hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 碌車問題
開啟左側

[經歷分享/報告] 碌車問題

GU9338 發表於 2014-4-23 22:12 | 顯示全部樓層

原帖由 JJ6021@296M 於 2014-4-23 22:02 發表

佢咪就係係咁比98C後車後車再後車過囉,無三個鐘的話都起碼兩個半鐘啦

98C 一單 23.5 公里 , 車程 70 分鐘 , 平均時速 20.1km/h

如果一單兩個半鐘 , 平均時速 = 23.5/150 *60 = 9.4km/h
一單三個鐘 , 平均時速 = 23.5/180 *60 = 7.83km/h

全程跑步仲快過架巴士 ? 定係架 98C 用左 VA51-55 黎行呀

請用文明來說服我。
GCx468 發表於 2014-4-23 22:27 | 顯示全部樓層
我公道D,碌車我按速度分3類!碌車既我次次都會記得個名架喇!

A級(勁顛級): 如多年前工業行動慢駛,市區從不超過30km/h或更慢,即好似電車既速度或更慢!
--九巴914線6叔,名稱跟一位近代中史名人一樣,只係姓氏唔同
--新巴970/X,名稱帶有九龍塘鐵路站一帶街道名色彩。去年3月某日,過到九龍後,路面暢通佢o係彌敦道全程不到30km/h,仲要每一盞燈前面約30米就收慢到10km/h(如單車),搏轉燈,到再轉綠燈,起碼等3秒先開。 之後再遇佢兩次,無咁慢,但係限50km/h既街道,佢一定行唔到45km/h,比油次次斷斷續續,好chok!北行擎天半島橋上燈位,佢例牌收油要停低,其實仲過到起碼兩部巴士。本月某日,佢渣970X,蘇屋巴總上左架車,撻左ready好,佢比企在站長亭,稍後開970既司機大叫"喂仲咩仲唔行呀!",佢先肯開。之後970一分鐘後就開,到順寧道無咁好氣,爬佢頭!

B級:市區30-50km/h,公路50-60km/h。總算快過電車,但係相比其他同線司機,要食多幾盞燈,比油過輕,有D係山門後5秒都唔開,擺明玩野
--新巴970/X: 梁XX;X[某基督教會名]; XX成 [姓氏罕見]
--九巴110(改新路後) 楊姓6叔

C級:限速50既道路仍會超速少少,主要問題係山好門後,例牌5秒都唔開;轉綠燈後反應慢;比油一係偏輕,一係就好暢通第二個開到50佢只到40就收油,同埋公路上,keep住比其他同路既巴士慢5-15km/h
--新巴970/X,九巴171,均有一個人,佢地3隻字名稱,姓氏以外既兩隻字均相同,都係呢類人
--269D 一名阿嬸
--905 江姓7叔 22/4/14,應該係9點左右荔枝角開,佢係咪italk有人講過12A-S01會柯打905既江碌神?
--36B 張XX X敏X

以上碌車例子係2013-14年發生

姓張姓何多D機會碌車/開得偏慢,姓陳最少機會碌車
lpc 發表於 2014-4-23 22:31 | 顯示全部樓層
原帖由 ctb234 於 2014-4-23 11:12 發表

新巴無論係派車,編班同司機都係亂咁黎!
鍾意派乜野車就乜野車!
鐘意幾時開車就幾時開車!
完全無制度可言.
又要霸住D線黎做,但係做到一pat爛屎,仲要毫無廉恥去開新線!
正宗垃圾巴士公司! ...

