hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 如九巴81變新巴做
開啟左側

[問題] 如九巴81變新巴做

Ravenclaw 發表於 2014-4-20 23:58 | 顯示全部樓層

要解決85東行的問題,要想辦法系健康中街放定時點,而唔系寶馬山...

然後將85車務交比百福道站長處理...

如果健康中街唔夠的,麻煩同我踢112過北碼,18/P放百福道,然後85用健康中街做停車用(最好放上段,好似移加咁,因為道路工程,18/P個站向後移,咁就唔洗轉來轉去先入得翻七姊妹道)...

學我咁做仲有好處系寶馬台上山的居民唔需要比2程錢就已經可以翻到屋企(雖然一向沒人捉 )...

第二,我寧願非繁CUT車CUT到佢地個個車神上身都好過系度碌,早繁開多d 85A好過...
s3v12 發表於 2014-4-21 08:23 | 顯示全部樓層
原帖由 cw107 於 2014-4-20 23:26 發表
容許我講下85的情況,
我一星期至少有五日要搭85,如果你問小西灣出車係咪準時,
我深信應該係準的,但當問班次穩定性時,西行方向係有偏差,
但係通常都係加減三四分鐘。西行算係咁,
但若果論東行,真係唔好意思,東行的情況差距可以 ...

程生正正相反,平路開40好似唔覺幾碌(當日搭9106)
一到炮台山道即刻現形,全段架車開冷氣極速可以過30(9106比較畜)
佢精英到只系開到個位數字!後面總共過百架私家車巴士小巴推住推到上總站
北角至寶馬山用了大概18-20min(唔好話車手,無碌車都只需10-12min)
平路碌無所謂,但真的不能接受寶馬山段開火車,想開火車唔該入港鐵
竟然仲有位搭兩次85就自稱熟曬85既人死撐

班次准唔准我無留意,但經常到站時間根本無得預
今日0748到(碌)第日0740就到(車手),我搭85a啦
第日博85 0740果班有車手啦,第日0745到(正常)(@健康村)

講完呢句都唔想講,要嘈嘈飽去
比個搭兩次85的"磚家"慢慢講
另外想呀磚家解釋下為何/如何搭兩次就甘熟85
仲要熟過你所講"自稱(=事實)日日搭85既人"?
お可愛いこと~
mingfai31 發表於 2014-4-21 08:39 | 顯示全部樓層
原帖由 s3v12 於 2014-4-21 08:23 發表

程生正正相反,平路開40好似唔覺幾碌(當日搭9106)
一到炮台山道即刻現形,全段架車開冷氣極速可以過30(9106比較畜)
佢精英到只系開到個位數字!後面總共過百架私家車巴士小巴推住推到上總站
北角至寶馬山用了大概18-2 ...

你好似有D誤會定係借D"咦"冇左幾個字
我係講"近期"兩次(全部帖有講兩次前都有打近期)
真係服晒
講講下唔夠人講要扭曲人地意思砌人生豬肉
我好似琴日有講番2蚊優惠個陣有狂搭85
不過算啦..夠有D磚家聲稱自己日日搭連自己搭幾耐車都唔知咁勁..
mingfai31 發表於 2014-4-21 12:49 | 顯示全部樓層

唔駛嘈啦
有片有真相
http://youtu.be/NCW_W6OumRQ
http://youtu.be/Dtnd2g91Tck
http://youtu.be/qiXtFoCMm44
http://youtu.be/gy89yPu30oY

註一.1,2片因為太大(我見1秒成MB..所以中間我換緊影片格式..而呢D變更最多只用20秒)
註二.呢4條片係我岩岩(即10:00)搭85錄出黎既行車記錄..於第1片開頭,第3片到寶馬山及第4片最後均有錄下9108編號
註三.所有影片均沒有修改(包括任何加速減速)
註四.第3片因手機限制尺寸..導致中斷左..不過已立即繼續錄

我條命就係咁好架啦(定係你地既命運...??)
搭架架85都係車手
換完車長變埋車神添
你地班"日日搭"既慢慢幻想85碌車啦
另外亦都唔見有碌燈

你地連85不穩定因素係邊到都未知
答案係鯉景灣..而唔係碌車
鯉景灣最低消費5分鐘
行10分既我都見過
我之前有建議過老城cut鯉景灣
不過我諗因為2蚊客關係冇理我

