hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 碌車問題
開啟左側

[經歷分享/報告] 碌車問題

GCx468 發表於 2014-4-26 11:21 | 顯示全部樓層

講起30X,我真係想知九巴係咪會大年初一安排新手進行首日載客行

2013年年初一,我夜晚9點半開始黃埔總站等30X,要去荔枝角鐵路站。個screen寫左幾點開,呢個時間前,位廿鬆歲車長就上去撻車比客上,看似正常,但係隨即後車位肥車長,走到前門位置,就係咁隔幾米遠同呢班車車長講野。我在上層車頭,聽唔到佢地講乜,但係估應該係教新人野,位肥佬幾次用雙手模仿油門/迫力?,總之好有可能係同新人上堂。不過時間就完全唔理,真正開車時間,已經遲左個screen show既時間7分鐘。呢個新人開得慢,但總算有經常開到40km/h!落車後,我要同一個站轉車,等左5分鐘,就見後車30X到,就係呢個肥佬!就係咁,又一次九記自己人為做成既脫班!
969 發表於 2014-4-26 12:15 | 顯示全部樓層
原帖由 香港地 於 2014-4-26 00:59 發表

試過武哥 + MC1981 既組合,真是不得不寫過服字。

我試過PC 2890 + 武哥 全程風琴腳咁 落車個陣已經暈暈地
30X 荃威花園 <--> 黃埔花園
PS8851@182 發表於 2014-4-26 12:21 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2014-4-26 17:24 | 顯示全部樓層

原帖由 香港地 於 2014-4-26 00:21 發表

唉!係我心目中 AVBE 都算係咁架喇,
至少我搭到 30X 既車長,肯踩既就算只係一部 AVBE 都叫做 OK 既,
因為係我心目中仲有一款更恐佈而又掛過 30X 既車款 - AVBW,
之前見過掛過 d 咩 MC1981 , MF3204 等等,真係見到都唔開 ...
AVBE 係師傅喜好
當年掛 BWU 俾師傅 port ..
原帖由 香港地 於 2014-4-26 00:59 發表
試過武哥 + MC1981 既組合,真是不得不寫過服字。

我都有幸坐過 , 完全唔塞車成一粒鐘先由旺角去到愉景新城
但佢退左休仲要番黎 30X

如果 30X 個個有 S01 梁師傅手車 ....... 既一半就好囉
請用文明來說服我。
rusf101001 發表於 2014-4-26 18:32 | 顯示全部樓層
原帖由 dydx 於 2014-4-26 08:12 發表
倒番轉就食晒啲客
因為234X一樣唔會爬頭

結果都係俾特快價坐特慢線

好多次都係見234X後面跟30X
同時都見過234X d carlo係會爬30X頭
但30X就打死都唔會爬頭,唔碌車都算比面

我轉左軑坐238X好內
30X/234X都係機緣巧合,拖卡先上

原帖由 香港地 於 2014-4-26 00:21 發表

唉!係我心目中 AVBE 都算係咁架喇,
至少我搭到 30X 既車長,肯踩既就算只係一部 AVBE 都叫做 OK 既,
因為係我心目中仲有一款更恐佈而又掛過 30X 既車款 - AVBW,
之前見過掛過 d 咩 MC1981 , MF3204 等等,真係見到都唔開 ...

其實E500搭Voith DIWA864.5D4個d
宜家都算正常起步,速度都夠,都有d力

反而B9TL用同一隻波箱差咁遠
仲有同用ZF 6HP592C既相比,邊隻廢d?

peterkwan 發表於 2014-4-26 18:46 | 顯示全部樓層
原帖由 GU9338 於 2014-4-26 17:24 發表
AVBE 係師傅喜好
當年掛 BWU 俾師傅 port ..

我都有幸坐過 , 完全唔塞車成一粒鐘先由旺角去到愉景新城
但佢退左休仲要番黎 30X

如果 30X 個個有 S01 梁師傅手車 ....... 既一半就好囉 ...

可能我比較好彩,我呢幾個月每晚放工 8 點零鐘 搭 30X,
多數都係 55 - 65 分鐘左右就行完全程(黃埔往荃威)。有幾個手車
都幾進取下。

不過,我見到武哥我都一定會避之則吉 (部分係因爲我投訴過佢關係).

30X 有時車程時間長,部分原因係因爲多其他平價路綫既搭客
(譬如 6, 6C, 6F, 8A, 212, 102, 112, 171, 118, 234X, 970/970X, etc)
見 30X 有就上 (尤其係 234X, 好似取消左夜晚服務一樣 , 30X 多客到
離曬譜),令 30X 上落客時間加長,加埋紅隧/漆咸道多私家車往旺角方向搞到
塞車。

依家掛呢批AVBE 已經唔算差,都 OK 肯去,之前掛果批 M 牌 AVBE 簡直
係極品,果批 AVBW 見到真係要等下一班。不過講到尾都要個車長肯去先得。
kks 發表於 2014-4-26 18:55 | 顯示全部樓層

原帖由 erniebee 於 2014-4-26 01:15 發表
自從263加左車後,有幾架都好碌,我懷疑系60M班司機來的! (當時60M cut左兩個字軌!)
坐車經驗分享:通常後生仔或啊嬸多數駛車都好厲害,反而啊叔就好大機會碌車的 !

(利申:我住S廠區,多數乘S廠或U廠線的車!) ...

講開263,我都有同感
尤其葉姓車長,唔明點解12分鐘一班時段,明明沙田去屯門方向得沙田市中心兩盞燈,同埋城隧一個站,影響車程既環境因素極少,都可以碌到後車在屯公轉車站追到佢
(平時由沙田火車站開車去到屯門轉車站, 通常正常情況行車時間都係22-24分鐘,全公路線咁少站咁少燈要慢人12分鐘,可想而知佢於公路上極度阻塞交通)
另一方面,同線既幾位師姐手車全部都又快又定!

Alex1997 發表於 2014-4-26 21:18 | 顯示全部樓層

回復 62# 的帖子

星期四我係灣仔搭930入葵興,見到部蛋行101,再搭38返觀塘,係觀塘市中心見返同一部車,咁係咪叫勁碌
3357。KS8450 發表於 2014-4-26 23:45 | 顯示全部樓層
原帖由 kmbodth 於 2014-4-25 00:20 發表
新記無士啤姓洪?

試過搭某部30xx,大約是年初晚上,冷氣幾好,但上暗斜起步突然好慢,慢咗成段,就好似停車差風咁就黎行唔郁,到後來埋站再行先有好轉。位車長手車幾爽,但有時碌車其實幾關架車嘅狀態事。 ...

字軌黎架
不過顧及友好, 都係算, 封口
TankKingEH9697 發表於 2014-4-27 00:52 | 顯示全部樓層

原帖由 rusf101001 於 2014-4-26 18:32 發表

好多次都係見234X後面跟30X
同時都見過234X d carlo係會爬30X頭
但30X就打死都唔會爬頭,唔碌車都算比面

我轉左軑坐238X好內
30X/234X都係機緣巧合,拖卡先上

其實E500搭Voith DIWA864.5D4個d
宜家都算正常起 ...
.5 o個堆除左少數爽之外 (eg MF341)其餘都係1波係威係勢 2力弱 3波腳軟
坦克王EH 9697