正宗小朋友
九龍公司好有制度架
不過都係D好垃圾既制度囉
ctb234 發表於 2014-4-23 22:35 | 顯示全部樓層

原帖由 ne2059 於 2014-4-23 17:26 發表
仲有班逢出站或者細路出大路都懶禮讓既carlo
3C某幾個簡直可以封為禮讓大使
龍翔道上蒲崗村道可以讓足成3分鐘
連老遠d車都唔放過

停係龍翔道讓俾落橋車出.
ATE271 發表於 2014-4-23 22:47 | 顯示全部樓層
要講碌車, 竟然冇人講1A

Given (Weekdays 1,2 點/ 好好天/冇咩車/正常客量, AVBWU)
黑超MK , 120幾分鐘碌到尖碼, Ecolife一出力就收油, 同林峰一樣咁Chok
揸last熱狗 老師傅, 全程55~8分鐘到尖碼 快到F1咁
有鏡頭車照碌
miklcct 發表於 2014-4-23 23:05 | 顯示全部樓層
全程不過30:如果全程都在左線行駛,無乎,但如果在太子道或亞皆老街的中線行駛,則已經對其他車構成危險。
關門等5秒才開車:合理,因為要確保乘客已經安坐或緊握扶手。
綠燈前減速:如果車速仍不低於30 km/h,仍不算離譜,目的是避免轉黃燈時急停。
綠燈等3秒才開:荒謬,紅黃燈時你做了什麼?
toyl 發表於 2014-4-23 23:19 | 顯示全部樓層

原帖由 ctb234 於 2014-4-23 22:35 發表

停係龍翔道讓俾落橋車出.

有次268C慢慢行(ATENU),停完畢架山花園出站繼續吊油門唔過20,
玻璃窗反光見到後面269C橙牌正常速度慢線埋到嚟收油跟住,跟咗一陣十秒左右佢就抽頭走。

噚晚搭21短龍,新清綠燈起步跟住兩卡27超豪,頭卡以約10km/h慢碌,引起一條車龍。
停完彩雲,第2卡27已經扭個頭比前車出,頭卡繼續以相同速度慢遊,直至豐盛街口後車忍唔住抽出中線。

真係要問下維護安全駕駛的板友,難道呢幾種對其他車輛構成危險都叫安全駕駛?
3ASV174 發表於 2014-4-23 23:30 | 顯示全部樓層
原帖由 ATE271 於 2014-4-23 22:47 發表
要講碌車, 竟然冇人講1A

Given (Weekdays 1,2 點/ 好好天/冇咩車/正常客量, AVBWU)
黑超MK , 120幾分鐘碌到尖碼, Ecolife一出力就收油, 同林峰一樣咁Chok
揸last熱狗 老師傅, 全程55~8分鐘到尖碼 快到F1咁
有 ...
我諗我知你講邊個,我中過佢招,
有晚我趕時間鴻圖道落旺角,諗住夜晚都唔會塞車客又唔會多,就搭 1A 費事行咁遠搭龜,一去到站就有架 AVBWU 到站,
結果全程無上過 3 波,躝到出旺角命都俾埋佢。

去到太子道西我真係忍佢唔住拍左段片,有時間再 upload 上黎分享程車躝得幾離譜。
969 發表於 2014-4-23 23:45 | 顯示全部樓層
原帖由 GCx468 於 2014-4-23 22:27 發表
我公道D,碌車我按速度分3類!碌車既我次次都會記得個名架喇!

A級(勁顛級): 如多年前工業行動慢駛,市區從不超過30km/h或更慢,即好似電車既速度或更慢!
--九巴914線6叔,名稱跟一位近代中史名人一樣,只係姓氏唔同
--新巴970/X,名 ...

呢位江姓既12A師傅出哂名

上個星期我都見識過30X 前車同後車相隔一小時 ..  一個鐘之後出現個架後車仲要後面拖住2架一齊返荃灣
塞車加上後車個女人碌到喊
30X 荃威花園 <--> 黃埔花園
superbus 發表於 2014-4-24 00:22 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV174 於 2014-4-23 21:35 發表
但我個 case,佢咁碌法計,10 點幾已經坑口出車,之後 98A 一直開 10 分一班開到 0045 尾車,
後面其實仲有一轉車先收工,尾二轉就搏命碌為乜?

同埋最離奇係後車都陪碌,
一個貪補水,無理由後車又陪你玩。 ...
尾二轉搏命碌咪為咗搞牌囉