hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 如九巴81變新巴做
開啟左側

[問題] 如九巴81變新巴做

mingfai31 發表於 2014-4-15 20:48 | 顯示全部樓層

原帖由 tridents 於 2014-4-14 09:25 發表
上星期某平日晚繁係康怡等西行, 有個女仕問我去銅鑼灣搭咩車我話 2a 啦 (聲稱流水班次密入到市中心), 最後等左 15 定 20 分先有車.

呢個宇宙越睇越細 - 小西灣等同全宇宙, 眼見部份班次無脫班就係成間公司無脫班,  ...

你咪繼續幻想你個宇宙囉
得你一個係咁諗
我由頭到尾都只係講緊我既經驗
搭車等82 10分內同埋係藍灣見親85都準時開而已
788/9,118個堆我都冇講過

PS.流水班次是什麼?

同埋我講過好多次
識睇豬紙既人睇班次係計總站開出時間
小市民(同生果報投訴10號個件)係計分站到站時間
咁脫班呢..就睇你係邊種人去定義啦
呢個就係識同唔識既分別

EH2674 發表於 2014-4-15 21:34 | 顯示全部樓層
原帖由
mingfai31
於 2014-4-15 20:38 發表

趕番工番學搭的士唔該(一係就落地獄)
遲到就用埋晒D聲大夾惡既藉口
自己唔早起身就係度怨人
同推卸責任根本冇分別
更何況碌車冇犯法

PS.我自己都唔鐘意車長碌車..因為我鐘意快..不過搭中都只能繼續搭: ...

對於一條日日都唔同時間到站但又要焗搭既路線,早出門有用咩?你可以保證到有車?講緊85係一條無時無刻都可以係每0~40mins一班車,唔係一班半班,你唔係要個客早成個幾鐘出門去就下話?點解巴士公司唔做野?西行穩定就OK?東行就唔駛理?離譜都有個限度,仲好意思話人聲大夾惡?你繼續堅持你既班次表只適用於總站既理論啦,我地講緊東行,由頭到尾你都係離緊題~~~

實例:269M我試過落到巴士站送車尾,第二日早4mins落去又係送車尾,第3日再早多4mins落去都係送車尾,第4日我放棄喇...

*要護主都唔駛咁護法

強人所難,不可一不可再
GU9338 發表於 2014-4-15 22:56 | 顯示全部樓層
原帖由 mingfai31 於 2014-4-15 20:38 發表

自己唔早起身就係度怨人
同推卸責任根本冇分別
更何況碌車冇犯法  

趕番工番學因為交通情況而遲到 , 責任當然係乘客
但 85 條路會搞到班次亂晒大龍咩 ? 架車黎既時間日日唔同 , 或者架車直情唔見左既話 , 咁到底要早幾多出門口 ?
10 分鐘 ? 定 20 分鐘 ? 個龍門日日搬既話 , 咪就係趕客走再趕客走
分清楚莊閒先啦
請用文明來說服我。
mingfai31 發表於 2014-4-15 23:06 | 顯示全部樓層

原帖由 EH2674 於 2014-4-15 21:34 發表

對於一條日日都唔同時間到站但又要焗搭既路線,早出門有用咩?你可以保證到有車?講緊85係一條無時無刻都可以係每0~40mins一班車,唔係一班半班,你唔係要個客早成個幾鐘出門去就下話?點解巴士公司唔做野?西行穩定就OK?東行就唔 ...

首先..我全部回覆都係根據引用而解答
所以如果存在離題既話我引用個位都係離題

其次..85合併頭幾個番學日我係有早繁係南安里數過班次
東行普遍能夠維持10-25分一班
當個時成堆碌神當道都冇問題既時候
暫時睇唔出有咩問題
而我既經驗就睇到:
正常東西行85都會係鯉景灣相遇(一齊到站個種)
現時亦都係咁

仲有..個位人兄係話碌車碌到冇晒預算
而唔係等車等到冇晒預算
呢兩句係有分別的...
mingfai31 發表於 2014-4-15 23:08 | 顯示全部樓層
原帖由 GU9338 於 2014-4-15 22:56 發表

趕番工番學因為交通情況而遲到 , 責任當然係乘客
但 85 條路會搞到班次亂晒大龍咩 ? 架車黎既時間日日唔同 , 或者架車直情唔見左既話 , 咁到底要早幾多出門口 ?
10 分鐘 ? 定 20 分鐘 ? 個龍門日日搬既話 , 咪就係 ...

