hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2014-15 沙田區巴士路線發展計劃
開啟左側

2014-15 沙田區巴士路線發展計劃

edhong 發表於 2014-4-11 00:41 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
張偉沖 發表於 2014-4-11 00:46 | 顯示全部樓層
原帖由 edhong 於 2014-4-11 00:41 發表

富豪花園轉個彎要時間不?咁由元州街轉個彎去西九個時間快定富豪花園轉個彎去沙田圍站快呢?

元州街轉個彎去西九都唔少時間架, 又多人行又迫, 後者就唔同, 風涼水冷.
盲目反對 香港已死
edhong 發表於 2014-4-11 01:10 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
Lost 發表於 2014-4-11 02:09 | 顯示全部樓層

點解仲要理張偉沖板友?

30X不經荃灣市中心, 大河道麥當勞行去大涌道福來邨就唔遠;
81C太疏, 富豪唔介意行遠少少「過左麗豪轉彎就見到沙田圍站」
但86B元州街行去西九龍中心, 就係「扣除步行的時間, 86B 所謂的快係咪真係咁快?」

石硤尾首先就「人口老化」
然後知道石硤尾邨呢幾年一路有新樓入伙, 就話「新重建的石硤尾邨, 都係位處石硤尾站附近, 對巴士的需求自然會更低」
但顯徑都大大個站, 「對巴士的需求自然會更低」喎, 就「唔可以忽略顯徑, 因為將來會受沙中線競爭」

富豪一炮過冇哂74A, 86C, 89X, 大條道理「富豪轉車唔得咩」, 而富豪249X服務時間同班次都係出奇地上佳
大角咀明明已有287X, 但有多條286C就係「九巴可能想搶一程過的客呢」「比多一個選擇大角咀客」
但係其他區就唔應該「比多一個選擇」

天價新線, 先話「有即日來回優惠, 仲想點」, 仲要話「對乘客利多於弊, 比多少少錢唔係問題」「280X直達尖沙咀, 有足夠吸引力」
後尾又話「如果乘客認為不合理, 可要求九巴延長優惠期, 及爭取雙向分段」
但同一篇文章下面就話「調低車費, 增加雙向分段並無先例可循, 並不可行」
再之後其他板友話73A同99兩條長途線都有八達通雙向分段, 回應就係「63X 提左速後, 九巴都無比佐渡至美孚$5.9 雙向分段」
最後更指出雙向分段問題係「286C 一加, 其他人就會要求紅隧線都加」

286C去大角咀, 原因係「286C齋做深長荔根本好客極有限」, 仲有270B呢個極強而有力既例子,
但不知何故, 246X, 286X服務範圍被拆細, 又去唔到大角咀, 而且「九龍西已經有強大的競爭對手港鐵」, 大圍仲要轉少一次車
最後就認同246X「如果可以加到十蚊我又唔信九巴唔會拉埋去啦」, 即係話286C拉去大角咀根本係為左10.3而唔係咩保住唔使摺埋

行車時間, 一開始言之鑿鑿「行青沙行車時間縮減」
獅隧明明路短D, 就話「獅隧短d 不過成日都塞車喎」, 所以要「行青沙分流」
再之後又突然「行青沙由長沙灣開始已經可以快過行獅隧, 深水埗只係慢少少」「行大埔道只有嘉頓一帶先叫做快」
繼而仲話「唔可以因為北河街較慢而全盤否定改經青沙的可行性」「你搵SSP 去比根本無意思」
最尾更幫其他板友手解釋點解86B較286X快係「因為它唔入美田巴士總站, 美林巴士總站, 深水埗唔入欽州街」

最可怕係夠膽死將「懲罰居民」當做金科玉律,
順我者昌逆我者亡, 我今年建議一條線改上橋, 因為種種原因而唔成事之後, 下年就可以大條道理取消, 正
不如我入九巴做啦, 都幾易做, 今年出個博ban既加價改路減班建議, 咁就順利去除所有眼中釘

評分

參與人數 8aPower +8 HugeC +8 收起 理由
castanopsis + 1 + 1 某版友搬龍門記錄表
FD5410 + 1 + 1 詳盡病人病歷
HF3204@243M + 1 + 1 (show blocked user 張偉沖)
edhong + 1 + 1 精神分裂症
hon_son_wilson + 1 + 1 拆解龍門,好波!~
卡達哥 + 1 + 1 多謝整理青山病人病歷
S3BL100 + 1 + 1 某板友真係前後矛盾囉
s3n354 + 1 + 1 呢條友都已經痴左線,愈來愈語無倫次 ...

