反而條線本身好唔好打
當然,收九蚊唔係一件好事
而家著重既位應該係
唔俾老九收咁貴
多於係條線本身有問題

280X實際上全部都係自己找數
本身富豪老九一直唔多想搞又係真
特別係287X既idea出台後更加明顯
所以話若果280X/281B合起對老九來講唔會想去做
因為老九心入面應該會係諗富豪有249?轉上青沙就得
多過放兩條線行城東出九龍

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
HU6639 發表於 2014-4-6 13:17 | 顯示全部樓層

先唔講其他線,淨係講86A個plan
四個字 不知所謂
點解繁忙時段可以有84%乘客?早繁時間 沙田圍開都已經坐滿窗口位,沿路分站都係沙田區內較大型屋邨,沙角乙明,秦石,新翠。下繁時間,雖然某情況係係輔助86C 但有好幾班車都會頂閘。點解比老九陰乾情況下都有一定量既支持者?首先86A比86C平一截;第二 好大情況下青山道 送86C車尾的話 只要86A係十分鐘內有車都會追到 什至快過86C到大圍;第三,無可否認有部分人寧願返工放工有位坐,又或是一程車都唔會想去逼地鐵。
另外,一般黎講繁忙時間十個有七個沙田區既客 都係過左東京街之後先落 而家去到東京街就掉頭,即係趕走埋大部分客人(相信唔會有人想用呢個青沙轉車站等286x轉287x往返長沙灣同城河東)。再者,如果係將86C 87A趕離石硤尾,咁麻煩將新86A往沙田方向 係青山道之後,落返欽州街>長沙灣道>南昌街。照而家86A行窩仔街>南昌街返沙田 係唔會點食到本身86C 87A石硤尾既客。

Ps: 睇完呢份14-15沙田區rpd真係對老九好失望……
edhong 發表於 2014-4-6 13:28 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
drbean7218 發表於 2014-4-6 13:31 | 顯示全部樓層
原帖由 edhong 於 2014-4-6 12:56 發表

你個香港站返馬鞍山選擇會否太騎呢呀,21蚊要個幾鐘耶,我倒不如坐船轉87D,錢多嘅話930轉40X仲唔塞車播~
我已經試過6-7條路線, 得出以下最快方法:

朝早 - 803落大圍轉982x (車程約:50 mins)
放工 - 香港站坐MTR去荔枝角再上邨巴經青沙入馬鞍山(車程約:50 mins)

至於其他路線都要75-90 mins 先跑得哂,

a. 全程MTR, 車程約75 mins
b. MTR + 85M, 車程約70-80 mins
c. MTR + 40X, 車程約70-90 mins
d. MTR + 89D (在九龍灣上不入彩虹特車),車程約75 mins
e. 680x/681+803 車程約 60-120 mins
f. MTR+286X+803,車程約 70-80 mins

MTR+286X+803都是75-80 mins 跑哂, 如果MTR+286C,我覺得有機60-70 mins 行哂。

neosan 發表於 2014-4-6 13:40 | 顯示全部樓層

原帖由 drbean7218 於 2014-4-6 13:31 發表
我已經試過6-7條路線, 得出以下最快方法:

朝早 - 803落大圍轉982x (車程約:50 mins)放工 - 香港站坐MTR去荔枝角再上邨巴經青沙入馬鞍山(車程約:50 mins)

至於其他路線都要75-90 mins 先跑得哂,a. 全程MTR, 車程約7 ...

點解唔全程坐地鐵/681, 大概1個鐘都返到MOS..

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
yyy5138 + 1 繁時681... 馬鞍山笑了....

查看全部評分

drbean7218 發表於 2014-4-6 13:47 | 顯示全部樓層
原帖由 neosan 於 2014-4-6 13:40 發表

點解唔全程坐地鐵/681, 大概1個鐘都返到MOS..

全程坐地鐵都要75 mins, 由頭企到尾, 好多時返了一日工都想舒服少少, 況且全程坐MTR車程與我去鑽石山轉85M的時間一樣, 我不如用一個舒服少少的方法。

另外, 放工時間坐681/680x 好彩的60 - 70 mins 行哂, 衰起上來都要坐1.5 - 2 小時, 只怪沿路太多塞車位。所以我通常1930後先坐681, 避開塞車時段。
KZ9314@YCC 發表於 2014-4-6 13:49 | 顯示全部樓層
原帖由 HU6639 於 2014-4-6 13:17 發表
先唔講其他線,淨係講86A個plan
四個字 不知所謂
點解繁忙時段可以有84%乘客?早繁時間 沙田圍開都已經坐滿窗口位,沿路分站都係沙田區內較大型屋邨,沙角乙明,秦石,新翠。下繁時間,雖然某情況係係輔助86C 但有好幾班車都會頂閘 ...

全沙田響重組後得返86A同87B經石硤尾
原本老九諗住縮短後86A可以專心做石硤尾客, 將深水埗打後既客比曬青沙線
不過86A既服務範圍只有城河東, 而且部分路段仲同87B重疊
所以最後只會得不償失

令我最唔明既都係點解穗禾苑要死攬條280X青沙線, 仲可以出到尖沙咀, 就算幾年後火炭區有新公屋入伙, 需求一定無四美區咁高
頂多將80M改做青沙接駁線, 保留280P已經夠曬
nelson72A 發表於 2014-4-6 14:07 | 顯示全部樓層

原帖由 Snoopy@FB8617 於 2014-4-6 13:08 發表
因為老九心入面應該會係諗富豪有249?轉上青沙就得

當今年沙田區RDP都冇提呢點既時候
只不過係你一廂情願既諗法