乜85條路係早繁唔會令到班次大亂咩?
你諗清楚先好講野bo
定係你未搭過85係度老吹?
tridents 發表於 2014-4-15 23:39 | 顯示全部樓層
原帖由 mingfai31 於 2014-4-15 20:48 發表
你咪繼續幻想你個宇宙囉
得你一個係咁諗
我由頭到尾都只係講緊我既經驗
搭車等82 10分內同埋係藍灣見親85都準時開而已
788/9,118個堆我都冇講過

PS.流水班次是什麼?

同埋我講過好多次
識睇豬紙既人睇班次係計總 ...

多謝指教, 各下令我們知道各下只睇小西灣既宇宙係大過其他版友睇多幾區既宇宙.

各下所言的確正確, 只有各下先識搭車先識睇時間表, 各新城路線總站一定跟足時間表開車無甩班無踢車包準包足, 所以康山分站等 2a 要 20 分一定係客亂投訴吾識搭車吾識睇時間表, 我地一定要假設耀東跟足時間表開架.

小弟宇宙不及各大咁 “大” 又無各下咁多資歷又無各下咁多經驗, 欣賞各下的理論獲益良多.
各下咁熟巴士運作, 點會吾識咩係流水班次, 我就真係要學多 d 真係吾識咩係豬紙了, 我個宇宙細嘛.

mingfai31 發表於 2014-4-16 00:21 | 顯示全部樓層

原帖由 tridents 於 2014-4-15 23:39 發表

多謝指教, 各下令我們知道各下只睇小西灣既宇宙係大過其他版友睇多幾區既宇宙.

各下所言的確正確, 只有各下先識搭車先識睇時間表, 各新城路線總站一定跟足時間表開車無甩班無踢車包準包足, 所以康山分站等 2a 要 2 ...

你都幾打橫黎講架BO
你邊隻眼見到我有講過其他線?(即唔計8P,82,85)
我冇講過只係代表我對你地所講冇COMMENT
我知有幾條線老新係做得衰
我都冇評論過
我最多只係問問題攪清楚
你就話我死攪新城
同誣蔑根本冇分別

另外我第一眼真係唔識咩叫"流水班次"
"流水"同"班次"分開睇我就識
見你第二個PO都有咁講
我就即管去YAHOO同巴典查下
結果係冇
求賜教..睇下你有冇高見

你成篇帖根本係你自己一廂情願既諗法
唔該唔好將你既思想強行加諸落我度!!!

ccw819p 發表於 2014-4-16 01:25 | 顯示全部樓層
原帖由 mingfai31 於 2014-4-15 20:38 發表

自己唔早起身就係度怨人
同推卸責任根本冇分別
更何況碌車冇犯法

PS.我自己都唔鐘意車長碌車..因為我鐘意快..不過搭中都只能繼續搭: ...
搭的士?我尼啲草根階層俾到三個七上寶馬山俾吾起百幾蚊
事實上,我都冇話過遲到?何必同我講責任論?
失預算同遲到好似係兩回事,搞清楚概念先
如果尼個世界好多野冇犯法就吾提出
咁如果係咁尼個社會市民七一吾洗上街遊行啦
引用你段野係想回應你新城服務有幾好姐

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
s3v12 + 1 + 1 我尼啲草根階層俾到三個七上寶馬山俾吾起百 ...

查看全部評分

ccw819p 發表於 2014-4-16 01:35 | 顯示全部樓層
原帖由 mingfai31 於 2014-4-15 23:06 發表

首先..我全部回覆都係根據引用而解答
所以如果存在離題既話我引用個位都係離題

其次..85合併頭幾個番學日我係有早繁係南安里數過班次
東行普遍能夠維持10-25分一班
當個時成堆碌神當道都冇問題既時候
暫時睇唔出 ...
其實都幾好笑碌到過哂鐘,變尚係吾係等果個都失預算呀?
小明dse不合格
甘係咪?小明dse不合格而入吾到大學牙?

一個早繁定生死?原來85全日流流長淨做早早繁
睇野客觀啲 吾該
mingfai31 發表於 2014-4-16 07:04 | 顯示全部樓層

原帖由 ccw819p 於 2014-4-16 01:35 發表
其實都幾好笑碌到過哂鐘,變尚係吾係等果個都失預算呀?
小明dse不合格
甘係咪?小明dse不合格而入吾到大學牙?

一個早繁定生死?原來85全日流流長淨做早早繁
睇野客觀啲 吾該 ...

我回緊個位講緊早繁
你呢位第三者冇啦啦走黎回我全日?
你攰啦..訓醒左睇下我回緊乜野先啦
睇完#82先睇#84架
唔係既話唔需要引用啦
所以你呢D叫離題

更何況85而家唔係個個都碌
我上幾篇咪講左囉

請你先爬文後回帖