查看全部評分

chr00265 發表於 2014-4-11 02:53 | 顯示全部樓層
關於89B與80X我寧願89B減班, 縮線至新蒲崗或到新蒲崗後改道至啟德新區或紅磡而且不減價, 都唔想80X減至繁時單向, 因為比起80X出官塘, 89B由沙田圍出觀塘太慢, 而且非繁忙時間80X都有一定客量
另外, 80X延長至大圍站又有什麼用? 大圍站附近一塔乘任何獅隧路線已經係直入獅隧, 比起80X要"兜大圈"入大老山隧道然後"只跳過黃大仙"到彩虹更好, 就算話"可以讓大圍朋友在大老山隧道BBI", 倒不如坐170/182在紅隧BBI仲好

關於87A->287X, 86A
其實個人反對將87A轉成287X, 主要是287X兜太遠, 仲要加價, 搭地鐵都好過佢, 仲快過佢(以去油麻地站或以沙中線落成去奧運站計算)

86A跑循環線根本不可行吧?
另外看見有網友建議86A延長至市中心, 我對這個沒有大意見, 但市中心還有沒有位置可以停泊係一個大問題

以上都係我個人(住沙田圍)既意見

張偉沖 發表於 2014-4-11 09:04 | 顯示全部樓層
原帖由 edhong 於 2014-4-11 01:10 發表

你個龍門搬左去__眼度嗎?問你行嘅時間,人多人少,風涼水冷關我鬼事嗎?

都要行成五分鐘架我行過.
盲目反對 香港已死
vicky0521 發表於 2014-4-11 09:20 | 顯示全部樓層

原帖由 chr00265 於 2014-4-11 02:53 發表
關於89B與80X我寧願89B減班, 縮線至新蒲崗或到新蒲崗後改道至啟德新區或紅磡而且不減價, 都唔想80X減至繁時單向, 因為比起80X出官塘, 89B由沙田圍出觀塘太慢, 而且非繁忙時間80X都有一定客量
另外, 80X延長至大圍站 ...

贊成。不過好多版友都覺得80X 係大帝線,非cut 不可。我都寧願cut 89B,加返80X 免費轉 82X/85M/286M 就無問題,計埋等車,80X > 82X/85M 都有機會快過89B

而家由鑽石山返沙田,82X > 80X 仲平過89B (6.4 vs 6.5)
仲有287X 個走線唔太好,同87A 的服務範圍完全唔同,
就算係改287X 應該改做 博康/水泉澳 > 旺角 (循環線) ,出青沙後經 東京街西(或者興華街西,咁就可以停埋碧海藍天) > 通州街 ,跟701走線去旺角,然後櫻桃街上連翔道返青沙,起碼都接近原有服務範圍

S3BL100 發表於 2014-4-11 11:12 | 顯示全部樓層
原帖由 張偉沖 於 2014-4-11 09:04 發表

都要行成五分鐘架我行過.

元州街行落西九龍中心要五分鐘就可以嘈,咁富豪花園又要奉陪行三個字去沙角邨/沙田圍搭車?

申報:本身唔反對 86B 變 286X 更深入深水步(正如上面所講,
286X 出台之前,我諗過將 86B 改成跟而家 286X 一模一樣行法),
不過你前後矛盾,雙重標準,好無說服力囉。
fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2014-4-11 11:20 | 顯示全部樓層
原帖由 vicky0521 於 2014-4-11 09:20 發表

贊成。不過好多版友都覺得80X 係大帝線,非cut 不可。我都寧願cut 89B,加返80X 免費轉 82X/85M/286M 就無問題,計埋等車,80X > 82X/85M 都有機會快過89B