咁就浪費左我個100分鐘寶貴既時間
不過用3.7證明我既清白同你地班吹水唔抹咀既人都叫做值得既

PS.係阿公岩道等燈位個陣有位婆婆問我85紅日係唔係疏D
我只能答佢紅日總站係開15-20

ccw819p 發表於 2014-4-21 19:57 | 顯示全部樓層
同輕鐵兄做既野一樣,有用咩?
一段片又可以做到幾客觀?睇到費事睇
尼到咁多條友坐85,單單一段片有鬼用?有幾大力証據可以支持你論點?冇人想聽你點渡過你個100分鐘,亦都冇人叫你做埋呢D野
大家成年人,成熟D啦....做反啲有建設性既野啦

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
s3v12 + 1 + 1 尼到咁多條友坐85,單單一段片有鬼用? ...

查看全部評分

ccw819p 發表於 2014-4-21 20:05 | 顯示全部樓層
原帖由 johnchan86c 於 2014-4-20 19:27 發表

71回程我都試過等左40分鐘先有車,3部一齊黎,我坐個架超快
雙向總站都未必解決到問題,91都係有時7個字先有車
不過仲7頂一頂,冇85等到吾耐煩既
mingfai31 發表於 2014-4-21 20:12 | 顯示全部樓層

原帖由 ccw819p 於 2014-4-21 19:57 發表
同輕鐵兄做既野一樣,有用咩?
一段片又可以做到幾客觀?睇到費事睇
尼到咁多條友坐85,單單一段片有鬼用?有幾大力証據可以支持你論點?冇人想聽你點渡過你個100分鐘,亦都冇人叫你做埋呢D野
大家成年人,成熟D啦....做反啲 ...

你都做番D成熟D既野啦
口講無憑
至少我唔係鍵盤戰士
ccw819p 發表於 2014-4-21 22:00 | 顯示全部樓層
原帖由 mingfai31 於 2014-4-21 20:12 發表

你都做番D成熟D既野啦
口講無憑
至少我唔係鍵盤戰士
道不同不相為謀 志不同不相為友
我諗我做得最吾成熟就係回你啲帖
你繼續發你啲帖啦
s3v12 發表於 2014-4-21 22:02 | 顯示全部樓層
原帖由 mingfai31 於 2014-4-21 12:49 發表
唔駛嘈啦
有片有真相
http://youtu.be/NCW_W6OumRQ
http://youtu.be/Dtnd2g91Tck
http://youtu.be/qiXtFoCMm44
http://youtu.be/gy89yPu30oY

註一.1,2片因為太大(我見1秒成MB..所以中間我換緊影片格式..而呢D變更最 ...

吹水?你吹咋?計賣你拍片當你近期豪比你當你搭過5次啦!
你夠我第搭得多?我翻學放學每個禮拜至少搭兩轉
由九月開學計到e+當16個禮拜,16×4=64
車手碌神有咩未見過?
最快呀兩位陳生同呀梁生,最慢呀鍾生程生鄭生佢地我搭得過過你啦!

你話85唔碌只可以話你搭得少見識少兼且時運高
唔該曬你提醒鯉景灣果段,85有好多精英就等轉燈
慢慢碌到埋個燈位停低等轉紅燈...
鯉景灣唔順燈略有聽聞,幾個燈位再碌幾碌就十分鍾啦
後車照塞咪又脫?你都唔知85車手同碌神開車速度差幾多?
最碌程生英皇道全程2-30,最快有個陳生下下踩到3-45
條線有有甘上下長...寶馬山有d又吹吹水吹成個字,有d系甘意講下落面情況就即刻走

你拍得一條片算d乜?近排搭得兩三次85就亂up廿四扮哂嘢!
お可愛いこと~
238X 發表於 2014-4-22 09:27 | 顯示全部樓層

原帖由 s3v12 於 21/4/2014 22:02 發表

吹水?你吹咋?計賣你拍片當你近期豪比你當你搭過5次啦!
你夠我第搭得多?我翻學放學每個禮拜至少搭兩轉
由九月開學計到e+當16個禮拜,16×4=64
車手碌神有咩未見過?
最快呀兩位陳生同呀梁生,最慢呀鍾生程生鄭生佢地我搭得 ...

咁佢有片而你無片真係你蝕底喎,
不如你都拍啲片證明你講嘅嘢啦。

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
s3v12 + 1 good idea,但我無甘得閑特登去拍片 ...

查看全部評分

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知