而家由鑽石山返沙田,82X > 80X 仲平過89B (6.4 vs 6.5)
仲有287X 個走線唔太好,同87A 的服務範圍完全唔同,
就算係改287X 應該改做 博康/水泉澳 > 旺角 (循環線) ,出青沙後經 東京街西(或者興華街西,咁就可以停埋碧海藍天) > 通州街 ,跟701走線去旺角,然後櫻桃街上連翔道返青沙,起碼都接近原有服務範圍

其實最理想根本係 80X 改上水泉澳,89X 縮去沙田圍減車,89B 九龍段縮去九龍灣減車減班,
拆多條線做秦石巿中心直飛觀塘道,拉埋上藍田,咁就唔駛整不倫不類的 83X 88X 出來…

另外我覺得 83X 黃泥頭可以併火炭,將之納入大隧轉車網絡。

至於 287X,其實如果唔係因為佐敦道下繁塞車,加上無啦啦兜入柏景灣的話,
條線行法係幾快,而且好有戰略意義。
水泉澳幾乎係孤島,拉條覆蓋大半個油尖旺的巴士線俾佢地,其實好合理。

講真,如果 286X 係都要拆既話,美田果條唔去長沙灣,改去佐敦旺角,跟 287X 咁行而唔加價,
拆完兩條都做到 15 分鐘一班的話,我諗好多人都會收貨。

問題係車從何來…
fb.com/scientisthk2usa/
張偉沖 發表於 2014-4-11 11:35 | 顯示全部樓層

原帖由 Lost 於 2014-4-11 02:09 發表
30X不經荃灣市中心, 大河道麥當勞行去大涌道福來邨就唔遠;
81C太疏, 富豪唔介意行遠少少「過左麗豪轉彎就見到沙田圍站」
但86B元州街行去西九龍中心, 就係「扣除步行的時間, 86B 所謂的快係咪真係咁快?」

你的類比根本就係錯誤, 2個例子講緊特快的效果:
30X 不經荃灣市中心, 長沙灣, 深水埗, 保守估計最少快十五分鐘 (rdp 的時間係低估),
扣埋大約十分鐘行過去, 都仲可以快過係原站慢碌30X;
板友話86B 快過286X, 係因為286X 行青沙係繞路,

即使入埋松嶺路都快過286X,
但我已指出該板友並無計算乘客最終目的地, 入美田及美林總站的因素,

如果我以西九龍中心為目的地,
計埋行, 86B 係同286x 差唔多, 唔可以得出286X 較慢的結論,

況且, 回程有板友已避重就輕. 最重要一點,
google map 用私家車計算行車時間, 巴士停站唔計在內.

富豪花園可以行去第一城搭281A/281X, 又可以等81C, 根本無損失.
行去沙田圍站只係其中一個選擇, 我咁講都唔得? 宜家81C 有提過速咩?

石硤尾首先就「人口老化」
然後知道石硤尾邨呢幾年一路有新樓入伙, 就話「新重建的石硤尾邨, 都係位處石硤尾站附近, 對巴士的需求自然會更低」
但顯徑都大大個站, 「對巴士的需求自然會更低」喎, 就「唔可以忽略顯徑, 因為將來會受沙中線競爭」

沙中線對沙田巴士服務有影響啦, 係咪我又要重覆講一次先得呢?
顯徑由無鐵路站到將來有鐵路站, 係咪巴士需求會受鐵路競爭而有所影響啊? 我咁講有咩錯呢?
咁286X 唔入美田美林慳時間有咩問題啊? 你有無搭過286X 由顯徑上到青沙要多久啊?

石硤尾係咪沙中線沿線啊? 你當然會話, 石硤尾係觀塘線沿線啦,
不過唔好意思, 觀塘線通左車咁耐, 石硤尾已經因應需求做左巴士重組,
近期的例子就係2c/203 合併, 40 唔入石硤尾等等, 已反映巴士需求正在下降,
不過就算點重組, 石硤尾唔近公路口, 又無快速公路網連接, 好難會令巴士多左客.

富豪一炮過冇哂74A, 86C, 89X, 大條道理「富豪轉車唔得咩」, 而富豪249X服務時間同班次都係出奇地上佳
大角咀明明已有287X, 但有多條286C就係「九巴可能想搶一程過的客呢」「比多一個選擇大角咀客」
但係其他區就唔應該「比多一個選擇」

如果74A/86C 富豪落車的客佔一半以上, 唔改又點話?
富豪花園一早搭284 出去沙市轉車啦.

天價新線, 先話「有即日來回優惠, 仲想點」, 仲要話「對乘客利多於弊, 比多少少錢唔係問題」
「280X直達尖沙咀, 有足夠吸引力」
後尾又話「如果乘客認為不合理, 可要求九巴延長優惠期, 及爭取雙向分段」

宜家有板友覺得貴, 咁我建議他們要求九巴延長優惠期都唔得?
仲有, 我只係話建議爭取單向分段 (由源禾路起), 試行三個月視乎成效.
我只係建議, 做不做就視乎他們, 我咁講都唔得?

但同一篇文章下面就話「調低車費, 增加雙向分段並無先例可循, 並不可行」
再之後其他板友話73A同99兩條長途線都有八達通雙向分段,
回應就係「63X 提左速後, 九巴都無比佐渡至美孚$5.9 雙向分段」
最後更指出雙向分段問題係「286C 一加, 其他人就會要求紅隧線都加」

咁板友有沒有回應過紅隧線南行 (例如102) 唔加雙向分段呢個問題啊,
73a 同99 係新界郊區線, 路段受交通擠塞的影響較細, 就算玩雙向都唔會影響班次,
你咪試下102 加雙向分段囉, 看下點?

最後那段係合理推論, 既然一條長途線都可以增加, 紅隧線要增加係預期之內.

286C去大角咀, 原因係「286C齋做深長荔根本好客極有限」, 仲有270B呢個極強而有力既例子,

但不知何故, 246X, 286X服務範圍被拆細, 又去唔到大角咀, 而且「九龍西已經有強大的競爭對手港鐵」,
大圍仲要轉少一次車最後就認同246X「如果可以加到十蚊我又唔信九巴唔會拉埋去啦」,
即係話286C拉去大角咀根本係為左10.3而唔係咩保住唔使摺埋

286C 有馬鐵競爭, 246X/286X 有無?

行車時間, 一開始言之鑿鑿「行青沙行車時間縮減」
獅隧明明路短D, 就話「獅隧短d 不過成日都塞車喎」, 所以要「行青沙分流」

短有鬼用, 塞車都塞死你啦, 早繁塞到去新田圍架,
自己計下行青沙有多少巴士線, 獅隧有多少條巴士線先講啦.

再之後又突然「行青沙由長沙灣開始已經可以快過行獅隧, 深水埗只係慢少少」
「行大埔道只有嘉頓一帶先叫做快」

第一句有板友做左調查, 統計行車時間, 確實深水埗係獅隧快,
但你要留意, 對比青沙, 獅隧只係快5 分鐘以內, 只要南昌街停多少少站, 獅隧塞多少少, 優勢便無,

後面那句係針對有板友話86B 快過286X,

但上面已經講左唔計行, 唔入美田美林, 86B一定會快.

我都係那句, 試下計埋回程看下點.

繼而仲話「唔可以因為北河街較慢而全盤否定改經青沙的可行性」「你搵SSP 去比根本無意思」
最尾更幫其他板友手解釋點解86B較286X快係「因為它唔入美田巴士總站, 美林巴士總站, 深水埗唔入欽州街」

86B 入唔入美田美林總站, 停唔停欽州街先?

宜家青沙線淨做深水埗?
況且就算以板友的數據, 都見唔到青沙明顯慢過獅隧, 最多只可以話係打和,
但我亦有強調青沙係任何時間都很暢通, 穩定性係遠勝獅隧.

而且, 板友對青沙回程提都唔提一下.

最可怕係夠膽死將「懲罰居民」當做金科玉律,
順我者昌逆我者亡, 我今年建議一條線改上橋, 因為種種原因而唔成事之後, 下年就可以大條道理取消, 正
不如我入九巴做啦, 都幾易做, 今年出個博ban既加價改路減班建議, 咁就順利去除所有眼中釘

九巴41 提過3次, ban過3次啦, 唔記得左啦?
九巴係善堂? 奉旨一定要同班區佬玩落去?
盲目反對 香港已死